• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2024

19:35

Ukrajinci "kriju" vojsku po gradovima! Cilj je da se izazove civilna odmazda? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ukrajinci "kriju" vojsku po gradovima! Cilj je da se izazove civilna odmazda? (VIDEO)

Podeli vest

Na ukrajinskom frontu nastavlja se rat dronovima. Šta je iza kulisa rata, ko sarađuje, a ko spekuliše? O ratu u Ukrajini, u emisiji "Rat uživo" govorili su Goran Šarić, teolog i istoričar i Nikola Jović, novinar.

Novinar Nikola Jović govorio je o ukrajinskom fronutu i rekao je da su linije odbrane sve manje i sve tanje.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikola Jović

Ono što je zanimljivo jeste upravo Časov Jar kome se ruske snage sve više približavaju. Časov Jar se navodio kao mesto odakle su se ukrajinske snage snabdevale. Svi smo se prevarili kada smo nešto prognozirali, tako da nije neophodno davati neke dalekosežne posledice. Sve što se dešava van Ukrajine, govoreći o Rusiji i kolektivnom Zapadu, mnogo je značajnije šta će se tamo dešavati. Ukrajinci po gradovima "kriju" svoje snage želeći da Rusi dođu tamo i razore te gradove. Naša vojska je napuštala gradove i prebivala tamo gde su se vodila ratna dejstva. U Ukrajini imamo suprotnu situaciju. Cilj je da se izazove civilna odmazda koje onda bude sve više rezignirano u korist Ukrajine. Ne verujem da će biti nekih velikih dešavanja oko Harkova. Ne vidim zašto bi sada, kada im sve ide u prilog, zašto bi sve to rizikovali i bacili u vodu i otišli u avanturu da se zauzme Harkov. Za Rusiju bi to imalo više štete nego koristi - rekao je Jović.

Teolog i istoričar Goran Šarić komentarisao je dronove za koje je objasnio kako i zašto mogu biti vrlo korisni.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Goran Šarić

-Kad je počeo rat, pričao sam sa čovekom koji je ekspert za dronove koji je rekao da mu nije jasno zašto Rusi odmah nisu krenuli sa dronovima. Zapad ne ratuje toliko da dobije rat, koliko da na ratu zarađuje. Oni od Časov Jara prave Avdejevku 2, ali to nije tako lako. Sovjetski Savez je tamo napravio dva stadiona, biblioteke, ali to je klasična ukrajinska priča. Časovjar neće moći zdržati toliko koliko je izdržala Avdejevka. I u ovom trenutku pokazuje se čemu služi Časov Jar, čemu služi Avdejevka... Cilj je da pogine što više Rusa. Teroristički napad u Moskvi pokazao je da Ukrajina, dokle god postoji predstavlja opasnost za Rusiju. Videli smo da su teroristi bežali ka Ukrajini. To je jedan od milion razloga zašto Ukrajina kao takva ne treba nikom. Ona treba zapadnim zemljama kao poligon odakle bi provocirali Rusiju- rekao je Šarić.

Novinar Igor Damjanović javio se putem vajber uključenja gde je govorio o trenutnoj situaciji na frontu u smislu napredovanja ruske vojske i pada morala i o bučenosti za ratovanje vojnika ukrajinske vojske.

Foto: Informer printscreen

Igor Damjanović

-Što se tiče situacije na frontu, ništa se ovih dana nije dešavalo, osim napredovanja ruske vojske na Časov Jar. Linije odbrane sada pucaju. Bez obzira što je reč o malom gradu, borbe za ovo mesto će potrajati. Boraca je sve manje i manje, a njihov moral za ratovanje i obučenost je snižen. Rusi sve više i više koriste moćne avio bombe Fab 500. To je ta bomba koja, ukoliko pronađe mesto ukrajinskih vojnika, ona taj prostor potpuno uništi sve što se tamo može naći. To je sada najveći problem za ukrajinsku vojsku- rekao je Damjanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija