• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

02.12.2023

08:47

Novi rekord Instituta "Dedinje": U jednom danu urađeno čak 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije!

Shutterstock

Društvo

Novi rekord Instituta "Dedinje": U jednom danu urađeno čak 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije!

Podeli vest

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ponovo je postao evropski rekorder, pošto je u jednom danu urađeno 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije.

Nakon mnogih dosadašnjih svetskih, evropskih i sopstvenih rekorda, u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ekipa lekara-elektrifiziologa, medicinskih sestara, instrumentarki i tehničara po prvi put u Srbiji i Evropi, za jedan dan, uradila je čak 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije. 

Tim lekara koji su izvodili intervencije činili su dr Milosav Tomović, dr Velibor Ristić i dr Dejan Kojić, saopšteno je iz Instituta "Dedinje". 

Svi pacijenti se dobro osećaju i već dan posle intervencije biće otpušteni kućama.

Uvidom u dostupnu literaturu iz najvećih zdravstvenih centara, do sada ne postoje podaci da je neka ustanova u Evropi izvela ovoliko intervencija tog tipa u jednom danu. 

Foto: Shutterstock

 

Kako se ističe u saopštenju, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" je logistikom i zalaganjem svih službi ustanove i ovoga puta pokazao da ne postoje prepreke u želji za smanjenjem lista čekanja, pošto se ne tako davno na ovakvu intervenciju čekalo i više godina, a sada do samo nekoliko meseci.

Direktor Instituta "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić istakao je da se ovim podvigom Institut "Dedinje" definitivno upisao u kuću slavnih, ne samo srpske, već i evropske medicine, obarajući nesvakidašnji rekord - 16 krioablacija u jednom danu. 

Ukazao je da su sve prateće službe Instituta funkcionisale, kao i uvek, besprekorno i da je Institut pokazao da je odlično ovladao metodom koja se u svetu primenjuje od 2010. godine, a kod nas od 2014. godine. 

Naveo je da je ta metoda do sada već primenjena kod više hiljada pacijenata, a da je to što je u jednom danu urađeno čak 16 tih intervencija velika nada naše pacijente kojima je to jedini put za lečenje i izlečenje kompleksnog stanja kao što je srčana aritmija. 

- Naši pacijenti su godinama čekali na ovakve intervencije, a Dedinje radi i uradiće sve da skrati liste čekanja. Ovim uspehom smo potvrdili da smo u stanju da žestoko "udarimo" na tu listu i da je ne samo prepolovomo, nego da je svedemo na minimum-  naglasio je Bojić. 

Foto: Informer/shutterstock

 

On se zahvalio na podršci i razumevanju Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Načelnik Odeljenja za elektrofiziologiju Instituta "Dedinje" dr Milosav Tomović rekao je da u Srbiji liste čekanja nisu više nepremostiva prepreka.  On je rekao da atrijalna fibrilacija predstavlja najčešću aritmiju koja se javlja u ljudskoj populaciji i da, ako se pravovremeno ne dijagnostikuje i otpočne sa adekvatnom terapijom, to stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčano popuštanje i moždani udar.

Elektrofiziolog dr Velibor Ristić naveo je da tokom i nakon ovih zahtevnih 16 intervencija nije bilo nikakvih komplikacija i ukazao da je reč o intervenciji koja u jednom danu rešava problem od kojeg pacijenti godinama pate. 

- Nekada je ova procedura rađena čak četiri sata, a danas do svega sat vremena, zahvaljujući izvanrednom timu koji je veoma dobro uigran - naveo je Ristić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija