• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

25.04.2024

13:47

Makron izneo strašno upozorenje: Postoji rizik da Evropa umre! Tri stvari su ključne!

Tanjug/AP

Vesti

Makron izneo strašno upozorenje: Postoji rizik da Evropa umre! Tri stvari su ključne!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da "postoji rizik da Evropa umre" prilikom obraćanja na univerzitetu Sorbona u Parizu.

Makron je napomenuo  i da su za EU ključna pitanja bezbednosti, ekonomije i kulture, prilikom obraćanja na univerzitetu Sorbona u Parizu

Makron je napomenuo da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji, prenosi Rojters.

Evropa se, kako je ocenio Makron, nalazi na prelomnoj tački i mora da učini više da bi se takmičila sa ubrzanim naoružavanjem njenih globalnih rivala.

On je napomenuo i da EU mora da "uspostavi dijalog sa zemljama Trećeg sveta i da pokaže da nije vazal Sjedinjenih Američkih Država".

Takođe je istakao da Evropa mora da postane svesna činjenice da nije dovoljno naružana uoči, kako je rekao, globalnih pretnji, kao što je rat Rusije u Ukrajini.

Makron je napomenuo da model ekonomskog rasta EU mora da se promeni jer trenutni nije održiv, kao i da EU zaostaje u "globalnom kontekstu u kojem se principi slobodne trgovine dovode u pitanje".

On je dodao da je Bregzit bio "eksplozija čiji negativni efekti znače da danas niko ne sme da se usudi da predloži izlazak iz Evrope".

 

Foto: profimedia

Makron: Postoji rizik da Evropa umre

Makron je upozorio da evropska birokratija može da bude "suviše komplikovana" i da nedavni protesti evropskih poljoprivednika i njihov "bes nije bio protiv EU, već protiv regulacije, komplikovanosti".

Makron je ukazao da EU mora da ojača domaću vojnu industriju, da osnuje evropsku vojnu akademiju kako bi obučavala evropske vojnike, da ojača svoje kapacitete za sajber sigurnost, ali i da obnovi odbambenu povezanost sa Velikom Britanijom.

- Jedan od problema koji mi Evropljani imamo je što smo podeljeni kada je reč o odbambenoj industriji. Naša podeljenost je slabost koju smo iskusili na okrutan i konkretan način tokom rata u Ukrajini - naveo je Makron i dodao da je nemoguće da se izgradi "evropski suverenitet i autonomija" bez jake vojne industrije.

Francuski predsednik je upozorio da su u Evropi "naše vrednosti i naša kultura u opasnosti", navodeći da je medijski sadržaj koji gledaju deca i adolescenti u Evropi "sve više i više američki i azijski", prenosi Mond.

- Ove tri opaske o bezbednosti, ekonomiji i kulturu, navode me da kažem da je pitanje našeg suvereniteta danas mnogo važnije nego ranije - kazao je Makron.

On je rekao da želi da EU bude "svetski lider do 2030. godine" u pet strateških sektora: veštačka inteligencija, svemir, biotehnologija, kvantne informacije i obnovljivi i nuklearni energetski kapaciteti.

On je dodao da je Bregzit bio "eksplozija čiji negativni efekti znače da danas niko ne sme da se usudi da predloži izlazak iz Evrope".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija