• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.05.2024

12:56

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

Politikolog Ognjen Gogić istakao je da je Srbija upela da smanji šanse da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope.

-Ipak, stvari su se zakomplikovale. Usledila je kampanja Srbije koja je dala rezultate. Zapadni deo Evrope je više podeljen nego što se mislilo. Francuska je pružila ruku. Oni žele da sačuvaju Srbiju kao partnera. Predsednik Makron je uputio poziv da Srbija kaže svoju stranu. Mađarska podržava Srbiju u Savetu Evrope. Italija je zauzela stav već tokom glasanja u parlamentarnoj skupštini da je ona protiv.  Što se tiče Francuske, tu je došlo do preduzimanja koraka u smislu partnerstva između dve države. Sada su mnogo manje šanse da će Kosovo biti deo Saveta Evrope nego pre dve nedelje- rekao je Gogić.

Foto: Masha Bandjur

Ognjen Gogić

On je istakao da ne treba da imamo iluziju oko toga da SAD želi nezavisnost KiM.

-Ja mislim da je ovo pokušaj da se na mala vrata pojača takozvana nezavisnost Kosova.Nemačka je glavni promoter ovoga. Na ovaj način zapravo hoće da uvedu u NATO. Mislim da je o tome radi da bi neprimetno gurali Kosovo u NATO. Ima puno najjeftinije politike. Aktivna vlast u Nemačkoj želi da kaže da je za njihove vlasti Kosovo uvedeno u SE i tako je smanjen uticaj Rusije- rekao je Ognjen Gogić.

On je objasnio da je u Savetu Evrope vrlo značajna uloga Španije koja sebe potencijalno vidi kao sledeću.

-Španija je jako ljuta. Oni to doživljavaju kao svoj integritet. Španija nema razumevanja za Nemačku koja joj pravi ovakve probleme. Nemačka ovde nije dobro promislila. Oni gledaju kratkoročno svoj interes i najmanje ih interesuje kakve će to posledice imati po Srbiju. Oni od Kosova traže minimum minimuma. Zvuči kao da zovu Kurtija da samo pokaže neki privid. Oni traže samo pokriće, a on čak ni to neće da im ponudi. Kosovo generalno kao takozvana država je čedo Međunarodne zajednice. Kosovo i njih provocira i njih nervira, ali je to njihovo čedo i oni će na kraju biti na njegovoj strani- rekao je Gogić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i  BiH! (VIDEO)
Live TV

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i BiH! (VIDEO)

Već mnogo decenija nad srpskim narodom sprovode se zločini. Ipak, u Međunarodnoj zajednici, Srbi su predstavljeni kao zločinci i jednin krivci za ratove na Blakanu. Srpske žrtve se unižavaju, dok se veličaju hrvatski i muslimanski zločinci. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

06.05.2024

10:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12