• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

14.11.2023

13:41

Padaju cene polovnjaka u zemlji iz koje nam stiže najviše vozila: Moguće je pojeftinjenje i kod nas, ali se zabranjuje uvoz ovih automobila

Zoran Sinko

Društvo

Padaju cene polovnjaka u zemlji iz koje nam stiže najviše vozila: Moguće je pojeftinjenje i kod nas, ali se zabranjuje uvoz ovih automobila

Podeli vest

Već uzastopnih sedam meseci u Nemačkoj, jednom od najvećih tržišta sa kog se uvoze polovna vozila u Srbiju, cene automobila su u blagom padu.

Ovaj trend se veoma sporo prenosi i na našu zemlju, iako su od drugog kvartala počela da pristižu nešto jeftinija polovna vozila iz Nemačke kod nas. Čak ni sam pad potražnje nije uticao na obaranje cena.

- Cene polovnjaka u Srbiji usporavaju, a u narednom periodu se može očekivati stagnacija ili blagi pad. Na to, osim određenog pojeftinjenja ovih vozila u Nemačkoj, utiče i njihova manja prodaja u našoj zemlji. Situacija na nemačkom tržištu korišćenih automobila ima najveći uticaj na naše - ističe ekspert za automobilizam Petar Živković.

Analiza koju je sproveo jedan sajt pokazuje da je prosečna oglašena cena polovnjaka u prvom delu ove godine veća za 5,3 odsto u odnosu na isti period 2022. godine., dok je u istom periodu pad prodaje manji za 5,6 odsto.

Treba imati u vidu i da se automobili sve češće ne prodaju po ceni po kojoj su oglašeni, već ona na kraju bude niža.

Nebojša Ivanović, vlasnik jedne poznate auto-kuće iz Šapca, takođe, smatra da ne padaju cene u Srbiji, već se oseća blagi skok. On prodaje samo polovna vozila standarda evro 6, ali kaže da su poskupeli u vrlo maloj meri.

Foto: pexels.com

 

 

- Naš salon najviše polovnjaka uvozi iz Francuske, a tamo su cene, uglavnom, nepromenjene, ali neke i malo rastu. Osim te situacije, na blago poskupljenje ovih vozila u Srbiji utiče i rast cene transporta. Do toga je došlo zbog skupljeg goriva, ali i zato što neće da voze izvan EU zbog čekanja na granici, tako da sada manji broj njih dovozi automobile u Srbiju - ističe Ivanović.

U njegovoj auto-kući najtraženiji modeli kreću se u rasponu između 10.000 i 13.000 evra, dok najskuplje polovno vozilo kod njih košta oko 28.000 evra.

Prema rečima Petra Živkovića, u Srbiju se najviše polovnjaka uvozi iz Nemačke, a zatim iz Italije, Francuske i Švajcarske. U poslednje vreme krenula je da se razvija linija uvoza i iz Norveške. Razlog je što se u toj zemlji već uveliko masovno koriste električna vozila, pa prodaju stare automobile koje su vozili i zbog toga je ponuda velika.

- Najveći deo uvezenih polovnjaka evro 3 i 4 su iz Nemačke. Dominiraju dizelaši, iako se taj broj smanjuje u korist benzinaca. Stala je prodaja korišćenih vozila i za Rusiju zbog aktuelne situacije, tako da su Srbija i Bugarska najveći kupci automobila standarda evro 3 i 4 - kaže Živković.

Očekuje se da će od 1. januara sledeće godine biti zabranjen uvoz starijih polovnjaka u Srbiju norme evro 3 i 4, a onda će moći da se vidi uticaj na cene korišćenih vozila standarda evro 5 i 6. Takođe, država je najavila da će biti moguć uvoz i iz Kine i Amerike.

- Može se očekivati da će kineske kompanije koje ovde prodaju nova vozila iz te zemlje početi da uvoze i polovnjake iz Kine, kao što to rade i drugi. To bi moglo da utiče na blago obaranje cena - zaključuje Živković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija