• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2023

07:15

Na današnji dan rođen je tvorac retorike u Srbiji! Jedna njegova rečenica se i danas citira na venčanjima!

printscreen

Vesti

Na današnji dan rođen je tvorac retorike u Srbiji! Jedna njegova rečenica se i danas citira na venčanjima!

Podeli vest

Na današnji dan 1864. godine rođen je Branislav Nušić, srpski književnik, komediograf, pisac drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji.

Branislav Nušić rođen je u Beogradu, nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem je mjestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša od oca Đorđa (Georgijasa), cincarskog porekla, i majke Ljubice. 

Njegov otac bio je ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo posle rođenja sina izgubio bogatstvo. Porodica se preselila u Smederevo, gdje je Nušić proveo svoje detinjstvo, te završio osnovnu školu i prve dve godine gimnazije.

Nušić je maturirao u Beogradu, a kada je napunio 18 godina zakonski je promijenio ime u Branislav Nušić. Još kao mlad postao je član opozicione Radikalne stranke. 

U 19. godini napisao je svoju prvu komediju "Narodni poslanik" koja će biti postavljena na scenu trinaest godina kasnije - 1896. godine.Studiranje pravnih nauka započeo je u Gracu, a nastavio u Beogradu, gde je i diplomirao na Velikoj školi 1886. godine.

Foto: printskrin/youtube

 

Prva knjiga koju je Nušić objavio bile su "Pripovetke jednog kaplara" 1886. godine, zbirka kratkih priča i crtica nastalih na osnovu priča iz rata.

Komediju "Sumnjivo lice" napisao je 1887/88. godine, a na scenu je postavljena 35 godina kasnije - 29. maja 1923. godine. 

Njegov komad "Protekcija" postavljen je prvi put na scenu Kraljevskog pozorišta uoči njegovog polaska na službu u inostranstvu 1889. godine.

Kao zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, imenovan je za pisara konzulata u Bitolju, gde se i oženio 1893. godine, Darinkom, ćerkom trgovca Božidara Đorđevića i Ljubice. Iste godine imenovan je za konzula u srpskom konzulatu Prištini, gde je tokom službovanja bio svedok stradanja srpskog stanovništva, što je opisivao u svojim pismima koja su postala poznata kao "Pisma konzula".

Godine 1900. imenovan je za sekretara Ministarstva prosvete, a ubrzo posle toga postao je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi 1904. bio imenovan za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 

Zajedno sa učiteljem Mihajlom Sretenovićem osnovao je prvo dečje pozorište, u kom su uloge tumačile isključivo deca, a među njima i Nušićeva. 

Foto: printskrin/youtube

 

Godine 1905. godine preselio se u Beograd, gde je počeo da se bavi novinarstvom. Osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba.

U Bitolj se vratio 1912. godine kao državni službenik. Tokom 1913. godine osnovao je pozorište u Skoplju, gde je živeo do 1915. Napustio je zemlju sa vojskom tokom Prvog svjetskog rata i boravio u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj do kraja rata.

Posle rata, Nušić je postavljen za prvog upravnika Umetničkog odseka Ministarstva za prosvetu, gde je ostao do 1923. godine, nakon čega je imenovan za upravnika Narodnog pozorišta u Sarajevu, da bi se 1927. vratio u Beograd.

Branislav Nušić je bio plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj često duhovitoj, prirodi. Najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Sumnjivo lice", "Ožalošćena porodica" i "Pokojnik".

Bio je predsjednik Udruženja jugoslovenskih dramskih autora i član Srpske kraljevske akademije. Nušićeva dela su od 1950. do danas adaptirana u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova.

Nušić nije ostao poznat samo po svojim delima, već i po svojim izrekama koje su se upisale u istoriju. Njegov citat "Brak čini troje: ljubav, poverenje i strpljenje" se i danas često koristi kako u svakodnevnom govoru, tako i na zdravicama na venčanjima.

Preminuo je 19. januara 1938. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima
Politika

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima

"Javio sе Dragan Ðilas da sе buni, a ni sam nе zna da li hoćе ili nеćе na izborе, vеliki lidеr komе sе raspada stranka na svim nivoima - u nеkim lokalnim samoupravama izlazе na izborе po sistеmu "koalicija daj šta daš", a na nеkim lokalima nе. Nigdе vеzе sa politikom, vеć samo propaganda i politikanstvo", izjavila je danas Jеlеna Žarić Kovačеvić član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе.

13.05.2024

21:18

TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!
Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pokušaj diskreditacije i planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto su branioci braće Darka i Duška Šarića sudskom veću dostavili presudu Evropskog suda pravde vezano za korišćenje informacija prikupljenih putem Skaj aplikacije kao dokaza pred nacionalnim sudovima.

13.05.2024

16:49

Sport

Planeta

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set