• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.04.2024

10:34

Lažni snimak dr Danice Grujičić hara internetom! Reklamiraju lekove u njeno ime

Masha Bandjur

Društvo

Lažni snimak dr Danice Grujičić hara internetom! Reklamiraju lekove u njeno ime

Podeli vest

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić nije u svojim intervjuima reklamirala nikakve biljne tablete za lečenje dijabetesa ili visokog pritiska, iako su na Fejsbuku već nekoliko meseci viralne objave sa takvim sadržajem

Reč je o zloupotrebi njenih televizijskih snimaka i glasa, tako što je za pravljenje njenih „intervjua“ korišćena veštačka inteligencija, a na sličan način žrtve svojevrsne internet prevare bila je i Lepa Brena

Naime, istraga koju je sproveo sajt cinjenice.afp, servis novinske Agencije Frans-Pres (AFP) za otkrivanje lažnih objava na internetu, pokazala je da su montirane izjave javnih ličnosti u kojima promovišu „biljne“ tablete za lečenje dijabetesa i krvih ugrušaka, sponzorisale razne Fejsbuk stranice.

Prva zloupotreba lika srpske ministarke zdravlja na ovaj način beleži se na Fejsbuku 9. decembra prošle godine u objavi koja ima opis „Danica Grujičić je objasnila stručnjacima zašto nikada ne oboli: Čistim krvne sudove jednom nedeljno već 20 godina!”, uz link do članka koji je na ovoj društvenoj mreži podeljen više od 3.400 puta!

Sličan post na Fejsbuku pojavljuje se potom 20. decembra, ali ide se korak “dalje”, pošto prikazuje snimak “intervjua” sa ministarkom sa sve logotipom Radio televizije Srbije (RTS), a u kojem ona, navodno, tvrdi da pije pilule da bi dijabetes “nestao”.

U snimku ministarka Grujičić „kaže“: „Ovaj mesec smo odobrili novi lek koji veoma brzo i efektivno čisti krvne sudove, odnosno, leči hipertenziju. Trenutno, prednost za nabavku imaju osobe koje imaju 40 plus godina jer se povećao broj smrti od srčanog udara. Nabavili smo određene količine i molimo vas da preuzmete svoj paket što pre“.

Već na prvo preslušavanje ove ministarkine „izjave“, sumnju izaziva to što kaže „efektivno“, a ne efikasno. Potom, i to što slušaoce „moli da paket preuzmu što pre“, kao da je reč o nekom proizvodu sa Aliekspresa koji treba da vam stigne brzom poštom, a ne o leku koji bi mogao da se uzme sa receptom.

Konačno, očiglednu sumnju za pažljivog slušaoca izaziva i ministarkin naglasak. Glas joj je, naime, kao da nije rođena u Užicu i već decenijama živi u Beogradu, nego kao da u „intervjuu“ govori gospođa sa Tuškanca u Zagrebu!

To potvrđuje i analiza sajta cinjenice.afp u kojoj se navodi da se glas „u video snimcima ne podudara sa ministarkinim, niti je govor usklađen sa pokretom njenih usana, a čak nije ni na srpskom”.

Istraga ovog sajta pokazuje da su snimci uzeti iz stvarnih intervjua dr Danice Grujičić datih drugim televizijskim kanalima, ali ni u jednom od stvarnih nastupa ona nije reklamirala nikakav poseban lek, već je govorila o reformama srpskog zdravstvenog sistema.

Autori ovih “intervjua”, kako se dalje objašnjava, koristili su veštačku inteligenciju kako bi ministarki "u usta stavili” reči koje nije nikada izgovorila.

- Ono što glas izgovara u svim video snimcima ne odgovara pokretu usana. Štaviše, u dva snimka isti glas izgovara isti tekst iako klipovi prikazuju dva različita intervjua dr Grujičić. Pritom glas govori ijekavicom, dok srpska ministarka u javnim nastupima koristi ekavicu. AFP je proverio audio u bazi podataka kompanije "Eleven Labs", onlajn alata za kreiranje glasova veštačkom inteligencijom. Prema rezultatima ovog alata, “veoma je verovatno da je ovaj audio generisan pomoću Eleven Labs-a” (verovatnoća od 98%). Zvuk trećeg video snimka čini se nije napravljen pomoću ovog alata (verovatnoća je 2%), ali se izgovoreno ponovo ne poklapa sa pokretima usana ministarke, govorom tokom originalnog intervjua, niti njenim pravim glasom. Glas u videu koristi mešavinu srpskog, bosanskog i hrvatskog, te jekavice i ekavice, što se može objasniti time da je generisan veštačkom inteligencijom – objašnjava se u analizi sajta cinjenice.afp.

Foto: Shutterstock

 

Sajt cinjenice.afp piše i da je istraga otkrila i “intervju” estradne zvezde Lepe Brene koji je objavljen na Fejsbuku takođe u decembru 2023. godine, a u kojem ona u razgovoru sa Milomirom Marićem, urednikom TV Happy, takođe “preporučuje” iste tablete kao u lažnom snimku dr Danice Grujičić.

Konačno, postavlja se pitanje da li te “biljne” pilule koje javne ličnosti navodno reklamiraju u ovim montiranim izjavama uopšte postoje ili je, kako navodi AFP, u pitanju prikupljanje ličnih podataka korisnika Fejsbuka koji bi se kupovinom “upecali” na još jednu internet prevaru?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija