• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informe DN

14.05.2024

06:15

Putin će lično voditi rat protiv Zapada! Velike promene u samom vrhu ruske vojske usred krvavog sukoba

Reuters/EPA

Vesti

Putin će lično voditi rat protiv Zapada! Velike promene u samom vrhu ruske vojske usred krvavog sukoba

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin, kao vrhovni komandant vojske, od sada namerava lično da vodi rat protiv Zapada u Ukrajini.

To je zaključak analitičara nakon što je smenio dugogodišnjeg ministra odbrane i svog prijatelja Sergeja Šojgua i na njegovo mesto predložio ekonomistu, dosadašnjeg potpredsednika ruske vlade Andreja Belousova, koji nema nikakvog vojnog iskustva. 

Stari kurs

Putin je u nedelju potpisao ukaz o imenovanju Šojgua na funkciju sekretara Saveta bezbednosti, sa koje je prethodno razrešio Nikolaja Patruševa zbog "njegovog prelaska na drugo radno mesto", koje nije precizirano. Šojgu će, istovremeno, biti zamenik šefa države u komisiji za vojno-industrijski kompleks i nadgledaće aktivnosti federalne službe za vojno-tehničku saradnju. Umesto iskusnog vojnog oficira, na mesto ministarstva odbrane Putin je predložio čoveka bez imalo vojnog iskustva - Belousova, koji je dosad radio isključivo u sektoru ekonomije. 

Portparol Kremlja  Dmitrij Peskov objasnio je da je predsednik Rusije imenovao Belousova na tu funkciju jer taj resor treba da bude apsolutno otvoren za inovacije, uvođenje svih naprednih ideja i stvaranje uslova za privrednu konkurentnost.

- Postoji potreba da ukupna ekonomija sektora bezbednosti, posebno ministarstva odbrane, bude integrisana u nacionalnu ekonomiju. Veoma je važno uskladiti ekonomiju tog sektora s dinamikom ovog trenutka - rekao je Peskov.

On je dodao da u "vojnoj komponenti", imenovanje Belousova neće ništa promeniti.

- Trenutni koordinatni sistem, vojna komponenta, uvek je bila primarni zadatak načelnika generalštaba ruske vojske, koji će nastaviti svoje aktivnosti i u tom pogledu se ne pređvidaju nikakve promene - kazao je Peskov, čime je nagovestio da će na čelu generalštaba ostati Valerij Gerasimov. 

Međutim, imenovanje Belousova, koji je od 2006. birokrata u ruskoj vladi na raznim ekonomskim funkcijama, šalje poruku da će ubuduće lično Putin odlučivati o svim vojnim pitanjima, pa tako i o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. 

- Zbog sukoba u Ukrajini ruska vojna industrija radi povećanim obimom. Jasno je zašto Putin želi ekonomistu na čelu vojnog sektora, koji zaista mora biti integrisan u nacionalnu ekonomiju. Međutim, postavljenjem Belousova na čelo vojnog sektora u toku sukoba u Ukrajini šalje se poruka da će ubuduće lično predsednik Rusije, kao vrhovni komandant vojske, voditi računa o vojnim operacijama - kažu analitičari. 

Da ne bude pobune

Oni podsećaju da već izvesno vreme borci u Ukrajini nisu zadovoljni Šojguom, što je kulminiralo i pobunom privatne vojne kompanije "Vagner" pokojnog Jevgenija Prigožina prošlog leta. 

- Da bi izbegao da se nešto slično ponovi, Putin je morao da smeni Šojgua. Sukob u Ukrajini je sada na vrhuncu, ruska vojska napreduje, dok se ukrajina povlači, a to znači da Putin ne želi da propusti priliku da dobije taj rat, te će se lično postarati da on bude okončan onako kako je planirao - kažu stručnjaci. 

Belousov: Vojnike ćemo zbrinuti i novčano i zdravstveno

Budući ruski ministar odbrane Andrej Belousov izneo je juče pred Savetom Federacije niz zadataka, na kojima će raditi nakon što bude i zvanično preuzeo funkciju.

- Za novčane nadoknade vojnim licima koja učestvuju u zoni specijalne vojne operacije, sve vrste isplata, danas je podignuta lestvica na najmanje 200.000 rubalja (oko 2.000 evra), ali život se ne svodi samo na novčana primanja, imamo na čemu da radimo, to se odnosi i na stambeno zbrinjavanje učesnika specijalne vojne operacije - rekao je Belousov.
On je dodao da planira da posveti pažnju i vojnom zdravstvu i naveo da su mnogi učesnici specijalne vojne operacije u Ukrajini suočeni s tim da nisu mogli da budu primljeni u civilne klinike, uprkos tome što su vojne bolnice pretrpane.

 


 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31