• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.05.2024

08:00

Ne mogu da održe svetski poredak! Šok reči iz Ukrajine: Kijev našao krivca za poraz na bojnom polju, daleko odjeknule reči ministra!

Reuters

Vesti

Ne mogu da održe svetski poredak! Šok reči iz Ukrajine: Kijev našao krivca za poraz na bojnom polju, daleko odjeknule reči ministra!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ukrajine okrivio je Ameriku za to što njegova zemlja gubi rat od Rusije i izrazio sumnju u sposobnost da SAD i njeni saveznici održe trenutni svetski poredak.

On tvrdi da je Rusija postala efikasnija u proizvodnji oružja od celog NATO i poručio Vašingtonu da za poraz Ukrajine treba da traži odgovore kod sebe, a ne u Kijevu.

Zahvalan, ali...

Kuleba je u prilično oštrom intervjuu časopisu "Forin polisi" izjavio da zapadne nacije zaostaju za Rusijom u svojim naporima da pojačaju proizvodnju naoružanja.

Na osnovu toga, on je potegao pitanje da li su SAD i njeni saveznici sposobni da održe trenutni svetski poredak.

- Amerika treba da traži probleme na svojoj, a ne na ukrajinskoj strani kad je reč o osmišljanju strategije za sukob sa Moskvom. Rusija je postala efikasnija u proizvodnji oružja od celog NATO. To je loš znak. Stvari se moraju promeniti ako smo ozbiljni u odbrani sveta kakav poznajemo - rekao je Kuleba.

Foto: Rojters

 

 

On je poručio američkom establišmentu da se zapita šta radi pogrešno ako ne može da pomogne svom savezniku da pobedi.

- Ako ne možete da proizvedete dovoljno raketa presretača da pomognete Ukrajini da pobedi u ratu protiv zemlje koja želi da uništi svetski poredak, kako ćete onda pobediti u ratu protiv neprijatelja koji je možda jači od Rusije - pitao je Kuleba.

Ukrajinski diplomata je pozvao političare u Vašingtonu da usvoje "maksimalistički pristup" vojnoj pomoći Kijevu i da Rusiju tretiraju kao neprijatelja sa kojim se ne može pregovarati dok je Vladimir Putin na njenom čelu.

- Kijev je zahvalan na 61 milijardi dolara odobrene dodatne američke bezbednosne pomoći prošlog meseca. To je definitivno podiglo moral, najpre među vojnicima, a onda i među građanima. Međutim, podizanje morala bilo bi još jače da je Vašington uključio protivvazdušne sisteme 'patriot' u svoje pakete naoružanja - istakao je Kuleba.

Foto: Reuters

 

 

Šef ukrajinske diplomatije postavio je i pitanje koliko će dugo potrajati američka pomoć i da li će Kijev dobiti sledeću, s obzirom na to da predstoje predsednički izbori u SAD.

- Pitanje je koliko će to trajati s obzirom na vaš politički ciklus? Ali prilično sam siguran da, bez obzira na ishod političkih debata u Sjedinjenim Državama, ulozi Amerike u ratu ovde u Ukrajini jesu previsoki da bi se Vašington u bilo kom obliku povukao - smatra Kuleba.

Nije ga briga za Trampa

Uprkos tome, na pitanje novinara 'Forin polisija' da li Kijev strahuje od moguće pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, Kuleba je odgovorio da ga baš briga za to.

Foto: EPA

 

 

- Slušajte, ja sam Ukrajinac koji uveče ide na spavanje ne znajući da li će ruski projektil pogoditi njegov kuću u toku noći. Kakva će biti stvarnost u kojoj ću se probuditi? Milioni Ukrajinaca osećaju isto to, tako da je poslednje o čemu brinem ishod izbora u drugim zemljama, čak i kad je reč o našem najvažnijem savezniku, Sjedinjenim Državama. I to nije zato što ne poštujem ili ignorišem politička dešavanja. To je samo zato što nas je život naučio da budemo spremni za svaki scenario, da preživimo i pobedimo u svim okolnostima - kazao je Kuleba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija