• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

19.04.2024

13:44

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

EPA Images

Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Podeli vest

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

Pet godina ranije tako nešto bilo je nezamislivo. Čak četiri engleska kluba igrala su u završnici Lige šampiona i Lige Evrope pa smo gledali engleska finala u oba takmičenja! Liverpul je na "Metropolitanu" u Madridu savladao Totenhem u finalu najelitnijeg takmičenja i stigao do svoje šeste, za sada poslednje titule prvaka Starog kontinenta. Čelzi je u Bakuu nadigrao Arsenal za drugi pehar namenjen osvajaču Lige Evrope u trofejnoj sali na "Stamford Bridžu".

Foto: EPA Images

 

Tada verovatno niko nije mogao da pretpostavi da će pet godina kasnije jedini predstavnik Ostrva u završnici biti Aston Vila i to u polufinalu trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja. Najbolji igrači sveta igrali su u Premijer ligi, ubedljivo najgledanijem i najatraktivnijem domaćem klupskom takmičenju. Španci sa klubovima poput Real Madrida, Barselone, Atletiko Madrida i Sevlje donekle su parirali Englezima, ostali su bili daleko iza.

Foto: EPA Images

 

Nagoveštaj problema usledio je naredne sezone. Doduše, u sezoni 2019/20 pandemija virusa korona uslovila je da se u eliminacionoj fazi od četvrtfinala igrala samo jedna utakmica, pa su Englezi delimično platili cenu takvog raspleta događaja. Francuski Lion je iznenadio Mančester siti i slavio u Lisabonu sa 3:1, okončavši evropsku sezonu "građana" u četvrtfinalu. Mančester junajted je u Ligi Evrope stigao do polufinala, ali dalje nije mogao pored neprikosnovene Sevilje.

Foto: EPA Images

 

Dvanaest meseci kasnije engleski fudbal se vratio na velika vrata. Opet su u završnici Lige šampiona imali dva predstavnika i oba su se domogla velikog finala. Godine ulaganja konačno su se isplatile bogatim šeicima vlasnicima Mančester sitija. Pep Gvardiola im je doneo prvo finale Lige šampiona u istoriji kluba nakon eliminacije Pariz Sen Žermena. Tamo ih je čekao Čelzi, koji je u polufinalnom dvomeču iznenadio Real, pa smo ponovo imali englesko finale. Još jednom je Portugal bio baksuzan za "građane" pošto je u meču za trofej na stadionu "Dragao" gol Kaija Haverca odlučio pobednika.

Foto: EPA Images

 

Imali su Englezi dva predstavnika i u polufinalu Lige Evrope - Mančester junajted je deklasirao Romu u dve utakmice i izvadio vizu za Poljsku, dok je Viljareal bio bolji od Arsenala, sprečivši mogućnost još jednog sveengleskog finala. Na stadionu u Gdanjsku nakon 11 serija penala slavila je "žuta podmornica" što nije pokvarilo pozitivan utisak koji su engleski klubovi ostavili u Evropi te sezone.

Foto: EPA Images

 

Počevši od sezone 2021/22 startovalo je i treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, a dominacija Engleza je nastavljena. Premijer liga imala je makar jednog predstavnika u polufinalu sva tri takmičenja, mada je ostala bez trofeja. Liverpul je u Ligi šampiona izbacio Viljareal i plasirao se u finale, gde ga je čekao Real koji je u kultnom polufinalu bio bolji od Mančester sitija. "Kraljevski klub" ponovo je bio prejak za velikana sa "Enfilda" i osvojio rekordnu 14. kontinentalnu krunu. Vest Hem je zaustavljen u polufinalu Lige Evrope od kasnijeg osvajača Ajntrahta, a makar formalno čast ostrvskog fudbala u finalu branio je škotski Rendžers. U prvom izdanju Lige konferencija Lester je stigao do polufinala, gde je Roma bila bolja u dve utakmice.

 

 

Prošle sezone gledali smo dva engleska kluba u polufinalu sva tri takmičenja, ali su oba na kraju podigla trofej. Mančester siti je konačno došao do dugo priželjkivanog "ušatog pehara" pobedom nad Interom u istanbulskom finalu Lige šampiona. Završnica Lige Evrope prošla je bez predstavnika Premijer lige, dok je Vest Hem postao prvi engleski klub koji je osvojio Ligu konferencija pobedom nad Fiorentinom u finalu.

