• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.07.2023

08:13

Da li će propast ukrajinske kontraofanzive dovesti do nemira na KiM? Stručnjaci na Informer TV: Krah će uticati na novu ravnotežu na globalnom nivou

Ap photo/Reuters/printskrin/public

Live TV

Da li će propast ukrajinske kontraofanzive dovesti do nemira na KiM? Stručnjaci na Informer TV: Krah će uticati na novu ravnotežu na globalnom nivou

Podeli vest

U specijalnoj emisiji na Informer TV tražimo odgovore na pitanja koje se tiču aktuelne situacije povodom propasti ukrajinske ofanzive, kao i uticaja iste na stanje i događaje na Kosovu i Metohiji.

Tema ekonomije koja je uzburkala javnost u poslednje vreme jeste pitanje hoće li se raspasti svetski bankarski sistem. U specijalnoj emisiji diskutujemo o tome u koje grane ekonomije je najpametnije uložiti novac.

Takođe, imate priliku da ispratite analizu situacije u Americi, tačnije analizu apokaliptičnog predviđanje pukovnika Mekgregora koji smatra da će doći do velikog evropskog rata, kao i da Sjedinjene Američke Države neće dočekati izbore 2024. godine.

Podsećamo, penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor, odlikovani veteran borbenih dejstava, autor pet knjiga, doktor nauka i konsultant za odbranu i spoljnu politiku, pratio je rat u Ukrajini sa izuzetnom tačnošću i uvidom.

Pre par dana se pojavio u "PBD podcastu" i izneo možda svoju najcrnju predikciju do sada koja ističe da Amerika neće dočekati izbore 2024. godine, kao i da nam sledi velika ekonomska kriza. 

Prvi gost naše specijalne emisije je Dejan Vukelić, glavni urednik Srpskog portala.

Foto: Informer

Dejan Vukelić

- Petsto dana, to je već ozbiljan rat, nije neki sukob na koji smo navikli, dešavaju se često u ovom veku. 500 dana, nema izgleda da će uskoro da se završi, preti da postane najveći sukob na teritoriji Evrope - istakao je Vukelić.

- Ovo su stvari koje se dešavaju kada vi u svetu nemate funkcionalno međunardno pravo, a to je počelo otimanjem Kosova i Metohije. Primenom sile, nasilja, jednoj zemlji je otet jedan deo - dodao je on. Mi smo danas u stanju u potpune obespravljenosti kada je u pitanju međunarodna politika, tu važi pravo jačeg i pravo sile - naveo je naš gost dodajući da su situacija i rat u Ukrajini usko povezane sa stanjem na Kosovu i Metohiji.

- Ono što se desilo u Dombasu, to se desilo i na Kosovu i Metohiji. Srbija je osudila pripajanje Krima i Dombasa i ona je jedina zemlja u Evropi koja se drži međunarodnog prava, koje je skoro nepostojeće. Mi imamo puno pravo da govorimo da je KiM deo Srbije i biće deo Srbije dok je našeg naroda.  -

Vukelić je istakao i da se Rusija neće povući iz Krima i Dombasa.

- Ja ne verujem da je Volodimir Zelenski vajni vojni strateg, niti su neki uspesi ostvareni njegovom zaslugom, niti su neki neuspesi njegovom krivicom. Mislim da ukrajinskom vojskom iz pozadine, verovatno i na terenu, komanduju neki NATO generali. Ako zanemarimo interese Rusije i Ukrajine i pogledamo interese Zapada, Ukrajinci su za njih topovsko meso. Njihova vojna industrija je procvetala zbog rata u Ukrajini. To je vrlo jasan princim ponude i potražnje - rekao je u našoj specijalnoj emisiji Dejan Vukelić.

 - Ako nemate ozbiljen  ratove u svetu, onda nema posla za najjaču američku vojnu industriju. Oni ogromnu količinu oružja proizvode, prodaju... -

Foto: Informer

Dejan Vukelić

Ključna sila koja treba da pristane na neki kompromis u ovoj situaciji su SAD, istakao je naš gost.

Ne zna se šta se tačno krije iza pobune Vagnera, dodao je.

- Šta se iza toga krije, da li je to neka igrarija Putina ili je CIA ili neke strane službe umešala prste. Sve to vrlo lako može da se prelije i na Zapad - kazao je.

Gostovanje Dejana Vukelića detaljnije pogledajte OVDE.

Situacija na Kosovu i Metohiji

- Ne može istorija da se izbriše i da se kroz diznijevsku žuto-plavu zastavu, da to bude početak istorije. Mi nikada nećemo na to pristati, to je Albancima jasno, to je Aljbinu Kurtiju jasno. Aljbin Kurti je jedan specifičan tip, on nema trunku diplomatske volje i diplomatskog obrazovanja za ovakve preghovore. On čezne da kao Volodimir Zelenski obilazi neke jedinice. On nema to terorističko iskustvo, kao neki njegovi prethodnici, ali ima san da to ispuni. Ja ne znam kome je interes da izbije sukob na Kosovu, ali znam kome nije - Srbiji. Mi smo ovim saterani u zid. Kolika je ozbiljnost situacije vidi se zabranom izvoza oružja koju je najavio predsednik Vučić. Mi ne možemo da ostavimo naš narod na Kosovu na milost jednog ludaka. Ne smemo da dozvolimo još jednu Oluju - rekao je.

Zoran Milivojević: Krah kontraofanzive će se odraziti na stanje u regionu

- Ja duboko verujem da nema nikakve šanse da Ukrajina dobije taj rat u Rusiji. Kad-tad neki rasplet mora da sledi. Odraziće se na stanje u regionu. Pogotovo ako se završi nesupešno za zapadne moći. To će uticati na jednu novu ravnotežu snaga na globalnom nivou - rekao je Zoran Milivojević, bivši diplomata.

- Mislim da ne postoji interes snaga u Evropi za bilo koju vrstu rata u Evropi i mislim da tinja otpor ratu u političkim strukturama u Evropi. Treba imati u vidu, u ratu u Evropi učestvuje dominantna nuklearna sila. Mislim da te okolnosti guraju elitu da vode računa da ova stvar ne izađe iz okvira sukoba. 

Milivojević je dodao i da je Amerika duboko podeljeno društvo i zemlja sa najvećim dugom, pa ima interes da prenese svoje unutrašnje probleme na ostatak društva. 

- Mislim da se Amerika suočava sa velikim problemima i da će se to videti na izborima. -

Gosti naše emisije su i Boško Zorić, pukovnik u penziji, kao i dr Luka Kastratović, general-major u penziji.

Stručnjaci su komentarisali to što je ruska vojska zaplenila rakete "Storm shadow".

- Radi se o raketama 250 km dometa, koje se plasiraju sa vazduhoplova. Doći u posed neprijateljskog naoružanja je cilj svake vojske - naveo je Zorić.

Foto: Informer TV

Boško Zorić i Luka Kastratović

Zbog sve većih tenzija u svetu i nuklearne retorike velikih sila, pukovnik u penziji Boško Zorić smatra da je veoma važno da stanovništvo zna kako da reaguje u slučaju eventualnog nuklearnog udara.

- Mora se u istom momentu leći u neku uvalu, kanal, da bi udarni talas prošao. Nakon toga ide toplotni talas, koji sve spaljuje, pa radijacija. Protiv radijacije se bori odlaskom u skloništa, a jedna od najbitniji stvari jeste kako postupati sa hranom. Ona se mora prati u više voda, sa sodom bikarbonom - rekao je Zorić.

On smatra da najrealnija opasnost dolazi od nuklearne elektrane Zaporožje.

General-major u penziji, Luka Kastratović tvrdi da su Rusi tokom Prigožinove pobune uništili skoro sve nemačke tenkove "leopard" na frontu

- Od početka rata u Ukrajini, vidimo da okolopna vozila Zapada se uništavaju čim stigne na front. Mnogo vojnika gine, a to šta ostaje, to obučavaju u 17 drugih zemalja. Nisu samo došli u posed ovih raketa, već i drugih sredstava. Ukrajina je veliki poligon ispitivanja novog naoružanja. Tenkovi Leopard, u vreme Prigožinove pobune, svi leopardi na frontu su uništeni. O tome štampa ne piše - rekao je Kastratović.

Gostovanje Boška Zorića i Luke Kastratovića pogledajte OVDE.

Gosti naše specijalne emisije su i Miloš Laban, geopolitički analitičar, Zoran Anđelković iz Centra za mir i toleranciju, kao i Predrag Marković, istoričar.

Foto: Informer TV

Miloš Laban, Zoran Anđelković i Predrag Marković

Analitičar Miloš Laban je istakao da je Rusija morala da primeni vojnu silu u Ukrajini.

- Činjenica je da je ruski svet napadnut. Svetski mediji pokušavaju da diktiraju teme i način na koji ćemo razopgovarati. Ja insistiram da međunarodno pravo ima primat - rekao je Laban.

- Ovde nema mesta emocijama, ovde je u pitanju ozbiljan rat. Ratovi ne mogu brzo da se završe. Da bi se krenulo sa razgovorima, mora da postoji jasan princip, da obe strane zacementiraju neke linije - ni da ukrajinska ofanziva ne mogu da ih probiju, niti ruska ofanziva. Treba da prođe neki period da bi se shvatilo da niko neće od tih linija da odustane - istakao je Anđelković.

- Ne verujem da pre kraja godine mogu da se nastave razgovori ili da se prekine rat - kaže i dodaje:

- Sam sukob u Ukrajini je doneo nama prostora za nemire na Kosovu. Kurti je iskoristio situaciju, nazivao Vučića mali Putin, sve vreme koristi situaciju. Kurti želi da bude poželjan gost i da otera Srbe sa KiM paljenje crkava, isterivanjem... Nama je taj sukob u Ukrjaini donela mnogo glavobolje, nezavinso od toga da li ima kontraofanzive ili je nema, Kurti će to koristiti za proterivanej Srba sa KiM. -

- Do sada je bio problem što međunarodna zajednica ni na koji način nije kaznila Albance. Od 1999. Albanci samo krše sporazume i dogovore. Kurti je samo blago opomenut za sve što krši, za ozbiljne napade na život ljudi - rekao je Marković.

- Problem je što Kurtiju skoro da ne mogu ništa, jer će on dobiti izbore. Albanci vole nasilje nad Srbima. Dobiće svake izbore, kako god da mu zaprete zapadne sile, on je hapšen i u skušpštini je radio razne incidente, pa mu se ništa nije desilo. Politički je ukopan - dodao je Marković.

Uključenje iz Moskve

U našu specijalnu emisiju uživo se uključio Igor Damnjanović, dopisnik IN4S, direktno iz Moskve.

Foto: EPA/printskrin

Igor Damnjanović

- Situacija je redovna, da ne znam da se rat dešava, ne bih ništa primetio. U ruskom društvu tema rata ostaje dominantna, ali se rusko društvo pomalo i umorilo. Pošto se ruske škole zatvaraju širom Evrope, od prvog septembra je odluka da se krene sa onlajn školama - rekao je Damjanović.

Dodaje i da je na zaparoškom pravcu rusija uspela da zauzme nekoliko desetina kvadratnih kilometara, dok je kod Bahmuta, na mestu gde se vodi druga žestoka borba, napredovano 350 metara. 

Uključenje Igora Damnjanovića možete pogledati OVDE.

Gost naše specijalne emisije ovog jutra je i Ivan Miletić, analitičar.

- Kada se donose neke važne odluke, uvek se povlače neke istorijske paralele. Zapad je jasno prihvatio ovaj sukob u Urkajini kao vrlo važan sukob, kako bi oni isterali nešto svoje. Dok traje ovaj sukob, to nije dobro za zapadnu stvar. Treba se oslanjati na ono što znamo, savremeni sistemi funkcionišu kako funkcionišu. Predviđati da će budućnost biti nešto neuobičajeno od onoga što se dešavalo u istoji, naročito u kratkom istorijskom periodu, vrlo je riskantno - istakao je Miletić.

- Kada se definiše ko je lider ko donosi odluke, sa njim se razgovara - rekao je.

- Stabilnost pregovarača je veoma bitna, ono je što čime svi teže - saglasan je Marković koji ističe da se Zapad stišao oko ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odlučujući faktor za čitavu situaciju u svetu su izbori u Americi 2024. godine, zaključio je naš gost Predrag Marković.

U jednom trenutku u studiju informer TV je postalo burno i napeto, jer su naši gosti sukobili svoja mišljenja.

Profesor Miloš Laban biće gost i naše emsiije Kolegijum.

Njegovo gostovanje možete pogledati OVDE.

Foto: Informer TV

Miloš Laban gost Kolegijuma

Hoće li Amerika dočekati izbore 2024. godine?

Gosti naše specijalne emisije su Vladimir Vasić, generalni sekretar udruženja banaka Srbije i Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije.

- Uvek kada nestane neka banka ili propadne neka banka, mi se zapitamo da li ej bankarski sistem u problemu. Na svu sreću, ovo su izolovani slučajevi, jedna je srednja banka, jedna je manja banka. Najčešće je pogrešan poslovni potez dovede do toga da klijenti izgube poverenje. Šta se konkretno desilo? Neki IT stručnjaci su položili novac u banke, banka je, pošto se taj novac ne okreće, morala taj novac negde da plasira i uzela je poreske obveznice - istakao je Vasić i dodao da je tada nastao gubitak od oko 60 milijardi dolara.

- Ovaj rat je promenio strukturu ekonomskog sveta. Rat u Ukrajini će nadalje generisati nove krize i nova rešenja. Rat će pomeriti tokove, uticaće na protok robe, konkretno pšenice  - rekao je Šainović.

Detaljnije o gostovanju Vladimira Vasića i Nikole Šainovića pročitajte OVDE.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vladimir Vasić i Nikola Šainović

Milutin Ilić, geopolitički analitičar, takođe je gost specijalne emisije na Informer TV, kao i funkcionerka SRS Vjerica Radeta.

Ilić je napomenuo da Briks svi treba pažljivo da procenjujemo.

- Sve ovo utiče na ekonomiju celog sveta, ali je očigledno da ono što su bila predviđanja ekonomista zapadnog sveta se neće desiti. Srbija treba da se pozicionira na stranu Rusije - istakla je Radeta.

- Licemerni pristup zapada prema Kurtiju traje godinama. Zapad očigledno ne želi da smiri Kurtija i on se očigledno zato tako i ponaša. To da oni njemu ne mogu ništa, to su priče za malu decu. Njegovo ponašanje zavisi od njihovog odnosa prema onome što on radi. Predsednik Srbije je juče ponovio da se neće dozvoliti novi pogrom Srba sa KiM, a rekao je i da će tražiti sednicui Saveta bezbednosti UN, pa se nadam da će tamo da se reši situacija. Sa Kurtijem razgovor ne znači ništa - dodala je Radeta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

Obeležavanja Svetskog dana inflamatornih bolesti creva 2024. godine
Društvo

Obeležavanja Svetskog dana inflamatornih bolesti creva 2024. godine

Od zapaljenskih bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis, u svetu boluje oko 10 miliona osoba. Za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da sa ovom bolešću živi oko 20.000 ljudi. U većini slučajeva bolest se razvija između dvadesete i tridesete godine života, a sve češće se javlja i u dečjem uzrastu.

17.05.2024

18:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija