• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.04.2024

08:49

Georgijeva iznela jasan stav: Srbija je definitivno svetla tačka u Evropi, zaslužila je poverenje!

Tanjug/Narodna banka Srbije

Društvo

Georgijeva iznela jasan stav: Srbija je definitivno svetla tačka u Evropi, zaslužila je poverenje!

Podeli vest

Guvernerka je, kako je saopštila NBS, obavestila Georgijevu da ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke na decembarskim izborima znači i nastavak potvrđeno dobrih politika

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se u Vašingtonu sa generalnom direktorkom MMF Kristalinom Georgijevom koja je izjavila da je Srbija definitivno svetla tačka u Evropi i da je naša zemlja rezultatima zaradila poverenje.

Guvernerka je, kako je saopštila NBS, obavestila Georgijevu da ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke na decembarskim izborima znači i nastavak potvrđeno dobrih politika.

Predstavila je odlične rezultate koje je Srbija zabeležila i u prošloj godini - snažna dezinflacija, rekordne devizne rezerve, rekordan izvoz robe i usluga, rekordne strane direktne investicije, rekordna dinarska i devizna štednja.

U pogledu projekcija, istakla je da očekujemo ulazak inflacije u granice cilja već u maju, kao i da očekujemo visoke stope rasta u narednom periodu u rasponu od četiri do pet odsto, uz visok doprinos investicija.

Georgijeva je pohvalila snažan napredak Srbije u prethodnom periodu, čestitala na svim rezultatima i rekla da je Srbija definitivno svetla tačka u Evropi.

- Rekla je da nije iznenađena ubedljivom pobedom vladajuće partije jer su ljudi koji vode zemlju rezultatima zaradili poverenje. Veliko poverenje se zaslužuje radom i rezultatima, novim radnim mestima i boljim standardom. Kredibilitet se stiče delima, ne rečima. Pohvalila je vođenje zemlje od strane predsednika Vučića. Kada su se prvi put sreli, Srbija se suočavala sa poplavama. Od tada je u Srbiji urađeno mnogo toga i zemlja izgleda potpuno drugačije i svaki njihov naredni razgovor i susret je protekao uz mnogo sjajnih vesti. Rekla je da će se postarati da dođe u Beograd i vidi ukupan napredak. Generalno želi da ide u zemlje u kojima se programi uspešno sprovode, kako bi ta iskustva služila kao primer za druge zemlje i njihove politike - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Narodna banka Srbije

 

Kako je navedeno, predsednik Aleksandar Vučić joj je ranije rekao da Srbiji program sa MMF-om treba kao sidro.

- I to jeste tako, jer su makroekonomski fundamenti zemlje jaki, a aktuelni program se odlično sprovodi. Zna da je Srbija primer regionalne saradnje i da je tokom kovida obezbedila sve vakcine ne samo za građane Srbije, već i za ljude van naših granica. Čestitala je za Ekspo. Rekla je da izbori koje zemlje sada prave bitno utiču na dalji napredak, a kroz Ekspo Srbija je jasno pokazala da želi da se ubrzano razvija -  navode iz centralne banke.

Tabakovićeva je čestitala i 80. godišnjicu Međunarodnog monetarnog fonda i ukazala na to da Narodna banka Srbije ove godine slavi 140 godina postojanja i rada i da smo u grupi 20 najstarijih centralnih banaka u svetu.

- I ocena Međunarodnog monetarnog fonda da Srbija beleži impresivne rezultate i činjenica da smo na pola koraka do investicionog rejtinga, koji odavno zaslužujemo, potvrđuju ispravnost politika koje vodimo u Srbiji. Ipak, najbolji pokazatelji toga jesu održiv realni rast zarada i rast zaposlenosti u Srbiji - zaključila je Tabakovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija