• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.01.2024

11:31

(VIDEO) Titov prljavi dogovor sa Moskvom: Kako su ustaše u Drugom svetskom ratu "oslobađale" Srbiju

Društvene mreže

Društvo

(VIDEO) Titov prljavi dogovor sa Moskvom: Kako su ustaše u Drugom svetskom ratu "oslobađale" Srbiju

Podeli vest

U oslobođenju Srbije, u jesen 1944. godine, učestvovale su i dojučerašnje Pavelićeve ustaše, pripadnici 369. ustaške legije koju je Crvena armija 1943. porazila i zarobila kod Staljingrada.

Godinu dana kasnije Sovjeti su im, na Titovu molbu ponudili da se pokaju i da učestvuju u završnim operacijama u Jugoslaviji.

Tito će Veljku Vlahoviću, jednom od svojih moskoviskih izaslanika, narediti da im preda ratnu zastavu, čime će uveličati slavu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, čime je zvanično 1. juna 1944. godine formirana Prva jugoslovenska brigada.

I u Nemačkom pohodu na Staljingrad i u Titovom osvajanju Srbije ovom jedinicom komanduje isti čovek, ustaški vitez Marko Mesić, predratni artiljerijski oficir, koga je rat zatekao na službi u Nišu. 

On odlučuje da se vrati kući i pridružuje se ustašama.

Prva jugoslovenska brigada je preko Ukrajine i Rumunije 10. oktobra stigla u istočnu Srbiju gde je ušla u sastav 23. srpske divizije 14 korpusa NOVJ i prebačena u rejon Čačka.

I tako srpskim rodoljubima i domaćinima po Šumadiji, o saradnji sa okupatorom i domaćim izdajnicima na licu mesta i po kratkom postupku presuđivale su ustaše.

Što bi naš narod rekao: "Da čovek od muke prsne na rebra!"

Video pogledajte u nastavku:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija