• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2024

12:54

Republički geodetski zavod: Digitalizacijom stajemo na kraj birokratskim zamkama i skrivenim troškovima

rgz.gov.rs

Društvo

Republički geodetski zavod: Digitalizacijom stajemo na kraj birokratskim zamkama i skrivenim troškovima

Podeli vest

Republički geodetski zavod ima potrebu da skrene pažnju javnosti u vezi sa nedavnim medijskim nastupima udruženja građana “Efektiva”, u kojima se u javnost iznose tvrdnje o visokim troškovima advokata za predaju zahteva za upis u katastar po novom zakonu, i ukaže na nekoliko ključnih tačaka kako bi se stekla prava slika o situaciji.

“Efektiva” dezavuiše javnost u vezi sa pogodnostima primene novog zakona o digitalnoj predaji zahteva za upis u katastar, ističući u prvi plan cenovnik Advokatske komore Srbije, koji predstavlja samo preporuku za advokate ali nije obavezujući. Cene advokatskih usluga su se formirale na tržištu, nudeći građanima pristupačne opcije, po našim saznanjima u rasponu od besplatnog, preko 5.000 dinara u unutrašnjosti, do 10.000 dinara koliko se okvirno kreću cene u Beogradu. Do sada, RGZ-u se niko nije žalio da je platio cenu u iznosu od 24.750 dinara, kako “Efektiva” ističe u svojim javnim nastupima, u pojedinim medijima. Republički geodetski zavod ima potpisan sporazum o pružanju besplatnih usluga sa više od 5.000 advokatskih kancelarija u čitavoj Srbiji, čiji spisak se nalazi na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs

Stiče se utisak da se ova kampanja vodi sa ciljem očuvanja starog koruptivnog modela upisa u katastar koji je ovim zakonskim izmenama demontiran, i koji je podrazumevao mnogo skrivenih troškova i birokratskih prepreka za građane. U starom sistemu gde se plaćao zahtev za upis i koji je iznosio 350 dinara, bilo je mnogo prostora za korupciju i mahinacije od strane pojedinih interesnih grupa, a sam postupak koštao građane mnogo više i često je ishod bio bez rešavanja problema. Danas građani, posredstvom usluga advokata, plaćaju profesionalnu pomoć i rešenje višedecenijskih problema, bez skrivenih troškova u jednom transparentnom procesu. 

Pre izmene zakona procesi su bili sporiji zbog manjka digitalizacije samog postupka i potrebe za fizičkim prisustvom u katastru što je često dovodilo do dugih čekanja i komplikacija. Izmenama zakona, postupak za upis je pojednostavljen, procedure i uloge su jasno definisane i transparentne, a odgovornost lako utvrdiva što daje fantastične rezultate tokom prvih meseci primene.

Digitalni postupak omogućio je komfor u radu advokatskim kancelarijama, a građanima pristupačniji, efikasniji i daleko jeftiniji postupak. Dodatno, sada svi građani, bez obzira na to da li se radi o upisu vlasništva prema starim ili novim ispravama, imaju obaveznu pravnu pomoć, čime je otklonjena diksriminacija. Za nepokretnosti koje se upisuju prema ispravama koje datiraju od pre 20, 30 ili 40 godina, građani dobijaju pravnu pomoć od advokata, dok su za nepokretnosti koje su danas predmet prometa ili druge pravne radnje (ostavine, poklona, itd) nadležni javni beležnici.

Republički geodetski zavod ostaje posvećen transparentnosti i pojednostavljivanju procedura u interesu građana, te osuđuje pokušaje dezinformacija koji mogu narušiti integritet sistema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Poverenik potvrdio da su podaci građana u RGZ zaštićeni prema najvišim svetskim standardima
Društvo

Poverenik potvrdio da su podaci građana u RGZ zaštićeni prema najvišim svetskim standardima

Republički geodetski zavod, ISO sertifikovana institucija za kvalitet poslovanja, bezbednost informacionih sistema i zaštitu podataka o ličnosti, sa ponosom obaveštava javnost da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom vanrednog inspekcijskog nadzora zaključio da su informacioni sistemi RGZ i podaci građana Srbije sigurni i zaštićeni prema najvišim svetskim standardima

17.12.2023

14:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija