• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.02.2022

11:38

NIS GRUPA U 2021. GODINI ZNAČAJNO UNAPREDILA REZULTATE POSLOVANJA

Informer

Društvo

NIS GRUPA U 2021. GODINI ZNAČAJNO UNAPREDILA REZULTATE POSLOVANJA

Podeli vest

Zahvaljujući čvrstoj finansijskoj disciplini i fokusiranosti na prioritetne razvojne projekte, uz povoljnije tržišne uslove, NIS grupa je u 2021. godini značajno unapredila finansijske i operativne rezultate u poređenju sa prethodnom godinom.

Neto dobit NIS grupe u prošloj godini iznosila je 21 milijardu dinara, dok je u 2020, usled posledica pandemije korona virusa, zabeležen gubitak od 7,6 milijardi dinara. Pokazatelj EBITDA u izveštajnom periodu iznosi 53,2 milijarde dinara, što je 3,4 puta bolji rezultat od ostvarenog godinu dana ranije. U razvojne projekte tokom 2021. godine investirano je 20,2 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 217,8 milijardi dinara, što je 21 odsto više u odnosu na obaveze iz 2020. godine. Prosečna cena nafte tipa „Brent Dtd“ u izveštajnom periodu bila je 70,7 dolara po barelu, odnosno 70 odsto više nego godinu dana ranije.

Ostvarena neto dobit od 21 milijarde dinara, investirano 20,2 milijarde dinara 

• Pokazatelj EBITDA - 53,2 milijarde dinara
• Obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda - 217,8 milijardi dinara
• Više od 315 miliona dinara izdvojeno za društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu

NIS grupa je u 2021. godini, takođe, ostvarila značajne operativne rezultate. Ukupno je proizvedeno 1,194 miliona uslovnih tona nafte i gasa,  a ukupno je u rad pušteno više od 40 razradnih i istražnih bušotina u Srbiji i Rumuniji. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,945 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je 9 odsto više nego u 2020. godini, ali i najveći obim prerade od 2009. godine. Rekordni rezultati ostvareni su i u oblasti prometa, jer je ukupno prodato 4,031  miliona tona naftnih derivata, što je 14 odsto više nego godinu dana ranije. Uz rast maloprodaje i izvoza, NIS je nastavio modernizaciju maloprodajne mreže i u 2021. godini otvorio 10 novih i rekonstruisanih objekata u Srbiji, među kojima i prvu benzinsku stanicu na novom auto-putu „Miloš Veliki“. U oblasti energetike nastavljena je izgradnja Termoelektrane-toplane „Pančevo“ čije se puštanje u rad očekuje tokom 2022. godine. Krajem 2021. godine predstavnici NIS-a, Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i HIP Petrohemije potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu u skladu sa kojim će NIS povećati vlasnički udeo u HIP Petrohemiji na 90% osnovnog kapitala  uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Značajno je unapređena i bezbednost na radu, a indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen je 10 odsto u odnosu na 2020. godinu. Zaštita životne sredine bila je prioritet za NIS i u 2021. godini, pa je u ekološke projekte investirano više od 355 miliona dinara. NIS je i tokom prošle godine snažno podržao razvoj zajednice i u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu uložio više od od 315 miliona dinara. Od toga je 107,5 miliona dinara namenjeno realizaciji projekata zaštite životne sredine koji će unaprediti ekološku sliku u 12 partnerskih opština i gradova, učesnika programa „Zajednici zajedno“.

Foto:  

 

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:
„Iza nas je veoma izazovan period u kom smo očuvali stabilnost NIS-a, ali i uspeli da proširimo poslovanje na oblast petrohemije. Uspešno sprovođenje Ugovora o strateškom partnerstvu sa HIP Petrohemijom i Vladom Srbije za nas ostaje prioritet i u narednim godinama. Domaćinsko poslovanje omogućava nam da mirnije planiramo dalju modernizaciju svih segmenata biznisa i u 2022. godini planiramo investicije u iznosu od 25 milijardi dinara. Međutim, tržište je i dalje nestabilno, pa je neophodno da nastavimo sa sprovođenjem poslovnog modela koji se pokazao uspešnim u kriznom periodu. To znači snažnu finansijsku disciplinu, fokusiranost na ključne projekte, stalni profesionalni razvoj naših zaposlenih i doprinos boljitku šire zajednice“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 2 godine

Kakav Nis.sve nisove pumpe gase i pretvaraju u Gasprom.sramota....i sto ne naprave jednu pumpu Niš-Dimitrovgrad a ne da nema covek gde da stane.bruka novi autoput a nigde stanica....Vucko breee

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija