• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

05.01.2024

12:19

(VIDEO) Neobičan doček za patrijarha Porfirija na Kosovu! Pogledajte šta je dobio na poklon!

manastir Dečani/privatna arhiva

Vesti

(VIDEO) Neobičan doček za patrijarha Porfirija na Kosovu! Pogledajte šta je dobio na poklon!

Podeli vest

Patrijarh Porfirije posetio je Orahovac, Veliku Hoču i Manastir Zočište na Kosovu i Metohiji, a posebnu dobrodošlicu priredili su mu meštani Velike Hoče.

U ime svih meštana s posebnim poklonom dočekala ga je u staroj narodnoj nošnji Jasmina Savić i obratila mu se na lokalnom dijalektu (pogledajte u videu).

 

 

- Moj govor je bio mešavina srečanskog, odakle mi je majka, zatim podrimskog, odnosno, dijalektom koji se govori u Orahovcu i Velikoj Hoči, odakle mi je otac, kao i prizrenskog, gde mi je mesto rođenja i gde živim- kaže za Informer Jasmina Savić i dodaje da je imala veliki blagoslov i ogromnu čast da ovako dočeka srpskog patrijarha. 

Cvet čuvarkuću u saksijici sa zemljom, darovala mu je uz želju da ga podseća na dečanske vinograde, na izvore Zočišta, na zvona svih naših crkava...

Foto: manastir Dečani/privatna arhiva

Jasmina Savić u ime meštana Velike Hoče dočekala patrijarha

 


Ona je nadahnutim rečima, nerazumljivim mnogim u drugim delovima Srbije, posebno govorila o simbolici cveta čuvarkuća, a koji su meštani Velike Hoče poklonili patrijarhu.

Foto: manastir Dečani/privatna arhiva

Čuvarkuća za patrijarha Porfirije

 

Patrijarhu naš, Bog da Ti dade zdravlje, nafaku i berićet, aerljija da Ti je vizita i samo za dobro da se s'biramo, neka znaet svi, mi ne se micamo odovde - poručila je na kraju na dijalektu kako svi Srbi govore.

Foto: manastir Dečani/privatna arhiva

Dobrodošlica za patrijarha

 


U svojoj besedi patrijarh Porfirije se najpre zahvalio na rečima dobrodošlice u ime, kako je kazao, svih ovde sabranih. 
- Vaše reči nisu samo reči starog dijalekta, nego su reči istinite. Za vreme blažene uspomene patrijarha Pavla 1985. godine zamonašen sam u manastiru Dečanima i od tada do danas postoji neraskidiva duhovna i svake druge vrste veza ne samo sa Кosovom i Metohijom, kao pojmom, nego, pre svega, sa vama, konkretnim ljudima koji ovde živite. Iz tog razloga, kad god dođem na Кosovo i Metohiju osećam se kao onaj sin iz priče o bludnom sinu koji se posle mnogo lutanja kroz razne zemlje vratio u Očev dom. Dakle, svaki put kad dođem ovde imam doživljaj da sam se vratio u Očev dom - kazao je, pored ostalog, patrijarh Porfirije.

Patrijarh je mališanima koji su ga dočekali ispred crkve u Orahovcu uručio je skromnu novčanu pomoć i ikonice, a oni su uzvratili pesmama orahovačkog kraja, božićnim čestitkama i ikonama koje su sami osmislili i nacrtali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kreće novi rat! Grčka i Bugarska udarili na Severnu Makedoniju! Nova vlast u Skoplju stala na žulj komšijama
A, sad sve ispočetka

Kreće novi rat! Grčka i Bugarska udarili na Severnu Makedoniju! Nova vlast u Skoplju stala na žulj komšijama

Novi rat je na pomolu između Grčke i Severne Makedonije oko imena te bivše jugoslovenske republike. Nakon što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" u nazivu svoje države, već samo "Makedonija", grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je ona odlučila na provokaciju, ocenivši to nezakonitim i nedopustivim.

14.05.2024

07:00

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set