• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

02.05.2024

20:52

Liga Evrope: Leverkuzen na pragu finala, Marsej i Atalanta rešavaju u Bergamu (VIDEO)

EPA Images

Fudbal

Liga Evrope: Leverkuzen na pragu finala, Marsej i Atalanta rešavaju u Bergamu (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Bajera savladali su Romu na "Olimpiku" sa 2:0 (1:0), dok je Olimpik protiv italijanskog tima odigrao nerešeno na "Velodromu" (1:1), u prvim mečevima polufinala drugog po jačini UEFA takmičenja.

Niko ne može da zaustavi Leverkuzen ove sezone. Novopečeni nemački šampion igra fenomenalno pod vođstvom trenera Ćabija Alonsa, a nakon što su po prvi put u klupskoj istoriji pokorili Bundesligu, na dobrom su putu da izbore i plasman u finale Lige Evrope, koje je za 22. maj zakazano u Dablinu.

Odličnu partiju pružio je Bajer na vrućem terenu u Rimu, gde je retko ko uspeo da sruši "vučicu", pogotovo otkako je na klupu seo legendarni Danijele de Rosi. Međutim, bravu je prvi otključao sjajni Florijan Virc u 28. minutu. Kardinalno je po levoj strani pogrešio Karsdorp, vratio je kratku loptu golmanu Svilaru, sve to je pratio Grimaldo, asistirao mladom napadaču, a on rutinski pogodio sa nekih 13-14 metara.

Mogao je do odlaska na odmor gostujući tim potpuno da dotuče Romu, ali su Frimpong (dva puta), kao i Virc i Andrih propustili izgledne prilike.

S druge strane, najbolju šansu za domaćina nije iskoristio Lukaku, kada je u 21. minutu posle udarca glavom pogodio prečku, dok je u finišu prvog dela tik pored stative šutirao Pelegrini sa 20 metara.

Foto: EPA Images

Pogodak Andriha za vođstvo Bajera od 2:0

Sve dileme oko pobednika rešio je Andrih u 73. minutu, nakon još jedne odlične kontre Leverkuzena. Iskusni vezista sačekao je povratnu od Grimalda, raspalio po lopti i pogodio suprotan gornji ugao gola Mileta Svilara.

Kada je reč o okršaju u Marseju, sve je rešeno u prvih 45 minuta. Skamaka je šokirao domaćina već u 11. minutu, kada je lukavo pobegao čuvarima, sačekao odličan pas Kopmejnersa i sa nekih 12 metara savladao Pau Lopeza.

Foto: EPA Images

Skamaka pogodio za Atalantu

Ipak, Olimpik je uzvratio vrlo brzo i to preko Mbembe, čija je "bomba" sa velike udaljenosti završila u mreži Musoa.

Konačna odluka o finalistima pašće u revanš mečevima zakazanim za 9. maj u Bergamu i Leverkuzenu.

 

ROMA - LEVERKUZEN 0:2 (0:1)

Grad: Rim

Stadion: "Olimpiko"

Kapacitet: 70.634

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

Žuti kartoni: Pelegrini, Spinacola, Kristante (Roma) - Ta, Džaka, Andrih (Bajer)

Strelci: Virc (28), Andrih (73)

ROMA: Svilar – Karsdorp (od 61. Anhelinjo), Manćini, Smoling, Spinacola – Paredes (od 79. Paredes), Kristante, Pelegrini – El Šaravi, Lukaku (od 79. Ozmun), Dibala (od 91. Abraham).

Trener: Danijele de Rosi

BAJER LEVERKUZEN: Kovarž – Tapsoba, Ta, Stanišić – Hinkapi, Džaka, Andrih, Frimpong (od 88. Palasios) – Grimaldo (od 93. Kosonou), Adli, Virc.

Trener: Ćabi Alonso

MARSEJ - ATALANTA 1:1 (1:1)

Grad: Marsej

Stadion: "Velodrom"

Kapacitet: 67.394

Sudija: Danijel Zibert (Nemačka)

Žuti karton: Balerdi (Marsej)

Strelci: Skamaka (11) - Mbemba (20)

OLIMPIK MARSEJ: Pau Lopez – Klaus (od 65. Merlin), Mbemba, Balerdi, Muriljo (od 71. Ounahi) – Harit (od 71. Ndijaje), Veretu, Kondogbija – Sar (od 65. Mumbanja), Obamejan, Luis Enrike.