 

 

Konačno dolazimo do tekuće sezone i debakla koji su Englezi doživeli u četvrtfinalu. Evropa čeka na novog vladara pošto je Real eliminisao Mančester siti nakon penal drame. Arsenal je takođe eliminisan iz Lige šampiona, dok Mančester junajted i Njukasl čak nisu uspeli da prođu ni grupu!

Foto: EPA Images

 

Nešto bolje su igrali engleski klubovi u grupnoj fazi Lige Evrope, ali se nisu proslavili kada je bilo najvažnije. Vest Hem, Brajton i Liverpul su se kao pobednici svojih grupa direktno plasirali u osminu finala, međutim "galebovi" su tu i zaustavljeni u okršaju sa rimskom "vučicom". Liverpul i Vest Hem uspeli su da se plasiraju u četvrtfinale, dalje od toga nisu mogli.

 

 

Jedini predstavnik Engleske u Ligi konferencija bila je i ostala Aston Vila. Sastav iz Birmingema bio je takođe na ivici eliminacije u četvrtfinalu protiv Lila, ali ima na golu Emilijana Martineza pa će protiv Olimpijakosa pokušati da izbori plasman u finale. Očajni rezultati engleskih klubova mogli bi da imaju i jednu ozbiljnu posledicu za narednu sezonu u reformisanoj Ligi šampiona. Iako je do pre nekoliko sedmica delovalo da će Premijer liga uz Seriju A imati čak pet predstavnika u najprestižnijem takmičenju, to se promenilo nakon raspleta četvrtfinalnih okršaja i sada je nemačka Bundesliga i zvanično prestigla engleski šampionat na listi nacionalnih koeficijenata UEFA.

Još uvek je rano za ocene da li je ovo nagoveštaj pada engleskog fudbala u evropskim okvirima, jer nije isključena mogućnost da se radi samo o izolovanom slučaju i spletu nesrećnih okolnosti. Ipak, ono što treba da zabrine predstavnike Premijer lige jeste činjenica da konkurencija napreduje u svakom pogledu. Italijanska Serija A polako se vraća na staze stare slave, kada je krajem prošlog i početkom ovog veka bila neprikosnoveno najbolja evropska liga. Tu je i Bundesliga u kojoj imamo novog vladara, koji je okončao jedanaest godina dugu dominaciju minhenskog Bajerna. Koliko se dobar fudbal igra u Nemačkoj govori i podatak da su Bajern i Borusija Dortmund izborili plasman u polufinale Lige šampiona, a da u isto vreme dva najveća nemačka kluba za novim šampionom Bundeslige zaostaju 16, odnosno čak 23 boda! Bajer Leverkuzen posle istorijske titule može i do evropskog trofeja, jer će u polufinalu Lige Evrope igrati protiv Rome.

Jedan od očiglednih uzroka nešto slabijih rezultata Engleza u Evropi jeste "propast" Čelzija. Londonski "plavci" posle promene vlasnika ne mogu da se nose sa domaćim rivalima, pa je Čelzi prethodnog leta ostao bez Evrope, tek drugi put u prethodnih 20 godina. Mančester junajted pokušava da se vrati na staze stare slave, ali teško je da će se era ser Aleksa Fergusona ponoviti u bliskoj budućnosti. Iako potpomognut arapskim petro-dolarima, Njukasl junajted za sada nema kontinuitet dobrih igara ni u domaćim, a kamoli evropskim okvirima.

Propast engleskog klupskog fudbala svakako se neće desiti preko noći. Premijer liga i dalje je neprikosnoveno najatraktivnija i najgledanija evropska liga i pored toga što Bundesliga i Serija A sve ozbiljnije prete. Da li je vreme da sa na Ostrvu "upale alarmi", pokazaće naredna sezona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!
Politika

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!

Nakon obraćanja poslanika Dragana Đilasa (Srbija protiv nasilja) koji je izneo niz primedbi na sastav nove Vlade Srbije, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov poručio je da je Đilas govorio o Kosovu i Metohiji, a da nema prava da govori o Kosovu i Metohiji čovek koji je na organima svoje stranke dao nalog svoj potpredsednici da na forumu Zapadni Balkan potpiše deklaraciju u kojoj se svi oni zajedno, uključujući i tu stranku i druge socijaldemokratske stranke Balkana, zalažu za što brži ulazak Kosova u Evropsku uniju.

02.05.2024

11:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija