• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Olga Gracun

20.04.2023

16:55

DETE MOŽE DA PREĐE GRANICU SA JEDNIM RODITELJEM I BEZ OVERENE SAGLASNOSTI DRUGOG! Advokat Marković o porodičnoj drami koja je šokirala Srbiju

Printscreen

Društvo

DETE MOŽE DA PREĐE GRANICU SA JEDNIM RODITELJEM I BEZ OVERENE SAGLASNOSTI DRUGOG! Advokat Marković o porodičnoj drami koja je šokirala Srbiju

Podeli vest

Porodična drama Jelene Abramović (32), koja tvrdi da je njen muž Mašan Lubarda (37) odveo njihovog dvoipogodišnjeg sina u Švajcarsku bez pasoša i njene saglasnosti, uzdramala je Srbiju. Tim povodom razgovarali smo sa advokatom Andrijom Markovićem koji je za Informer.rs otkrio da maloletno lice koje putuje sa jednim roditeljem ne mora imati overenu pismenu saglasnost drugog roditelja za izlazak iz zemlje.

Beograđanka Jelena Abramović (32) optužila je svog supruga Mašana Lubardu (37) da je oteo njihovog dvoipogodišnjeg sina na Veliki petak i odveo ga bez pasoša u Švajcarsku. Sve je, po njenim rečima, usledilo nakon što je Jelena pokrenula brakorazvodnu parnicu u januaru. 

Foto: Privatna arhiva

Advokat Andrija Marković

Komentarišući situaciju porodice Lubarda, advokat Marković kaže da je nezahvalno davati mišljenje bez potpuno tačnog uvida u stanje stvari.

- U konkretnom slučaju Jelene Abramović i Mašana Lubarde, nije zahvalno davati mišljenje bez potpuno tačnog uvida u stanje stvari. Ukoliko je dete sa legalnom putnom ispravom napustilo zemlju, a roditelji su u fazi razvoda, ne bi trebalo da postoji bilo kakvo krivično delo, jer još uvek nije određeno u Srbiji kome će dete pripasti. Ako je tačno da postoji nekakva odluka druge države u pogledu privremenog rešenja starateljstva, onda tek nema krivičnog dela niti pravnog osnova za isto - kazao je za naš portal advokat Marković. 

Mašan Lubarda: Imam starateljstvo nad detetom

Mašan Lubarda (37), kog je supruga Jelena Abramović optužila u medijima da je bez njenog odobrenja i znanja odveo njihovo maloletno dete izvan granica naše zemlje, oglasio se za Informer.rs i otkrio da ima starateljstvo nad sinom koje mu je dodelila Švajcarska.

Mašan je za Informer rekao da mu je Švajcarska dodelila starateljstvo nad dvoipogodišnjem sinom.

- Dobio sam starateljstvo nad detetom. Švajcarska mi je dala - poručio je Lubarda.

U kratkom razgovoru za naš portal Mašan je izjavio da se on sa sinom trenutno nalazi u Švajcarskoj, a da svi navodi njegove supruge lažni.

- Sve je laž, psihopata i patološki lažov! - istakao je Lubarda.

Marković ističe da, u slučaju kada maloletno dete prelazi granicu sa jednim roditeljem, nije potrebno imati overenu pismenu saglasnost drugog roditelja. 

- Dete koje putuje sa jednim roditeljem ne mora imati overenu pismenu saglasnost drugog roditelja prilikom prelaska državne granice, jer za svaki prelazak granice zahteva da maloletno dete poseduje pasoš i samim tim smatra se da postoji i saglasnost za izlazak iz zemlje. Tek u slučajevima kada dete izlazi iz zemlje samo ili uz pratnju lica koje nije roditelj mora imati saglasnost oba roditelja. Ovo sve važi za mlađe maloletnike, dakle za lica do navršene 16. godine života. Ovakvim zakonskim rešenjem naš zakonodavac želeo je da stvori jednaku praksu kao što je to urađeno u drugim evropskim zemljama - kaže naš sagovornik i dodaje:

- I pored jasnih zakonskih odredbi za postupanje u ovim pravnim stvarima mnogi savetuju overu saglasnosti, sa čim ja kao pravnik ne mogu da se pomirim. Nažalost, može se dogoditi da neki službenik na granici ne poznaje u potpunosti propise i traži overenu saglasnost jednog od roditelja za prelazak državne granice - ističe Marković.

Tužilaštvo ispituje sve okolnosti

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je od švajcarskih vlasti dobilo informaciju da je majka protivno odluci švajcarskog suda sa detetom napustila teritoriju Švajcarske.

"Postupamo po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, koji zahtev je centralni organ Švajcarske Konfederacije preko našeg ministarstva pravde dostavio policiji i tužilaštvu, a u cilju provera navoda oca da je protivno odluci švajcarskog suda majka sa maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske", kazali su u tužilaštvu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 1 godinu

zasto se javlja diskriminacija muskaraca ,sram vas bilo .kada muskarac isto to uradi napravite budalu od njega ,a cim zena zakuka cela drzava se dize na noge . odvratno

muki

pre 1 godinu

sta bi sa drzavom srbijom i reakcijama i bacanjima za majku, sve bi vas tuzio pojedinacno, jer to radite i ovde, ali nije svajcarska srbija pa da harate po nalozima odozgo, zar se nije dacic specijalno zalozio, za njega tuzba odmah, je l ste se malo preigrali ili kako to ide u drzavi bez zakona, sta bese sa medijima i laznom izvestavanju, kako bese vasa naslovna za danas, mafijo sudsko drzavna.

Svetsku putnik

pre 1 godinu

Sluzbenik na granici moze da ne poznaje propise u potpunosti?? Kakvo je to objašnjenje? Oni bi trebali najbolje da poznaju sve propise pogotovu one gde maloletna deca prelaze granicu. Imam maloletno dete i svaku put kada sam prelazila granicu sa njim pored pasosa tražili su mi i naši i strani pogranični službenici potpisanu dozvolu oca da smem putovati sa detetom u drugu drzavu. Ne dovodite ljude u zabludu i ne omalovažavajte naše pogranične vlasti.

Svetsku putnik

pre 1 godinu

Sluzbenik na granici moze da ne poznaje propise u potpunosti?? Kakvo je to objašnjenje? Oni bi trebali najbolje da poznaju sve propise pogotovu one gde maloletna deca prelaze granicu. Imam maloletno dete i svaku put kada sam prelazila granicu sa njim pored pasosa tražili su mi i naši i strani pogranični službenici potpisanu dozvolu oca da smem putovati sa detetom u drugu drzavu. Ne dovodite ljude u zabludu i ne omalovažavajte naše pogranične vlasti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija