• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

23.04.2024

17:08

Kreće evroligaška ludnica! Bez naših klubova u završnici, ali Srbi će se itekako pitati!

epa/strarsport

Košarka

Kreće evroligaška ludnica! Bez naših klubova u završnici, ali Srbi će se itekako pitati!

Podeli vest

Večeras počinje četvrtfinalna serija plej-ofa košarkaške Evrolige, utakmicama između Panatinaikosa i Makabija (Sport klub 3, 19.30), odnosno madridskog Reala i Baskonije (Sport klub 1, 21.00)!

Regularni deo sezone u najkvalitetnijem evropskom takmičenju doneo nam je mnogo uzbuđenja, vrhunsku košarku i jedan novitet! Izgled tabele dramatično se menjao kako je sezona odmicala, pa se do samog kraja nije znalo ko će se naći među osam najboljih timova Starog kontinenta. Ako tome dodamo i da je Evroliga uvela plej-in koji je dao šansu ekipama koje završe sezonu na devetom, odnosno desetom mestu da izbore plasman u doigravanje, onda je jasno da je razloga za užitak među ljubiteljima igre pod obručima bilo na pretek!

Ostaje naravno žal što srpskih klubova ovoga puta neće biti u doigravanju. Na Malom Kalemegdanu su prethodnog leta pompezno najavljivali napad na fajnal for, ali kao i obično, kako je sezona odmicala tako su i ambicije u Crvenoj zvezdi postajale sve skromnije. Sastavljen je tim od kojeg su se očekivale velike stvari, da bi se na kraju od priželjkivane borbe za plej-of došlo do skromnog učinka od 11 pobeda i 23 poraza. Bilo je to dovoljno za 16. poziciju na tabeli, daleko od bilo kakve realne šanse makar za mesto u plej-inu. Samo su Asvel i Alba imali slabiji učinak od šampiona Srbije, pa ne treba nikoga da čudi što navijači Zvezde nisu zadovoljni i što polako gube strpljenje. Debakl u poslednjem kolu u Istanbulu, kada je Efes razbio crveno-bele sa 100:55 samo je do kraja ogolio vidljivu istinu, Crvena zvezda u ovom trenutku ne može ravnopravno da se nosi sa najboljim evroligaškim ekipama.

Foto: Starsportphoto

 

Sa mnogo optimizma čekala se nova sezona i u Humskoj, pogotovo kada se uzme u obzir da je Partizan pre godinu dana bio nadomak plasmana na fajnal for. Predsednik kluba Ostoja Mijailović otvoreno je poručivao navijačima prethodnog leta da je naredni cilj upravo plasman na završni turnir. Ipak, saga oko Nikole Mirotića koja je obeležila leto 2023. godine u crno-belom taboru, u velikoj meri je odredila i dalja dešavanja. Kasnilo se sa selektiranjem tima za nastupajuću sezonu, što se kako je ona odmicala sve više ispostavljalo tačnim. Previše poraza je "parni valjak" dozvolio sebi u neizvesnim završnicama, a takmičenje kvaliteta Evrolige takve stvari jednostavno ne prašta. Na kraju, Partizan je ostao prvi "ispod crte" pa će i "grobari" nastavak evroligaške kampanje pratiti kraj malih ekrana.

Kada govorimo o timovima koji su uspeli da se izbore za nastavak sezone, najpre ćemo se osvrnuti na one koji su do mesta u doigravanju išli težim putem. Po ugledu na NBA ligu, čelnici Evrolige su na kraju prethodne sezone doneli odluku da se uvede plej-in. Od toga su najviše profitirali košarkaši Anadolu Efesa i Virtusa, klubova koji su regularni deo sezone okončali na devetoj, odnosno desetoj poziciji. Ispostavilo se ipak da ukazanu šansu ni jedni ni drugi nisu iskoristili, pošto su ostali bez mesta u plej-ofu.

Virtus je u meču za opstanak savladao nekadašnjeg prvaka Evrope usred Istanbula (64:67) i došao na korak od plasmana u doigravanje. U drugom meču, Makabi je u beogradskoj Areni "razbio" Baskoniju 113:85 i na taj način zakazao četvrtfinalnu seriju sa Panatinaikosom. Poslednji voz za plej-of “uhvatili” su puleni Duška Ivanovića koji su nadigrali Virtus (89:77), pa ćemo u četvrtfinalu gledati španski okršaj Reala i Baskonije.

 

Četvrtfinalnu seriju otvaraju Panatinaikos i Makabi u Atini. "Zeleni" su nakon ogromnih ulaganja prethodnog leta uspeli da oforme fantastičan tim koji predvodi iskusni trenerski vuk Ergin Ataman. Matijas Lesor je u dresu grčkog velikana nastavio da pruža fenomenalne partije i bez dileme izrastao u jednog od najboljih centara Evrope, a navijačima Partizana ostaje samo da žale što više nisu u prilici da gledaju Francuza u crno-belom dresu. Sa druge strane, "ponos Izraela" je nešto slabije počeo sezonu, što je i razumljivo pošto je ekipa bila prinuđena da svoje mečeve kao domaćin igra u Beogradu nakon izbijanja ratnog sukoba između Izraela i Hamasa. Uspeli su puleni Odeda Kataša da podignu nivo forme u ključnom delu kampanje, dobili su osam od poslednjih devet utakmica u regularnom delu sezone, a onda protiv Baskonije potvrdili da im mesto među osam najboljih ekipa definitivno pripada. Makabi je u svoju korist rešio oba međusobna susreta sa Panatinaikosom u regularnom delu, pa iako se blaga uloga favorita mora prepustiti atinskim "zelenima", serija će biti apsolutno otvorena i u najavi bi mogla da nam donese spektakularnu košarku.

Foto: Starsportphoto©

 

Ništa manje interesantna neće biti i serija između Real Madrida i Baskonije. Doduše, "kraljevski klub" kao aktuelni branilac evropske krune apsolutni je favorit, ali svedoci smo bili i pre 12 meseci koliko Realove zvezde mogu podbaciti kada je ogroman pritisak na njihovim plećima. Prošlosezonski šampionski tim ojačan je povratkom Fakunda Kampaca i Real se prošetao do prvog mesta u regularnom delu takmičenja. Put momaka iz Vitorije ka doigravanju bio je mnogo teži, Baskonija je bila direktan konkurent našem Partizanu u borbi za mesto u plej-inu, gde su puleni Duška Ivanovića iskoristili drugu meč loptu i zakazali "španski okršaj". Pored nekadašnjeg stratega Crvene zvezde, domaćim ljubiteljima košarke ova serija svakako će biti interesantna i zbog reprezentativca Srbije Vanje Marinkovića, koji je jedan od najboljih igrača tima iz Baskije. Oba tima su u prvom delu sezone ostvarila po jedan trijumf, od kojih je onaj Baskonijin usred Madrida praktično ostavio ekipu Partizana bez šanse da se domogne desetog mesta.

 

Dan kasnije, 24. aprila kreću još dve četvrtfinalne serije. Monako će protiv Fenerbahčea imati prednost domaćeg parketa zahvaljujuči sjajnim igrama u dosadašnjem delu turnira i izborenom trećom pozicijom. Zna se vrlo dobro ko "vuče konce" igre u Kneževini - Majk Džejms postao je novi rekorder Evrolige po broju postignutih poena i to sasvim sigurno nije slučajnost. Amerikanac predstavlja enigmu za većinu evroligaških timova i retki su bili oni koji su pronašli recept kako zaustaviti plejmejkera koji raspolaže raznovrsnim napadačkim arsenalom. Ostaje da vidimo da li taj recept ima Šarunas Jasikevičijus. Litvanac je sredinom sezone na klupi Fenera nasledio Dimitrisa Itudisa i turski velikan je pod njegovim vođstvom zaigrao mnogo bolje.

Foto: profimedia

 

Na klupi Monaka je Saša Obradović, jedini koji brani čast srpske trenerske škole u plej-ofu Evrolige, dok je Marko Gudurić i ove sezone jedan od najboljih košarkaša Fenerbahčea, tako da će navijači u Srbiji i u ovoj seriji imati svoje favorite. Nekadašnji trener Crvene zvezde optimista je pred start serije u kojoj će breme favorita biti na ramenima njegovih igrača.

- Činjenica da smo završili regularni deo na trećem mestu, sa manjim budžetom nego neki eliminisani klubovi je neverovatna. Ali i dalje ništa nismo uradili. Moramo da završimo posao, želimo da se drugu godinu zaredom plasiramo na završni turnir. Igramo konstantno čitave sezone, naši izbori su se isplatili. Imamo dobru hemiju. Stabilnost, kao temelj uspeha, pomaže nam da budemo još bolji - istakao je Obradović u najavi prve utakmice.

Tokom regularnog dela sezone obe ekipe su slavile u mečevima koje su igrale kao domaćini, ali ostaje da se vidi koliko će to zaista biti prednost sastavu iz Kneževine, uzimajući u obzir "pozorišnu" atmosferu u njihovoj dvorani.

Foto: EPA Images

 

Za kraj ostaje ono najbolje - duel između Barselone i Olimpijakosa koji predstavlja apsolutni derbi četvrtfinala! Španci su sezonu okončali na četvrtom mestu sa istim skorom kao i sastav iz Pireja (22-12), a prednost domaćeg terena imaće zahvaljujući činjenici da su u svoju korist rešili oba međusobna susreta. Upravo tu je katalonski gigant pokazao da mu sastav iz Atine "leži" što u eliminacionoj seriji naravno ne mora ništa da znači. Upravo u ovoj seriji imaćemo priliku da na delu vidimo najveći broj srpskih košarkaša - Nikola Kalinić je tokom cele sezone bio jedan od lidera Barselone, dok je kampanja Nikole Milutinova i Filipa Petruševa u dresu Olimpijakosa bila promenljiva, što zbog povreda što zbog oscilacija u formi. Plasman na tabeli pokazuje da se radi o ekipama sličnog kvaliteta i ovde bi nijanse trebalo da odlučuju o putniku na fajnal for.

Foto: printscreen/Euroleague

 

Završni turnir održaće se u Berlinu od 24. do 26. maja, a plasman će izboriti ekipe koje prve dođu do tri pobede. Titulu brani madridski Real koji je u finalu u Kaunasu prethodne sezone savladao Olimpijakos 79:78.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!
Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

03.05.2024

14:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija