• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

04.08.2023

17:41

Prete li i Srbiji poplave? Nevreme iz regiona stiže i kod nas: U jednom danu pašće kiše koliko u proseku za mesec dana

pixabay

Društvo

Prete li i Srbiji poplave? Nevreme iz regiona stiže i kod nas: U jednom danu pašće kiše koliko u proseku za mesec dana

Podeli vest

Za vikend se i u Srbiji očekuje jače pogoršanje vremena, u okviru kojeg će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, i to već sutra.

Za 12 sati, odnosno do nedelju ujutro očekuje se da širom Srbije padne od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu za mesec dana.

Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od poplava na bujičnim tokovima. Na ostalim tokovima, odnosno srednjim i većim nema opasnosti od poplava, a i njihov vodostaj je dosta nizak, tako da će ti tokovi za sada biti spremi za dotok veće količine vode.

Do poplava može doći i zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremesnkom intervalu, pa da nastanu urbane poplave.

Foto: printscreen RTS

 

Inače, posebno zabranjivaju ekstremno obilne padavine u Sloveniji i Hrvatskoj, gde se lokalno očekuje i preko 200 mm, uz velike poplave u slivu Save, pa bi Sava u tim zemljama mogla da zabeleži višemetarske poraste, a tokom sledeće sedmice taj visoki vodostaj stigao bi Savom i do Srbije, ali za sada bez opasnosti od poplava, jer je vodostoja save nizak ili srednji.

U subotu oko podneva naoblačenje

Već oko podneva naoblačenje i zahlađenje se očekuje u severozapadnim, zaapdnim i jugozapdnim predelima, posle podne i u centralnim, a tokom večeri i na jugu i istoku Srbije uz kišu i veoma obilne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, a pri prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na prolazno jak i olujni zapadni.

Opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na celoj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije, na području Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na jugu Banata.

Foto: Shutterstock

 

Po prodoru hladnog fronta, temperatura će u kratkom vremenskom intervalu da bude u padu i za 10 do 15 stepeni.

Najobilnije padavine i najveća opasnost od grmljavinskih oluja u Srbiji očekuju se posle 15 časova, pa do nedelje ujutro.

U nedelju će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno i osetno svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 23°C na severu i zapdu do 29°C na jugu Srbije.

I u ponedeljak sveže, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 22 do 26°C.

Poboljšanje vremena očekuje se od utorka, a od srede će biti sunčano i ugodno toplo, uz sveža jutra, ali toplije dane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12