• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2023

14:56

Koristeći veštačku inteligenciju, pedofili otišli predaleko: Ono što rade sa fotografijama dece zaslužuje najgoru kaznu

Shutterstock/Public

Društvo

Koristeći veštačku inteligenciju, pedofili otišli predaleko: Ono što rade sa fotografijama dece zaslužuje najgoru kaznu

Podeli vest

Na hiljade fotografija generisanih putem veštačke inteligencije podeljeno je na "dark webu", navode nova istraživanja.

Kako se navodi, oko 3000 slika je podeljeno u septembru, od kojih 564 fotografija prikazuje brutalno silovanje i seksualno uznemiravanje, piše britanski Sky news.

Neke slike prikazuju stvarnu decu čija su tela i lica korišćena za obuku AI modela, koje je neprofitna organizacija odlučila da ne imenuje. Druge fotografije su bile sa obučenom decom koje su modeli AI uspeli da "ogole" i naprave ih kao da su nagi, bez odeće.

Takođe, oni koriste tehnologiju koja uspeva da "podmladi" slike poznatih ličnosti koje koriste na fotografijama u scenarijima seksualnog zlostavljanja.

Pedofili koriste veštačku inteligenciju kako bi kreirali i prodali materijale o seksualnom zlostavljanju dece, a prema istraživanju nezavisne neprofitne organizacije za bezbednost dece na internetu IWF.

Član Saveta šefova nacionalne policije (NPCC) Ian Kričli rekao je da je pogrešno misliti da zato što nijedna "prava deca" nisu prikazana na takvim "sintetičkim" slikama – da dečija prava nisu povređena. Takođe, on je izjavio da stvaranje ovakvih slika "normalizuje zlostavljanje dece u stvarnom svetu".

- Vidimo decu negovanu, vidimo da se prave personalizovane slike prema sopstvenim nahođenjima, vidimo proizvodnju za komercijalnu dobit - što dovodi do normalizacije silovanja i zlostavljanja prave dece - rekao je Ian.

Postojeći zakon u Velikoj Britaniji je osmišljen da su društvene mreže odgovorne za sadržaj koji se plasira, ali, oni ne mogu da utiču na kompanije sa veštačkom inteligencijom čiji se modeli menjaju i koriste za proizvodnju uvredljivih slika.

Ovako brz razvoj veštačke inteligencije otvara pitanja o rizicima koje bi ona mogla da predstavlja za privatnost ljudi, njihova prava ili bezbednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Uspešno održana konferencija Lepota žene!
Moda i lepota

Uspešno održana konferencija Lepota žene!

Konferenciju "Lepota žene" drugu godinu za redom organizovala je agencija "Advertising Solutions", na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, 21. maja, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

22.05.2024

16:37

Džet set

Srbija