Trener: Žan-Luj Gase 

ATALANTA: Muso – Kolašinac (od 15. Pašalić), Đimšiti, Skalvini – Ruđeri, Ederson, De Ron, Zapakosta (od 85. Hatebur) – Kopmejners – Skamaka (od 59. Lukman), De Ketelare (od 84. Mirančuk).

Trener: Đan Pjer Gasperini

 

UŽIVO

DRUGO POLUVREME

90+5. minut - Obrukao se Abraham. Kovarž je odleteo u prazno nakon centaršuta s leve strane, lopta je stigla do Abrahama, koji je sa tri metra glavom promašio prazan gol. Završen je meč i na "Olimpiku".

Foto: EPA Images

Bilo je i čarki između fudbalera Rome i Bajera

90.+3. minuta - Gotova je utakmica u Marseju.

90. minut - Odmah preti Mirančuk. Potpuno sam je ostao na ivici kaznenog prostora, njegov šut završio je tik pored stative.

85. minut - Menja sada i Đan Pjer Gasperini. Priliku u finišu dobijaju Mirančuk i Hatebur, napolju su De Ketelare i Zapakosta.

83. minut - Dobra prilika za Romu. Ozmun je nakon odlične asistencije Spinacole primio loptu oko penala, nameštao se na šut, ali je Tapsoba odlično reagovao, a golman Kovarž samo pokupio loptu.

79. minut - Dve izmene u taboru "vučice". Na terenu su Ozmun i Baldanci, na odmor idu Lukaku i Paredes.

73. minut - GOOOL! Vodi Leverkuzen sa 2:0, Andrih je strelac. Posle još jedne brze kontre gostiju, koju je povukao Grimaldo, iskusni vezista je sačekao povratnu na oko 20 metara i majstorski pogodio gornji desni ugao.

 

 

73. minut - Koliko sreće sada za Atalantu. Samo što je Ounahi ušao na teren mogao je da režira preokret. Idealno je primio loptu na ivici šesnaesterca, šutirao i zatresao prečku.

71. minut - Nijedan šut u okvir gola nije zabeležen na "Olimpiku" u drugom delu meča.

71. minut - Nove izmene u francuskom timu, umesto Harita i Murilja šansu dobijaju Ndijaje i Ounahi.

65. minut - Dve izmene u ekipi Marseja, izašli su Klaus i Sar, na terenu su Merlin i Mumbanja.

64. minut - Sar je zatresao mrežu, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd i ovaj gol je poništen.

Foto: EPA Images

 

63. minut - Opet Lukman u centru pažnje. Prevario je nekoliko čuvara, ušao u kazneni prostor, šutirao, ali je lopta otišla pored desne stative.

60. minut - I odmah je Lukman mogao da zatrese mrežu. Dobio je sjajnu loptu u šesnaestercu, namestio se i šutirao, ali je u poslednji čas izblokiran.

59. minut - Evo i druge izmene u timu Atalante, umesto strelca Skamake na terenu je Lukman.

56. minut - Auuu, kakva prilika za Romu. Dibala je izveo korner s leve strane, Kristante je odlično skočio, bio je potpuno sam, ali je sa samo četiri metra očajno šutirao glavom.

55. minut - Mogao je Mbemba po drugi put večeras da zatrese mrežu Atalante, ali je sa desetak metara glavom šutirao pored stative.

Foto: EPA Images

 

53. minut - Adli je protutnjao po levoj strani, želeo je po zemlji da vrati povratnu za Virca, ali je Spinacola odlično reagovao.

50. minut - Uh, kako je Karsdorp mogao da se oduži za onaj kiks kod primljenog gola. Uklizao je na centaršut iskosa s desne strane, bio je na ivici peterca i promašio celu loptu.

50. minut - Kopmejners je lukavo i snažno po zemlji probao sa distance. Ipak, golman Pau Lopez je bio dobro postavljen.

Foto: EPA Images

 

47. minut - Prvi preti Obamejang, ali slab je to udarac bio za Musoa.

46. minut - Nakon pauze nastavljeni su mečevi na "Velodromu" i "Olimpiku".

PRVO POLUVREME

45+1. minut - Koliko je Bajer opasan u kontri, neverovatno. I nestvarno je šta je Frimpong promašio, zicer sa pet metara. Sledi pauza i u Rimu.

45. minut - Završeno je prvo poluvreme u Marseju.

