• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2023

06:50

Lekar koji je postao legenda srpske medicine! Evo ko je bio doktor sa dva "b" u prezimenu!

printscreen

Vesti

Lekar koji je postao legenda srpske medicine! Evo ko je bio doktor sa dva "b" u prezimenu!

Podeli vest

Dr Vojislav Subotić, otac je srpske hirurgije i legendarna ličnost naše medicine, o kome je pisano i zna se mnogo. Ipak, postoji intrigantan detalj koji i dalje neobično obavija njegov istorijski lik: zašto mu je odstranjeno jedno slovo iz prezimena? Odnosno, zašto ga je, nasuprot našem jeziku i kulturi, uopšte i imao?

U pitanju je slovo "B". Niko, naravno, ne kaže "Sutoić", ali, ako je suditi po tragovima i dokumentima, trebalo bi da se piše "SuBBotić"!

 

Jer, tako stoji na njegovom spomeniku, kao i na nadgrobnoj ploči. Ali i na spomeniku njegovog oca.

Na prvi pogled reklo bi se – greška, kako to Subbotić?

Jedno od objašnjenja na koje smo naišli jeste da je ova pojava povezana s njegovim poreklom.

On se, kao i njegov otac Jovan (poznati pesnik i političar), prezivao "Subotić", odnosno, baš tako kako izgovaramo ovu reč pisanu po fonetskom pravopisu. Ipak, rođen je na teritoriji Austrougarske, u Novom Sadu, gde je dominantan bio nemački jezik. Srpske porodice su, kako bi čitanje prezimena prilagodile duhu tog jezika, udvajale suglasnike. U slučaju Subbotića, to je značilo da se "bb" čita kao "b", ali i da se prvi slog izgovara kratko. Slično je bilo i sa imenom Savva.

 

Tako "po nemački" njegovo ime bilo je zapisano i u krštenici. Do groba je ostao Subbotić.

Čuveni lekar rođen je 1859. godine, a preminuo je 1923. i sahranjen je na groblju u Zemunu.

Kao i mnogo uglednih lekara toga doba, znanje je sticao u inostranstvu, u Beču i Parizu, a u praksi se herojski pokazao na bojištima Balkanskih i Prvog svetskog rata. Njegovu karijeru snažno je obeležio rad na frontu, gde je svesrdno pomagao ranjenicima rizikujući i svoj život.

Na njegovom radu mogu da budu zahvalni mnogi koji dolaze u neugodnu, ali nužnu situaciju da zbog polomljene butne kosti nose – šinu. On je do tog patenta došao baš kroz to teško, ratno iskustvo. Među prvima je uradio i reparaciju krvnog suda, uveo opštu anesteziju…

 

Subbotić je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu, a njegov rad vezan je i za zemunsku bolnicu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set