• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

13.03.2024

17:14

Ojadili zakupce za 2.500 evra! Mladić i devojka uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova: Evo kako se zaštititi od prevare!

Printscreen, Pngwing

Društvo

Ojadili zakupce za 2.500 evra! Mladić i devojka uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova: Evo kako se zaštititi od prevare!

Podeli vest

Mladić i devojka osumnjičeni su da su uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova. Na taj način su, kako se sumnja, uzeli oko 300.000 dinara od prevarenih zakupaca, a Treće osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv njih.

Prevareno je osam osoba, od čega su tri stranca. Oni su, kako se sumnja, u dogovoru sa muškarcem J. P. na tekući račun devojke L. I. uplaćivali od 20.000 do 70.000 dinara na ime depozita za iznajmljivanje stanova na Novom Beogradu, Karaburmi i u drugim delovima Beograda, od decembra prošle do januara ove godine.

Dvoje optuženih su stanove oglašavali u oglasima i tako su stekli protivpravnu imovinsku korist od skoro 312.000 dinara. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da se devojci produži pritvor.

Kako je muškarac u bekstvu i napustio je Srbiju, u potragu je uključen i Interpol. Po uplati avansa, muškarac se više nije javljao na telefon.

- Tužilaštvo je došlo do saznanja da je muškarac koji je okrivljeni slao oštećenima preko Votsapa dokaze da je on vlasnik tog stana. Međutim, ti dokazi su bili falsifikovani, imajući u vidu da im je dostavljao izvode iz katastra nepokretnosti, ali sa izmenjenim podacima. Tako da smo sudu predložili da ih oglasi krivim i izrekne novčane kazne i kazne zatvora jer je za ovo krivično delo predviđena novčana kazna i kazna zatvora - ističe pi-ar Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Tamara Bašić.

Foto: printscreen RTS

Potpisivanje ugovora jedini način da ne dođe do prevare

U ovom slučaju mamac je najverovatnije bila niža zakupnina, moguće i žurba da se obezbedi krov nad glavom.

Šta god da je, jedini način da ne postanete žrtva prevare jeste da pre plaćanja pogledate nekretninu, sa vlasnikom stana zaključite ugovor i precizirate sve, pa čak i uslove pod kojima se iseljavate.

- Naš savet jeste da koriste usluge profesionalaca, da overe ugovor kod javnog beležnika, odnosno potpis, da taj ugovor prijave Poreskoj upravi, da se prijave u policiji, da depozit koji daju daju za ono što je realno, da daju za šta je napisano, da imaju u ugovoru taj ekskluzivitet, da imaju u ugovoru poresku klauzulu. Samo da koristite zakonski dozvoljena sredstva i da se ponašamo u skladu sa zakonom - naglašava agent za nekretnine Milić Đoković.

Foto: printscreen RTS

 

Šta je najbolje rešenje u potrazi za stanom

Kada tražite stan najbolja odluka je – preporuka ili agencija. U suprotnom, prevarenim građanima preostaje privatna parnica.

- Oni mogu protiv tih lica koja su se bavila tim radnjama da pokrenu parnični postupak u kome će potraživati tu svoju štetu koju su pretrpela. Da građanima bude u potpunosti jasno – krivični postupak koji će država moguće voditi protiv ovih lica i njihovo obeštećenje nema veze jedno sa drugim - kaže advokat Ivan Stanikić.

Prevara je jedno od najčešćih krivičnih dela koja se procesuiraju u tužilaštvu.

Foto: Shutterstock

 

Okrivljeni koriste falsifikovane ugovore o kupoprodaji stanova i kuća preminulih.

U ovom trenutku, Tužilaštvo u saradnji sa Upravom kriminalističke policije sprovodi veliku akciju hapšenja svih počinilaca, a za sada su identifikovane 24 osobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija