• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.04.2024

17:39

Kako je probijen Sremski front? Venci i počast junacima

printscreen RTV

Vesti

Kako je probijen Sremski front? Venci i počast junacima

Podeli vest

Pred spomen-obeležjem "Sremski front" u Adaševcima kod Šida danas je odata počast počast palim borcima, u okviru državne ceremonije obeležavanja 79. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.

U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane.

Poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

U borbama je izgubilo život i oko 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oružja.

Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije jakim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.

Osnivač 72. brigade za specijalne operacije i predsednik udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999 general Milorad Stupar rekao je da je probojem Sremskog fronta srpski narod pokazao svoju veličinu u borbi protiv fašizma i ocenio da je pobedom oslobodio i druge narode.

 

Stupar je rekao da danas svaki Srbin treba da odvoji bar pet minuta da se seti mladića koji su izvršili proboj tog fronta i oslobodili druge narode, pre svega Hrvate i Slovence.

 - Srbi su probili Sremski front, a naspram sebe su imali oružane formacije drugih naroda. Na prostoru Srema 1944. i 1945. godine nalazila se Nezavisna Država Hrvatska sa svojim oružanim snagama. Ispred srpske vojske nalazilo se 11 divizija ustaša i domobrana, brojnog stanja oko 170.000 a po dubini nalazilo se oko 200.000 - rekao je on.

Stupar je ukazao i da proboj Sremskog fronta pokazuje veličinu srpskog naroda.

 - Mi smo jedini mali narod, koji je samostalno držao front prema Trećem rajhu, od Rave, Dunava, Save, Drine, Une i Jadranskog mora - rekao je Stupar i istakao da se to ne može osporiti i da to treba uvek naglašavati.

Venac je na spomenik položio potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

General Stupar: Da se vrati služenje vojnog roka 

General Milorad Stupar podsetio je da su veterani 72. brigade pre sedam godina pokrenuli projekat "Srpski borac na Sremskom frontu" i naveo da su naučno dokazali da je broj stradalih srpskih mladića 1944. i 1945. godine bio ogroman.

- Kroz analizu borbenih dejstava srpskog vojnika na prostoru Srema shvatili smo da je posledica tako velikih gubitaka neobučenost starešina, zatim brza mobilizacija vojnika i kratak rok trajanja obuke. Zato smo i pokrenuli inicijativu na osnovu tog projekta vraćanja služenja vojnog roka u zemlji Srbiji, da nam se nikada ovo više ne desi - naveo je on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set