• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

19:28

Azov priznaje poraz i ne želi da ratuje za Zelenskog! Bokan: Ovo je sad njegov, a ne sukob ukrajinskog naroda! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Azov priznaje poraz i ne želi da ratuje za Zelenskog! Bokan: Ovo je sad njegov, a ne sukob ukrajinskog naroda! (VIDEO)

Podeli vest

Napredak ruske vojske u Ukrajini, novi paket američke pomoći i vojnu mehanizaciju Rusije, komentarisali su gosti emisije "Rat uživo", pukovnik Milan Jolović Legenda, Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju i novinar iz Nemačke Vlastimir Vidić.

Pukovnik Milan Jolović Legenda govorio je da su nakon pada Avdejevke Rusi krenuli prema Ćertanovu odakle se očekuje da će se front postepeno širiti.

- Tih 25 hiljada vojnik ne juriša na liniji fronta bajonetima kao iz Prvog Svetskog rata, tu se vrše napadi artiljerijskih i raketnih jedinica. Kada pešadija ide na cilj uvek bude praćena oklopnim formacijama, to nisu uvek prvopozivci nego i rezervisti. A kada osete gde je najmekanije kroz taj prostor se upumpavaju snage i širi prostor iza linije. Posle pada Avedejevke, vidimo da su Rusi iskoristili povlačenje i zauzeli centar i krenuli ka Čertinovu kako bi napali bok ukrajinskih snaga i očekujem da će se front odakle širiti. Najsnažnije borbe se vode oko Časovog Jara, gde je pala Bogdanovka, ako pratimo rat u zadnje dve godine nismo videli ovoliko brzo zauzimanje sela i gradova. Tu vidimo da  Ukrajinci imaju problem sa moralom i naoružanjem. Rusi imaju neiscrpan vojni potencijal pogotovo kada se radi o zalihama iz Hladnog rata. Prekretnicu su im napravile FAP-1000 bombe kojima su gađali ciljeve - rekao je Jolović.

Foto: Tanja Andric

Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju objasnio je da kako ni Azov bataljon više ne želi da se bori za Zelenskog koji nije Ukrajinac i smatraju ovo gubitničkim sukobom.

- Nema ničeg sličnijeg ratu od sporta, gde na njega najviše liče ragbi i fudbal, tu imate dve vrste ljudi oni koji su na Plejsešenu učili da igraju i oni koji su se bavili tim sportom. Tako je i u ratu pa zbog toga više cenimo one sa iskustvom, nego one koji samo znaju pravila. Sa jedne strane imamo vojsku koja nije uvela mobilizaciju koja silom gura građane o uniforme i onu poput ukrajinske gde bilo ko može biti ubačen u uniformu i poslat na front. Azov ne želi da ratuje i kaže da je ovo postao gubitnički rat Zelenskog i njegovih saradnika koji uopšte nisu Ukrajinci. Što znači da oni, iako rusofobni fanatici više ne žele da bacaju svoje živote. Ukrajinska strana je već iscrpela zalihe municije, zbog čega vape za pomoć Amerikanac. Amerika ima veliki politički raskol što smo videli tokom glasanja za vojnu pomoć Ukrajini - rekao je Bokan.

Foto: Tanja Andric

 

Novinar iz Nemačke Vlastimir Vidić naveo je da nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku u Luksemburgu, nije dozvolio dopremanje sistema "Taurus" u Ukrajinu, dok je "Patriot" sistem još uvek pod razmatranjem.

- Nemačka je odahnula od kad se završilo glasanje za vojnu pomoć iz Amerike. Mađarski ministar spoljnih poslova rekao je da zasedanje u evropskom parlamentu liči na ratni štab, gde se premijeri utrkuju ko će više da pošalje Ukrajini. Poljska trenutno lobira da se nuklearno oružje postavi blizu kalinjingradske oblasti. Na sastanku u Luksemburgu Šolc nije dao "Taurus" Ukrajini, ali razmatra da im dostavi "Patriot" sistem. Ukrajinsko ministarsvo spoljnih poslova je svim svojim stranim konzulatima izdala naredbu da svim vojno sposobnim građanima ne izdaju dokumente koji im olakšavaju boravak u toj zemlji već samo one koji im omogućavaju da odu na front. Tu se vidi očajnički potez vlasti, nakon gađanja tornja u Harkovu građani imaju problem sa komunikacijom, a Rusija je rekla da će ga obnoviti tek nakov rata - rekao je Vidić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija