• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

06.05.2024

14:26

Objavljen konkurs za upis brucoša: Uvedeni novi studijski programi, više od 14.000 mesta u Beogradu

Insajder

Društvo

Objavljen konkurs za upis brucoša: Uvedeni novi studijski programi, više od 14.000 mesta u Beogradu

Podeli vest

Univerzitet u Beogradu je na svom sajtu objavio konkurs za upis brucoša. Preuzeće ga i svi fakulteti, a biće objavljen i u medijima. Budući akademci na raspolaganju imaju 101 studijski program i 14.222 mesta.

Nedoumice i predrasude treba ostaviti po strani kažu profesori, jer na fakultetima ima novih studijskih programa. Zato se pre upisa treba dobro informisati. Predložen broj budžetskim mesta će se korigovati u skladu sa odlukom Vlade.

"Imamo lepezu fakulteta u četiri grupacije, u medicinskoj grupaciji, u prirodnim naukama, u inženjerskim naukama, u društveno-humanističkim nauka, tako da ima mesta za sve, ima različitih programa, zato želim svima da poručim da se što pre opredele i da se pripreme za prijemne ispite“, kaže prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Foto: Insajder

 

 

Profesor Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu, rekao je da je u poslednjih godinu dana nekoliko fakulteta uradilo akreditaciju ili reakreditaciju, tako da je formirano nekoliko novih studijskih programa koji su potpuno usaglašeni i sa Bolonjskom deklaracijom i sa potrebama tržišta.

Na sva tri nivoa studija Univerzitet u Beogradu ima 369 studijskih programa, a prvu godinu studija moći će da upiše 26 438 studenata. Dve trećine je za studije o trošku države. Izuzetno je važno i dovođenje stranih studenata, kojih je za sada veoma malo.

"Postoje neki objektivni razlozi za koje smo mi krivi kao univerzitet, a to su neadekvatni studijski programi koji nisu na engleskom jeziku, koji nisu usavršeni, nisu inovirani, a sa druge strane postoje problemi koji su vezani za određene tehničke mogućnosti studiranja kod nas kao što su vize, boravak, određene dozvole koje treba da se dobiju, učenje jezika, tako da ćemo nastojati da se u budućem periodu poveća taj broj studenata“, rekao je rektor.

Prvi upisni rok počinje 19. juna, a završava se 12. jula.

Više detalja o konkurs za upis brucoša pročitajte ovde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12