43. minut - Konačno se Roma oslobodila pritiska i zapretila. Pelegrini je probao sa 20 metara, lopta odlazi tik pored leve stative.

42. minut - Kakva šansa za Obamejanga. Centarfor Marseja je bio u idealnoj poziciji u kaznenom prostoru, izašao je "jedan na jedan" sa golmanom Musom, proturio loptu pored njega, ali i promašio ceo okvir gola.

Foto: Reuters

 

41. minut - Nova dobra intervencija Svilara. Odlično je sa distance tukao Andrih.

38. minut - Ponovo Virc u prvom planu, sada je oprobao šut iz velike udaljenosti i zamalo je bilo neprecizan.

37. minut - Ne uspeva Obamejang nikako da se izbori za priliku za šut, konstantno su dva čuvara oko njega i zasad ga uspešno blokiraju.

34. minut - Roma je na konopcima, ređaju se prilike za Bajer. Sada je Spinacoli pobegao Frimpong, šutirao je sa desetak metara, ali je lopta otišla tik pored stative.

Foto: EPA Images

 

31. minut - Opet preti Virc, ovog puta je šutirao sa distance nakon fenomenalnog prodora Frimponga, ali sada je Svilar dobro reagovao.

30. minut - Miran period igre sada na "Velodromu". 

28. minut - GOOOL! Vodi Bajer u Rimu. Virc je strelac. Pogrešio je Karsdorp, vratio je kratku loptu golmanu Svilaru, to je pratio Grimaldo, asistirao mladom napadaču, a on pogodio sa nekih 13-14 metara.

 

 

25. minut - Ponovo preti Skamaka. Sada je pokušao glavom sa desetak metara, ali lopta je prohujala pored stative.

23. minut - Uzvraća Levekruzen, kontrom preko Frimponga po desnoj strani. Srpski golman Mile Svilar je pokrio bliži ugao, pa je Holanđanin pogodio samo spoljni deo mreže.

22. minut - Sve jače pritiska Marsej, izveli su domaći četiri kornera dosad, ali ostaje 1:1.

21. minut - Kakvu je šansu propustio Lukaku za Romu. Sve je nadskočio, šutirao je glavom sa peterca i pogodio prečku.

20. minut - GOOOL! Ekspresno uzvraća Marsej. Prelep gol postigao je Mbemba. Šutirao je sa velike udaljenosti, a lopta se od leve stative odbila u mrežu.

 

 

16. minut - Odličan napad Rome, fauliran je Lukaku, a kapiten gostiju Ta dobio je žuti karton.

15. minut - Evo prinudne izmene u ekipi Olimpik Marseja. Zbog povrede je izašao Sead Kolašinac, zamenio ga je Mario Pašalić.

11. minut - Solidnu priliku za Romu imao je sada Dibala. Probao je sa distance, ali je golman Kovar bio na mestu.

11. minut - GOOOL! Nastavlja Atalanta tamo gde je stala. Kopmejners je sjajno uposlio Skamaku, a odlični centarfor je pobegao čuvarima, primio loptu poludesno i precizno šutirao sa nekih 11-12 metara. 

 

 

8. minut - Evo prve šanse za Leverkuzen. Adli je dobio loptu u kaznenom prostoru, namestio se na šut, ali ga je jedan defanzivac Rome odlično izblokirao.

4. minut - Pjer Emerik Obamejang je pao u kaznenom prostoru Atalante, tražio je penal, ali je arbitar Zibert samo odmahnuo rukom.

1. minut - Utakmice u Rimu i Marseju su počele.

PRE MEČA

20.56 Od polufinalista, samo Atalanta nema nijedan evropski trofej. Marsej je po osvajao Ligu šampiona i Intertoto kup, Leverkuzen jednom Kup UEFA, a Roma jednom Ligu konferencija.

20.52 Dobrodošli na naš blog posvećen prvim polufinalnim mečevima Lige Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Rusi upozoravaju, Fico je samo početak, u opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!
Nimalo naivno

Rusi upozoravaju, Fico je samo početak, u opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!

Ruski političari i zvaničnici sugerišu da bi ukrajinske obaveštajne službe, uz ključnu podršku Zapada, mogle da stoje iza atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Oni upozoravaju kako je malo verovatno da će ovo biti poslednji slučaj ove vrste i da su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad verovatna meta - nebitno na kojoj poziciji se nalazili!

17.05.2024

08:34

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija