• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. P.

24.11.2023

13:57

Obavezno pogledajte! Toma Fila u podkastu: Samo je Laušević priznao ubistvo, svi drugi su lagali!

Pedja Milosavljević

Podkast

Obavezno pogledajte! Toma Fila u podkastu: Samo je Laušević priznao ubistvo, svi drugi su lagali!

Podeli vest

Ugledni advokat i funkcioner Socijalističke partije Srbije Toma Fila bio je gost našeg podkasta, koji će premijerno biti emitovan večeras u 22:30 samo na Informer televiziji.

Na početku razgovora sa našim urednikom, Fila je rekao da je imao tu sreću da mladost provede u nekom lepšem vremenu:

- Ja sam ona generacija - hleba, masti i aleve paprike... Bilo je to sjajno vreme, ničega nismo bili željni.

Fila je istakao da je veoma ponosan na svoje cincarsko poreklo, najviše što je sin čuvenog advokata Filote File, za koga kaže da je bio mnogo bolji od njega i da bi po njegovoj životnoj priči trebalo snimiti film.

- Iako je bio pravnik i advokat, moj otac je, kao ilegalac, učestvovao u partizanskom pokretu za vreme Drugog svetskog rata. Zbog toga je uhapšen 1943. godine. Nemac, koji ga je uhapsio je takođe bio advokat, pa mu je ponudio da radi za njih kako bi mogao da pobegne. Moj otac je to odlučno odbio i završio, prvo u logoru na Banjici, a nakon toga i u Mauthauzenu - ispričao je naš gost.

Posle rata, nastavio je Fila, Filotu su smestili u bolnicu i ostavili ga da umre, ali je naišao ruski oficir koji je tražio prevodioca koji zna i ruski i nemački.

- Javio se moj otac i ubrzo dobio penicilin koji mu je pomogao da ozdravi. Ali to nije bio kraj turbulencijama u njegovom životu. Tek po povratku u zemlju susreo se sa pravim izazovima - rekao je Fila i dodao da su komunističke vlasti 1947. hteli da pobiju celu njegovu porodicu.

- Tada smo živeli u Bitolju, gde sam rođen. Moju majku su ubeđivali da bežimo preko granice u Grčku. Sreća pa je moj otac bio priseban. Znao je da je to njihov pokvareni plan da nad presretnu na granici i sve nas pobiju, uključujući i mene, jer njima nisu bili potrebni svedoci.

Fila, koji je tokom advokatske karijere sledio stavove svog oca, zalažući se za ukidanje smrtne kazne, s ponosom kaže da mu je drago što je od 12 smrtnih presuda koje je kao branilac optuženih za ubistva, samo jedna izvršena.

- Ubica kad ubija, on muči žrtvu, a kad njega streljaju on pati samo tri sekunde, zato sam protiv smrtne kazne. Ubica treba da pati i da okajava svoj greh - objasnio je Toma Fila.

Odgovarajući na pitanje zašto je odlučio da zastupa optužene za najteža krivična dela, Fila je rekao da je kad uđe u sudnicu on samo advokat, a ne čovek.

- Često sam se osećao prljavo posle dobijenih sudskih procesa, savest sam neretko umirivao alkoholom. Čudni su to ljudi. Sa izuzetkom Žarka Lauševića koji mi je odmah priznao da je ubio i kome je jedina želja bila da mu spasim brata, ostali moji klijentu su lagali, negirali krivično delo da bi umirili savest - otkrio je Fila.

On je u našem podkastu ispričao zašto je odlučio da zastupa naše optuženike u Hagu, zašto je najviše problema imao u slučaju Jovanke Broz, ali je otvoreno govorio o tome zašto je, iako nikad u životu nije bio stranački angažovan, pristao da postane član SPS.

O čemu je sve pričao Toma Fila, pogledajte večeras u 22:30 samo na Informer televiziji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija