• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.09.2023

07:45

Srbija kroz pakao, Nemci kroz raj! Evo kako je izgledao put finalista do borbe za titulu na Svetskom prvenstvu!

EPA

Košarka

Srbija kroz pakao, Nemci kroz raj! Evo kako je izgledao put finalista do borbe za titulu na Svetskom prvenstvu!

Podeli vest

Četa Svetislava Pešića prošla pakao do finala Svetskog prvenstva.

Bezmalo dve godine prošlo je od početka ciklusa za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u košarci. Prošla je četa Svetislava Pešića paklen put, ali sav rad i trud mogao bi, mimo svih očekivanja, da se isplati danas u finalu Mundobasketa (14:40)... 

Srbija je jedva došla na Svetsko prvenstvo, nakon slabih rezultata u grupi. Brojni otkazi već viđenih delova tima obeležili su pripreme, ali ništa nije pokvarilo jedinstvo Orlova koji će u Manili pokušati da našoj zemlji donesu svetsku titulu nakon 21 godine. 

Orlovi su svoj put ka finalu Svetskog prvenstva započeli u drugom krugu kvalifikacija. Četa Svetislava Pešića bila je smeštena u grupu A zajedno sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom. Na prvi pogled reklo bi se - laka grupa, ali raskol na relaciji FIBA - Evroliga doveo je do toga da neke, na papiru, slabije reprezentacije budu u prednosti protiv favorita. 

Foto: Starsportphoto©

 

To je na svojoj koži osetila, nažalost, Srbija koja je prošla kroz pravi pakao u drugom krugu kvalifikacija. Orlovi su u prvom kolu u triler završnici, a na krilima Miloša Teodosića, uspeli da slome otpor Letonaca i slave sa 101:100. Da baltička selekcija nije slučajno namučila Srbiju videlo se upravo na Mundobasketu budući da je četa Luke Bankija osvojila visoko peto mesto i pobeđivala velesile - Francusku, Španiju i Litvaniju. 

Potom je usledio prvi šok koji je nagovestio da Srbija neće lako doći do planetarne smotre - poraz od Belgije. Iako su Orlovi dominirali u većem delu meča, imali čak devet koševa prednosti domaćin je u finišu uspeo da preokrene i dođe do velike pobede. Tu nije bio kraj problemima... Belgijanci su u poslednjem kolu savladali Srbiju u Nišu. Ta utakmica ostala je upamćena po tome što  je otkazana usled problema sa strujom u hali "Čair", ali je jasno ukazala da Orlovi u narednoj fazi kvalifikacija nemaju pravo na grešku! 

Foto: Starsportphoto©

 

Naravno, između da poraza od Belgije, Srbija je slavila duplu pobedu u susretu sa Slovačkom, ali i neuspeh protiv Letonaca u Rigi.

Nakon kratke pauze, Srbija je nastavila svoj put u kvalifikacijama. Grupa - paklena, a utakmice su igrane u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo. Na svu sreću, tada su se Svetislavu Pešiću odazvali gotovo svi igrači, pa je Srbija predvođena Nikolom Jokićem u krcatoj Areni slavila protiv Grčke, a potom i 28. avgusta u Istanbulu protiv Turske. 

Prvi i najteži deo posla bio je odrađen, ali je Srbija još uvek bila daleko od plasmana na Svetsko prvenstvo. Ipak, Orlovi su se znajačno približili Filipinima nakon nove "duple pobede", ovoga puta su pali Britanci u Njukaslu, ali i Turci u grotlu Pionira. Tada se znalo da je četi Svetislava Pešića potrebna još jedna pobeda za mesto na planetarnoj smotri u duelima protiv Grčke i Velike Britanije. 

Moglo je sve da bude rešeno već u Atini 24. februara ove godine, ali nije... Srbija je poražena posle produžetaka iako je u većem delu utakmice imala dvocifrenu prednost. Utakmica sa Britancima bila je biti ili ne biti. Pešić je uspeo da spremi svoje momke i odvede Srbiju na Svetsko prvenstvo. 

Foto: Starsportphoto©

 

Kao što smo, posebno poslednjih dana, pisali očekivanja javnosti značajno su opala kada se krajem jula pred novinarima pojavio selektor i saopštio spisak putnika za Mundobasket. Bez Jokića, Kalinića, Micića, Pokuševskog, Lučića... Srbija je otvorila pripreme, nadovezale su se brojne povrede, sa spiska otpali su Nedović i Smailagić koji su viđeni kao sigurni putnici. Sve je slutilo na debakl, veliki broj navijača je sumnjao u bilo kakav rezultat, a onda... Istorija! 

