• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. P.

14.05.2024

08:00

Neverovatna životna priča Kineskinje iz Leskovca: Srpski priča bolje od kineskog, a za ovo ima poseban gen!

Privatna arhiva

Društvo

Neverovatna životna priča Kineskinje iz Leskovca: Srpski priča bolje od kineskog, a za ovo ima poseban gen!

Podeli vest

Ana Guo (20), studentkinja beogradskog Fakulteta organizacionih nauka, sigurno je jedina Kineskinja u Srbiji koja bez greške govori srpski, a pomalo se služi kineskim.

Baš tako! Ana, ćerka Šaoa i Bei Ven, rođena je u Leskovcu 2004. godine. Kada je imala samo četiri meseca, roditelji su je zbog čestih poslovnih putovanja ostavili na čuvanje prijateljima Draganu i Slađani Stojković iz Oraovice kod Grdelice. Tako, kad Ana govori o roditeljima, sagovornik može biti zbunjen, jer ona sama kaže da ima dve mame i tate! Osim njih, Ana ima i dve sestre Ćin Ćin (26) i Ćin Ven (20) i trojicu braće Mladena (43), Nikolu (42) i Lazara (36).


Dve mame i tate


- Srećna sam što imam veliku porodicu i ne pravim razliku između bioloških roditelja i Slađane i Dragana, koji su me odgajali. Moji roditelji, deka i stričevi bili su među prvim kineskim državljanima koji su krajem '90-ih došli u Srbiju i započeli posao s trgovinom. Tako sam ja rođena u Leskovcu i nisam bila usvojena, kao što su mnogi mislili. Oni su bili u Srbiji, i naravno da su dolazili i bili uz mene koliko su mogli i kad god su mogli, jer se posao širio prvo u Nišu, pa u Beogradu... Stariju sestru su čuvali baka i deka u Kini - priča nam Ana.
Sa 20 godina kaže da je uverena da se sve dešava s nekim razlogom i da ništa ne bi menjala u svom životu.
- S roditeljima pričam na srpskom, a sa sestrama na engleskom. Znam malo kineskog, ali nisam bila u prilici da ga bolje naučim - smeje se Ana i dodaje da u društvu često pričaju i "po leskovački".

Foto: Privatna arhiva

 

U porodici je, kaže, bila mezimče i nije pravila probleme. Bila je odličan đak i u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" i kasnije u Leskovačkoj gimnaziji, a završila je i nižu muzičku školu i svira violinu.
- Odrasla sam s puno ljubavi, imam dosta prijatelja iz detinjstva i škole i nikada nisam imala neprijatnosti. Moja biološka mama radi u Beogradu, sad sam i ja na studijama u Beogradu, a tata je trenutno u Kini, u gradu Ningbou, i on organizuje privrednu saradnju između Srbije i Kine. Znam da i oni vole Srbiju, kao i ja - kaže Ana.
Prošlog leta prvi put je posetila zemlju svojih predaka.
- Moja porodica vodi poreklo s jugoistoka Kine. Provela sam tamo 15 dana, što je bilo malo da bih videla sve. Kina je prelepa i ogromna. Prvi put sam uživo videla sestre iako se redovno čujemo putem Vibera. Videla sam baku i deku, i bilo mi je zaista lepo, ali sam morala da se vratim - kaže Ana.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Geni za biznis


Njena starija sestra je profesor umetnosti, a i mlađa će, kako kaže Ana, verovatno njenim putem, iako se skoro svi u familiji Guo bave trgovinom i biznisom. 
- Vidim sebe kao menadžera. Možda ću po završetku fakulteta završiti master u inostranstvu ili ću pokrenuti neki startap - razmišlja naglas i smeje se na konstataciju da je nasledila gene za biznis.
Kada je prošle nedelje u Beograd dolazio kineski predsednik Si Đinping, nije stigla da id
e na doček, ali kaže da joj je veoma drago što Srbija i Kina imaju dobre odnose i saradnju.

Roštilj bolji od nudli

Na pitanje da li više voli kinesku ili srpsku hranu, Ana kaže:
- Podjednako mi se sviđaju, iako su jela dosta različita. Češće jedem srpsku hranu i posebno mi se sviđa roštilj, a leskovački je pravi srpski specijalitet - kaže Ana.


Svi na okupu

Kad god im vreme i poslovne obaveze dozvole, porodice Guo i Stojković vole da se druže.
- To je zaista veliko prijateljstvo i više od toga. Mi smo pravi primer uzajamnog poštovanja kineskog i srpskog naroda - ističe Ana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji
VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji

Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), koje je u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pratilo tok gradskih i lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. godine, obaveštava javnost o prijavljenim događajima i postupanju po istim.

07.06.2024

13:29

TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!
Live TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!

Srbija i Republika srpska spremaju se za Svesrpski sabor koji će se održati u subotu 7. juna u Beogradu. Programi su, osim u Beogradu, planirani širom Srbije. Planirano je da se okupi veliki broj folklornih ansambala. Ministri iz Vlade Srbije ugostiće kolege iz Republike Srpske. Predsednik Vučić rekao je da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će Srbiju posetiti više od 7000 ljudi. Na ovu i druge teme govorili su u emisiji "Rat uživo" Dragan Škobalj, ekspert za energetiku i Pavle Staničić, advokat.

07.06.2024

19:37

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Rusi našli rešenje za dronove! Objavljen nestvaran snimak, da li je došao kraj najefikasnijem oružju današnjice?!
NEMAJU ŠANSE

(VIDEO) Rusi našli rešenje za dronove! Objavljen nestvaran snimak, da li je došao kraj najefikasnijem oružju današnjice?!

Na društvenim mrežama objavljen je video koji pokazuje kako elektronski ometači, koje su ruske snage postavile na svoje tenkove i oklopna vozila, ometaju rad dronova. Na snimku se može videti kako ukrajinski operator drona ima teškoća da locira cilj i upravlja letelicom zbog ometanja koje prouzrokuju ruski uređaji, izveštavaju mediji.

07.06.2024

23:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija