• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.01.2024

20:35

Izraelac otkrio: Nudili su mi da budem selektor Srbije! U Partizanu sam uživao (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Izraelac otkrio: Nudili su mi da budem selektor Srbije! U Partizanu sam uživao (VIDEO)

Podeli vest

Čuveni trener Avram Grant (68) prisetio se vremena provedenog u našoj zemlji, kada je sedeo na klupi crno-belih.

Iskusni stručnjak je u periodu od 13. januara do 14. maja 2012. godine obavljao funkciju šefa stručnog štaba Partizana i za to vreme osvojio i šampionsku titulu.

Nedavno je Grant iskoristio priliku da poseti Humsku i pogleda poslednji 171. večiti derbi, kada je njegov bivši klub slavio sa 2:1 protiv Crvene zvezde. To je ujedno bila i povod za intervju sa njim, u kojem je otkrio neke izuzetno zanimljive detalje.

Izraelac je priznao da obožava da dođe u Beograd i pogleda neku utakmicu.

- Često sam u srpskoj prestonici, sjajan grad i divni ljudi. Bio sam i na proslavi titule 2017. godine, kada je ceo stadion bio u bakljama. Stavio sam kapuljaču i naočare da bih se kamuflirao i uživao u atmosferi. Bilo je jako lepo - rekao je Grant za "Partizanov podkast".

Za vreme njegovog mandata crno-beli su dobili 11 utakmica, dva puta odigrali nerešeno, a pretrpeli tri poraza i to sve od komšija sa "Marakane".

- U Partizanovoj tradiciji je negovanje kvalitetnog fudbala. U moje vreme nas je išao pas, svaki gol je bio fantastičan, a nije nam bilo lako, jer su svi timovi, čak i Crvena zvezda, igrali zatvoreno. Naročito je teško bilo na gostovanjima, na ne baš dobrim terenima, ali smo se držali našeg stila. Crno-beli imaju vrhunske talente, a da bi se pokazali potrebni su im kvalitetni uslovi - objasnio je Grant.

Srbija može mnogo na EP

Veruje izraelski strateg da izabranici Dragana Stojkovića Piksija mogu da ostvare uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

- Oduvek Srbija ima kvalitetne igrače. Zašto bi, na primer, Hrvatska mogla da ostvari uspeh, a vi ne? Čak imate i više talenta. Poseduje ekipa ogroman potencijal. Duh zajedništva je primetan, a na osnovu onoga što pamtim momci su baš posvećeni dresu s državnim grbom - istakao je Grant.

On dodaje da posebno pamti tri bisera iz Omladinske škole Partizana.

- Trener mladog tima mi je stalno ukazivao da obratim pažnju na Mitrovića. I čim sam ga prvi put video bilo je jasno da je dobar fudbaler, samo što je tada bio baš mlad da bih ga ubacio među prvotimce. Vuk Rašović mi je ponavljao da će on biti vrhunski špic. I Lazar Marković je imao neverovatan potencijal, bio je baš brz. A, sve dok se nije povredio, za Marka Šćepovića sam bio siguran da će igrati u Engleskoj. Imali smo tada i Zvonimira Vukića, nije bio među mlađima, ali je bio odličan. Promovisali smo neke momke iz podmlatka, pojedici su stigli i do reprezentaciji i uveran sam da bismo se pokazali u Evropi da smo na leto doveli dvojicu igrača u prelaznom roku. Međutim, u pauzi sam otišao - naglasio je Grant.

Foto: Starsportphoto

Dragan Đurić i Avram Grant

Bivši menadžer Čelsija i Vest Hema podvukao je da tadašnje rukovodstvo na čelu sa predsednikom Draganom Đurićem nije htela da angažuje pojačanja koja je tražio.

- Jedan od razloga odlaska je bio taj što uprava nije želela da dovede te igrače. Bila je to greška. Imali smo tehnički potkovane fudbalere, samo nam je nedostajala ravnoteža u smislu snage. Nažalost, bio sam u pravu, jer je Partizan tog leta ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona od AEL-a, iako sam siguran da je bio bolji tim od Kiprana - ispričao je Grant.

Čast Izraelaca u Humskoj od 2019. godine brani iskusni vezista Bibars Natho (35), nekadašnji kapiten svoje zemlje.

- Izvanredan fudbaler i sjajna osoba. Izuzetno je pametan, posvećen... Otkriću vam tajnu, još 2006, kada mu je bilo samo 16 godina, hteo sam da ga dovedem u Portsmut i prebacim u prvi tim, ali je bio mlad. Svakako je jedan od meni omiljenih igrača. Veliko je ime u Izraelu, nije lako biti kapiten reprezentacije, jer je tradicija da traku nose Jerveji, a on je prvi musliman koji je to uspeo, što znači da poseduje nešto. Sa moskovskim CSKA je osvajao trofeje. Za svlačionicu je dragocen, jedan od najboljih. Povremeno razgovaramo, znam da voli Srbiju i moguće da će nastaviti da živi u Beogradu po okončanju karijere. I ja imam stan ovde. Volim da procenjujem ljude na osnovu toga kako se snalaze u teškim situacijama. Bibars je odličan primer toga - poručio je Grant.

Foto: Starsportphoto

Grant sa šampionskim trofejom

Nekadašnji kormilar Hapoel Petah Tikve i Haife, Makabija iz Tel Aviva, ali i selektor Izraela, Gane i Zambije povezan je sa Srbijom još od vremena kada je uticao na transfer Branislava Ivanovića iz moskovske Lokomotive u Čelsi za 12 miliona evra.

- Išao sam Baneta da gledam uživo, igrao je jednog od trojice štopera, a u prethodnim izveštajima je pisalo kako ne može da se snađe na poziciji desnog beka. Pozvao sam Romana Abramoviča i saopštio mu da može da igra i na tom mestu. Doveli smo ga, iako je cena bila veća od očekivane. Sve vreme sam bio uveren da je Ivanović dobar i zato sam zapinjao kao ludak da ga Čelsi angažuje - priznao je Grant.

Na kraju je otkrio i da je čak postojala mogućnost da sedne na klupu srpske reprezentacije.

- Pred jedan Mundijal sam imao poziv čelnika vašeg Saveza. Tada sam i rekao da želim da dođem, jer sam bio siguran da momci mogu daleko. Morate da formirate grupu tako da postigne više nego pojedinci. Nema šanse da će Hrvatska uspeti, a Srbija ne. Samo mora da se proveri šta je dosad rađeno pogrešno, a šta bi moglo bolje - zaključio je Grant.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!
Društvo

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!

Posle niza napada na nastavnike u školama Vlada je prihvatila je zahtev prosvetnih radnika da se promeni Krivični zakonik kako bi nasilje nad prosvetarima bilo tretirano kao na advokate i kažnjen i zatvorom. To bi značilo da za maltretiranje nastavnika učenici stariji od 16 godina mogu biti krivično odgovorni, dok za đake mlađe od 14 godina odgovornost će snositi roditelji!

18.05.2024

09:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija