• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

09:03

Došlo je do polarizacije u svetu! Jedna stvar u vezi sukoba na Bliskom istoku je ključna! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Došlo je do polarizacije u svetu! Jedna stvar u vezi sukoba na Bliskom istoku je ključna! (VIDEO)

Podeli vest

Ivan Ivanović iz pokreta "Naši" i stručnjak za regionalnu bezbednost Ivan Bošnjak gostovali su u emisiji "Info jutro" Informer TV. Njih dvojica su komentarisala situaciju na Bliskom istoku.

Ivanović ukazuje na to da je u svetu došlo do polarizacije, pa je tako jedan deo država na strani Amerike, a drugi Rusije.

- Amerika je ovim htela da pokaže čiju stranu su odabrali i čiji su zaštitnici. Došlo je do polarizacije u svetu. Državno rukovodstvo Irana se čulo sa Vladimirom Putinom povodom dešavanja sa Izraelom. SAD nastavljaju saradnju koju godinama imaju sa Izraelom i one su njegov zaštitnik. Izrael je vršio zločine nad Palestinom, stradao je veliki broj civila, a nisu trpeli nikakve sankcije sa Zapada. Šta bi Zapad uradio da je neka druga zemlja ubila 10-12 hiljada dece. Propuštena je šansa da se dođe do mira, što je u ovim momentima ključno. Vidimo da se ratni sukobi šire. Otvaraju se novi frontovi, pa je sad uključen i Iran. On je pokazao određenu vojnu silu i poslao veoma ozbiljnu poruku. Sada je ključno šta će se događati u narednom periodu. Da li će Iran ponovo odgovoriti na napade i da li će zbog toga Izrael odgovoriti još brutalnije. Izrael i Palestina su udaljeni svetlosnim godinama od rešenja. Rekao bih da je cilj izraelske vojske da potpuno očiste Pojas Gaze od Palestinaca.  - kaže Ivanović.

Foto: Masha Bandjur

Ivan Bošnjak

Bošnjak poručuje da su Srbiji i Izrael i Iran prijateljske države.

Moralo bi da se razmisli kako će ovi sukobi, koji su navodno usmereni prema Hamasu, moći da se završe, odnosno da li će kompletno uništenje Gaze i Zapadne obale dovesti do nekog mirovnog rešenja. Na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze su vojne operacije. Bilo kakav nastavak sukoba sa Iranom može predstavljati dodatnu opasnost. Egipat takođe ima neraščišćene račune sa Izraelom iz prošlosti. Najstabilnija situacija je u Jordanu. On je svrstan kao saveznik Zapada. Nama su obe strane prijateljske i zato pozivamo na smirivanje sukoba. Ovaj proksi rat između SAD i Rusije, u kojoj direktno ne učestvuju ni jedni, ni drugi, govori o tome da se te tenzije na nivou dve super-sile dovode do nivoa maksimalnog pucanja  - navodi Bošnjak.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija