• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / M. L.

25.01.2024

07:15

Slatko od slanine, prste da poližete! Vlada otkrio recept, a cena...

Privatna arhiva

Vesti

Slatko od slanine, prste da poližete! Vlada otkrio recept, a cena...

Podeli vest

Ko voli, slaninu jede kad može i kako hoće - svežu, osušenu, tanko sečenu, grilovanu, u jelima, ali da li biste probali i slatku varijantu?! Vlada Jovanović iz Venčana kod Aranđelovca tvrdi da je izuzetnog ukusa...

- Malo sam tragao po internetu, pa se tako rodila ideja da pokušam da napravim nešto novo. Slaninu sam kombinovao sa namirnicama i začinima koje svi imamo pa je tako nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da eksperimentišu sa ukusima - kaže Vlada.

Po zanimanju je električar, radi u "Kolubari" a za kuhinju i zimnicu zainteresovao se pomažući supruzi. Vrlo brzo je, međutim, počeo da smišlja zanimljive kombinacije voća i povrća, pa da ih uz ostale proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića. 

- Kada sam se nedavno pojavio na sajmu sa slatkim od slanine ljudi su me sa čuđenjem gledali. Svima je bilo neobično, probali su, ali su bili skeptični - kako to od slanine slatko? Međutim, posle nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još - priča Vlada.

Foto: Privatna arhiva

Novi šumadijski delikates

Nije od onih koji čuvaju tajnu recepta. Kaže da se relativno lako priprema a od oko 400 grama slanine prvi put je imao za teglu od 170 grama i pet, šest malih od 35 grama, tek za probanje.

- Slaninu najpre iseckam, ispržim a kada je skoro gotova, izvadim a u masnoću, koja je ostala, dodam izblendiran crni i beli luk, so, biber. Prodinstam pa dodam i jedan izblendirani paradajz i malo paradajz pirea. E, onda se dodaje žuti šećer i jabukovo sirće, vratim slaninicu i sve to zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se lepo ukrčka. Na kraju sipam u vruće tegle i ne zatvaram dok se ne ohladi - detaljno opisuje postupak. 

Ko voli ljuto, kaže, može da doda čili i zaljuti, a gotovo slatko može da se jede kako je kome volja. 

- Valja da se pre upotrebe malo zagreje, da se masnoća opusti - može da se služi uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, ali i da se stavi na tost ili hleb. Malo sladi a malo je i slano. Ja ga obožavam a i moje mušterije - naglašava Jovanović.

Foto: Privatna arhiva

Vlada Jovanović svoje proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića


Pored ovog neobičnog delikatesa Vlada sa suprugom pravi i razne vrste likera, džin, domaće sirupe i tradicionalnu slatku i slanu zimnicu.

Imaju već stalne kupce, a putem društvenih mreža, kako kaže, javljaju se i novi. Malu teglicu od 35 grama svog novog proizvoda prodaje za 700 dinara...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set