• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

04.05.2024

21:03

Održan Memorijalni turnir u znak sećanja na žrtve masakra! Poruka pored terena slama srce (FOTO/VIDEO)

FK Crvena zvezda

Fudbal

Održan Memorijalni turnir u znak sećanja na žrtve masakra! Poruka pored terena slama srce (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Omladinske selekcije Partizana i Crvene zvezde igrali su danas u čast i sećanje na sve koji su 3. i 4. maja prošle godine na monstruozan način stradali u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnika", Duboni i Malom Orašju.

Memorijalni fudbalski turnir pod nazivom "Za naše anđele" okupio je 12 timova, učešće su uzela i dva najveća srpska kluba, a skupljena je pomoć u iznosu od 1,2 miliona dinara.

Prisutan je bio i doskorašnji trener prvog tima crno-belih i legenda kluba Igor Duljaj (44), koji je nastupio za ekipu "Ribnikara" zajedno sa Anđelkom Aćimovićem i Ivanom Božovićem, očevima nastradale Angeline i Ane.

Obeležavanje ova dva zločina, masakra kakve Srbija ne pamti, počelo je prigodnom ceremonijom, na kojoj je stihove ispisane na spomeniku recitovala Ivana Ružić.

Foto: FK Partizan

 

Prvi su na teren istrčali momci u crveno i crno-belim dresovima, a posebno je emotivan bio transparent koji je sve vreme stajao okačen na ogradu pored terena. Na njemu je bila ispisana poruka posvećena žrtvama: "Tamo gde ste vi zlo ne postoji, ovde gde smo mi sve je puno vas".

Foto: FK Crvena zvezda

 

Delegaciju Crvene zvezde predvodio je predsednik Svetozar Mijailović, dok su u ime Partizana počast odali Marko Ranevski, Goran Mance, trener omladinaca Nenad Stojaković i portparolka Biljana Obradović. Svi oni su zapalili sveće i položili vence ispred spomenika nastradalih, koji su obožavali sport i najviše vremena provodili upravo na fudbalskom terenu Ravni gaj.

Klub iz Humske je Anđelku Aćimoviću, osvedočenom partizanovcu, poklonio dres sa imenom Angeline i brojem 34, koji predstavlja datume kada su se dogodile ove stravične tragedije.

- Naša obaveza danas je da čuvamo sećanje na sve nastradale i da ne dozvolimo da vreme donese zaborav. Ovaj turnir će postati tradicionalan, jer je veliki broj mladića, koji su život izgubili tog 4. maja, voleli i igrali fudbal. Tragedija je da se na ovim terenima masakr i dogodio. Tuga je velika, a ogromne su i rane svih preživelih. Zato je neophodno da se zajedno borimo da oni imaju kvalitetan oporavak do potpunog izlečenja. U tu svrhu smo memorijal i organizovali, da prikupimo novac za tretmane povređenih - rekao je Anđelko Aćimović, koji je učestvovao u organizaciji.

I Aleksa Radujko je naglasio da je ponosan na sve koji su pristali da učestvuju i pomognu, kao i da se nada da sećanje na nastradale nikada neće izbledeti. 

- Turnir koji smo napravili u dogovoru sa roditeljima ubijene dece je izuzetno važan, kako bismo negovali kulturu sećanja na sve njih i kako ih nikada ne bismo zaboravili. Oni su jedini izvor snage koji ovi roditelji imaju, da nastave da se bore i da prave ovakve događaje, a mi smo tu da im pomognemo. Apsolutno sam siguran da nas oni sve čuju i podržavaju - poručio je Radujko.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati
Politika

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati

Ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je železnički saobraćaj u tunelu od Pančevačkog mosta do Vukovog spomenika uspostavljen noćas u 01.17 sati na levom koloseku s obzirom da se železnički incident dogodio na desnom koloseku kao i da se uspostavljanje železničkog saobraćaja na oba koloseka očekuje u ponedeljak ujutru.

18.05.2024

10:26

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!
Društvo

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!

Posle niza napada na nastavnike u školama Vlada je prihvatila je zahtev prosvetnih radnika da se promeni Krivični zakonik kako bi nasilje nad prosvetarima bilo tretirano kao na advokate i kažnjen i zatvorom. To bi značilo da za maltretiranje nastavnika učenici stariji od 16 godina mogu biti krivično odgovorni, dok za đake mlađe od 14 godina odgovornost će snositi roditelji!

18.05.2024

09:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija