• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.04.2024

15:57

Alarm je upaljen! Sa 11 godina već kreću sa alkoholom, a jedna stvar posebno brine

Shutterstock

Društvo

Alarm je upaljen! Sa 11 godina već kreću sa alkoholom, a jedna stvar posebno brine

Podeli vest

Najmlađi veoma rano kreću sa konzumacijom alkohola i elektronskih cigareta - to je potvrdio i poslednji izveštaj evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.

Upotrebu alkohola i cigareta među decom uzrasta od 11 do 15 godina ocenjuju kao alarmantnu i zahteva hitnu reakciju nadležnih. Zbog čega deca kreću ovako rano u istraživanje poroka, kako ih zaustaviti i koje su sve negativne posledice.

Nekad je srednja škola bila sinonim za eksperimentisanje sa alkoholom i cigaretama, danas se počinje, u najekstremnijim slučajevima, već od petog osnovne. Alkohol je I dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescent - 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

To je baš onako visoka cifra, visok broj. Kod nas, kaže Batut, oko 50% dece konzumira alkohol u tom uzrastu. Poslednjih 30 dana na primer 20 odsto dece. Ono što je interesantno je što se broj dečaka i devojčica približava. Ranije su dečaci bili dominantni, a sada je broj konzumenata obe populacije skoro isti - kaže Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

E-cigarete veliki problem

SZO je tim povodom zabrinuta i zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta među decom. To je bio povod udruženja Roditelj koje je pre godinu I po dana sprovelo istraživanje o upotrebi vejpova među najmlađima I tada je donja granica za korišćenje elektronskih cigareta bila 13 godina.

- Ono što smo dobili da deca baš zbog tog izgleda vejpova, zbog svih mirisa I ukusa koji deluju kao da su pravljeni za decu a ne ozbiljnog konzumenta duvana pribegavaju tome jer ni roditelji ni nastavnici ne osete to pa može da prođe nekažnjeno - kaže Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

Ozbiljna pretnja po zdravlje

Rasprostranjena upotreba štetnih supstanci među decom u mnogim zemljama u evropskom regionu i šire, predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje. Iz Doma zdravlja Palilula poručuju da ih ovi podaci SZO ne čude I podsećaju da je češće konzumiranje štetnih supstanci krenulo s pandemijom koronavirusa. Razloge za ekspanziju treba tražiti u primarnoj porodici, smatra Todorović.

Prvo treba da krene od porodice, pa škole, pa zdravstvenih ustanova, ali je osnova porodica. Kada porodica krene da bude disfunkcinolna, to je najteži izraz, ali porodica koja radi, juri, žuri, karijera i ostalo, zapostavljaju se deca, a onda oni traže svoje izvore informacija – dostupni su im internet, gugl, svašta vide, svašta čuju, a upozorenja su mala - govori doktorka Todorović.

Ističe da je jedna od glavnih prepreka u prevazilaženju ovog problema laka dostupnost alkohola i vejpova tinejdžerima, zaključuju u Roditelju.

Dok smo vršili ta istraživanja videli smo da vrlo često na tržištu imamo proizvode koji nemaju adekvatne deklaracije, gde mi ne znamo šta je pravi sastav toga. Roditelji mislim da nisu dovoljno upoznati, da im je vrlo teško da pređu preko dela da im deca u ranom uzrastu dolaze u susret sa tako nečim - navodi.

Podsetimo, sredinom februara čak 12 dečaka mlađih od 15 godina primljeno je na VMA nakon što su se otrovali alkoholom u jednom beogradskom klubu. Prema navodima lekara, neka deca su imala čak 2,8 promila alkohola u organizmu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12