Skockao je Pešić momke, od njih napravio ne tim, nego Timčinu. U grupi su pali Kina, Portoriko i Južni Sudan, a "loženje" među navijačima je moglo da počne. Ipak, kratko je trajalo budući da je usledio poraz od tradicionalnog srpskog "kriptonita" - Italije. Ponovo je Srbija bila na pragu eliminacije, sada je duel protiv Dominikanske Republike bio biti ili ne biti i ishod je ponovo bio isti - Orlovi su se plasirali u četvrtfinale Svetskog prvenstva. 

U satima između meča Srbije i Dominikane, odnosno Litvanije i SAD-a, mnogi su već videli duel protiv Amera. Ipak, Litvanci nisu želeli da naprave sebi lakši put i "puste" Ameriku da ih pobedi već su namerili sebe na Srbiju. I, realno, pogrešili su. Orlovi su ih "počistili" u četvrtfinalu, potom su "na meni" došli "svemoćni" Kanađani koji su do tog momenta slovili za prvog favorita. 

Tog favorita u duelu sa Srbijom nismo videli, najviše zahvaljujući "košarkaškoj klinici" koju je Svetislav Pešić spremio za svog rivala sa druge strane - Đordija Fernandeza. Kanađani su delovali pogubljeno, bezidejno i na kraju doživeli težak poraz, a Srbija zakazala duel sa Nemačkom u finalu Svetskog prvenstva. 

Foto: Tanjug

 

Tu dolazmo do puta našeg današnjeg rivala. Kod Pancera je sve išlo mnogo lakše, to je vidljivo i u činjenici da su jedina neporažena ekipa na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu. Sedam utakmica - sedam pobeda, skor je čete koju sa klupe predvodi Gordon Herbert. Nemačka je bila silna, posebno u polufinalu protiv Amerikanaca, ali... Počnimo od početka. 

Pre svega, Nemci su se, baš kao i mi, u kvalifikacije uključili u drugoj fazi. Na startu doživeli su šokantan poraz od Estonije i to na svom parketu, a onda su "zbili redove" i vezali pet pobeda kojima su, praktično, osigurali mesto na Svetskom prvenstvu. Dva puta su Panceri bili bolji od Poljske i Izraela, a onda se u Talinu revanširali Estoncima za poraz i pregazili ih sa 30 razlike. 

U trećoj rundi - ništa novo. Nemačka je igrala spektakularnu košarku, dva puta deklasirala Fince i Šveđane, a najviše problema imali su u duelu protiv Slovenije. Ekipa Aleksandra Sekulića je u novembru prošle godine uspela da savlada Nemce u Koperu sa 81:75 i tako se "revanširaju" za poraz sa stara kvalifikacija kada su Panceri u Minhenu slavili sa 90:71. 

Žreb je Nemce poslao u izuzetno jaku grupu E gde su ih čekali Finska, Australija i Japan. Ipak, da su na prvenstvo došli spremni da napadnu medalju pokazali su već u prvom meču protiv Samuraja, usledila je ubedljiva pobeda nad Australijom, a za kraj - Panceri su kući poslali Fince. 

Foto: EPA Images

 

Ništa lakši posao nisu imali ni u drugoj fazi budući da su se za mesto u četvrtfinalu borili sa Slovencima i Gruzijom. Iako su mnogi očekivali dramatične utakmice, Panceri su oba rivala - pregazili. Na obe utakmice ubacili su po sto poena, Slovence dobili sa 29 razlike, a Gruzine sa 27. Dominirali su Franc Vagner i Denis Šruder kao što se moglo očekivati. 

Ono što su pokazali na prvih pet mečeva zabrinulo je mnoge, posebno navijače Letonije koja im je bila rival u četvrtfinalu. Ipak, uvek nezgodni Letonci imali su šta da kažu u Manili i ne samo to, već je Davis Bertans imao i šut za pobedu, ali nije uspeo da pogodi. Dakle, Nemci su jedva prošli prvu prepreku u nokaut fazi, a onda je na red došao derbi protiv Amerikanaca. 

Mnogi su očekivali da će Nemci zaigrati odbranu, smatralo se da je nemoguće nadmetati se sa Amerima napadači, ali su Panceri i to uspeli. Posle 40 minuta atomske košarke koja je više ličila na Ol-star meč, nego na polufinale Svetskog prvenstva, četa Gordona Herberta zakazala je okršaj sa Srbijom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12