• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

06.01.2024

13:00

Znate li šta su sobinski koštani? Jedu se za Badnji dan, a rađaju samo na ovom mestu

S. T.

Vesti

Znate li šta su sobinski koštani? Jedu se za Badnji dan, a rađaju samo na ovom mestu

Podeli vest

Nema kuće u Vranju i okolini koja danas na trpezi nema sobinske koštane. Jedinstveni su u Srbiji i spadaju u red vrhunskih delikatesa! Uspevaju u naselju Sobina na periferiji grada, na stablima starim i po 200 godina koja su, verovali ili ne, u blizini Sobinske crkve. Zato su, kažu, i ukusniji i slađi od "običnog" kestenja...

Branje kestena u Sobini, prema nekim izvorima, datira još iz 7. veka, kada su ondašnji legionari otkrili sve blagodeti ovog slatkog ploda.
- Sobinski koštan je samonikla biljka, neukrotiva i "tvrdoglava"- priča Snežana Dimitrijević, koja je sa sinom nabrala kesten sa svoje parcele i smestila ga u podrum da čeka zimu, kada je najslađi i najbolji za upotrebu.

- Kesten ne uspeva ako se presadi, čak i na istoj livadi. Recimo, dešavalo se da uzmemo mladicu, da je presadimo na dvadesetak metara od mesta gde je sama iznikla i ona neće da se primi. Koštani, kako ih ovde zovemo obično rastu u društvu sa još nekom biljkom, najčešće hrastom ili bukvom. Pojedina stabla koja imamo stara su i više od 200 godina. Branje kestena je kod nas porodična tradicija koja se generacijama prenosi. Ranijih godina smo sakupljali oko 500 kilograma, minimum, ali je ove godine rod podbacio i imamo svega 300 kilograma - priča Snežana.

Foto: S. T.

Snežana Dimitrijević tvrdi da van Sobina nema pravog koštana

 

U poslednjih 15-ak godina mnoga stabla su se osušila, što je uticalo na rod. U Sobini kažu da je kesten dobio rak kore na svom stablu, te da je zbog te bolesti ugrožena viševekovna tradicija.
- Koštani su u vranjskom kraju obavezni za Badnje veče. Ovi iz Sobine su veoma ukusni, slatki, a ukus im se ne može upoređivati sa onim hibridnim kestenjem koje ovdašnji uvoznici nabavljaju iz Turske. Prodavali smo malo pred Novu godinu. Cena za kilogram je 300 dinara. Preprodavci na pijaci znaju koliko je kesten iz Sobine kvalitetan, pa se služe trikovima, te govore za svoju robu, koja je od negde drugde, da je iz Sobine. Ali to prosto nije tačno, jer ove jeseni su sva domaćinstva u Sobini nabrala oko 3.000 kilograma, a na pijacama u Pčinjskom okrugu, se nude mnogo veće količine koštana - ukazuje Snežana na trgovačke trikove.
Koštan se čuva u svom bodljikavom omotaču, okreće se i meša, najčešće lopatom.
Neki od domaćina znaju i da plod kestena zatrpavaju peskom, da bi sačuvao svežinu do  Božića. Ovakva vrsta kestena ne uspeva nigde u Vranju i široj okolini. 

Foto: S. T.

Ova vrsta kestena, kažu, rađa samo u blizini svetih mesta

 

Legenda kaže da stabla kestenova "vole" sveta mesta, te da najčešće niču na takvim lokacijama.
Takvo verovanje ima u Sobini realno uporište, jer stabla kestena rastu na svega stotinak metara od Sobinske crkve.

Crkva je sagrađena pre dva veka i posvećena je Presvetoj Bogorodici. Kesten se u Vranju najčešće jede kuvan i pečen, ali se od njegovog ploda pravi i pire, koji se koristi za kolače i druge poslastice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zbog švalerke "okitio" zgradu za sva vremena! O njoj je pisao i britanski "Gardijan"
Moda

Zbog švalerke "okitio" zgradu za sva vremena! O njoj je pisao i britanski "Gardijan"

Ko god dođe u Vranje, ako bar i malo vremena ima za šetnju, neće propustiti priliku da se raspita gde se nalazi čuvena "barberi" zgrada i da se pored nje fotografiše. To je pre nekoliko godina učinio i britanski fotograf Tobi Lejh pa se fotografija našla u "Gardijanu" a od tada je ova vremešna višespratnica postala poznata i u svetu!

31.12.2023

11:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set