• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2024

16:29

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Podeli vest

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

Član GO SPS Ibro Ibrahimović rekao je da je ova poseta za nas od velikog značaja i objasnio je da je ovo jedan od načina na koji se dobijaju prijatelji.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ibro Ibrahimović

-Ne postoji ljubav, već postoje interesi. Ova poseta je izuzetno važna. Zaista je simboličan datum. Za vreme NATO agresije, 7. maja je bombardovana Ambasada Kine. Ja sam prvi ušao kada su pale bombe. Si Điping donosi jedan sporazum koji je veoma važan za spoljnu trgovinu. Budućnost nas neće dočekati nespremne, već naprotiv, susrećemo se sa mnogim modernim tehnologijama. Moramo razvijati odlične odnose i sa Istokom i sa Zapadom. Zanimljiva je simbolika ove evropske turneje. U Mađarskoj će biti na Dan pobede nad fašizmom. Ovo je zaista primer kako se vodi diplomatija. S druge strane Francuska insistira da Priština formira ZSO, a to radi i Nemačka. Važno je da razumemo kako zapadni svet razmišlja i moramo i mi da se menjamo- rekao je Ibro Ibrahimović.

Advokat Pavle Staničić spomenuo je čitavu delegaciju koja dolazi sa kineskim predsednikom, ali i sporazum koji bi trebalo da bude potpisan, a koji bi našoj privredi dao šansu za ogroman napredak.

-Kina je trenutno zemlja koja ima najveći tehnološki napredak na planeti i mi to možemo da iskoristimo za razvoj naše zemlje. Ovo pokazuje i značaj Srbije ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. Potpisaćemo ugovore značajne za našu privredu i mogućnost da se naši proizvodi nađu u Kini. Iako smo mi daleko manji, siguran sam da će predsednik Vučić i predsednik Si naći način da se naši proizvodi nađu na njihovom tržištu- rekao je Pavle Staničić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Pavle Staničić

On je istakao značaj odlične spoljne politike koju je vodila naša zemlja zbog čega je predsednik Si Điping odabrao baš Srbiju umesto neke druge zemlje koja je u EU.

-Mnogi se na našoj političkoj sceni podsmevaju predsedniku Vučiću, a na kraju vidimo da predsednik Si dolazi baš u Srbiju, a ne u Hrvatsku, Bosnu ili neku drugu zemlju. Svako ko izvrgava podsmehu takvu diplomatiju, a toga ima, to su ljudi koji nisu za politiku i zato na ovaj način prolaze na izborima. Mi smo zemlja koja nije članica EU i svi se pitaju šta je to što Srbija ima što zemlje EU ne mogu da mu ponude. Kineski predsednik vidi mogućnost za razvoj nekih tehnologija. Ti lični odnosi između dva predsednika su nešto što kineskog predsednika Sija opredeljuje da dođe baš ovde- rekao je Staničić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!
RAT SVIM SREDSTVIMA

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Na dnevnom redu „ mirovne konferencije “ o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazane za 15-16. jun, od planiranih deset, ostala su tri pitanja: Nuklearna bezbednost, bezbednost plovidbe i razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“. Ovo je rekao politikolog, generalni direktor Instituta za političke studije Sergej Markov u emisiji „Prvi Sevastopolj“.

28.05.2024

18:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31