• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

25.04.2024

11:48

Ukrajina nastavlja progon! Rusija reagovala na sramno hapšenje i "zločinački režim Zelenskog protiv UPC"!

AP/Photo

Vesti

Ukrajina nastavlja progon! Rusija reagovala na sramno hapšenje i "zločinački režim Zelenskog protiv UPC"!

Podeli vest

Sud u Ukrajini odredio je pritvor od 60 dana bez mogućnosti polaganja kaucije igumanu Svjatogorske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolitu Arseniju, saopštila je UPC.

SBU je saopštila da je protiv njega pokrenula krivični postupak po članu "širenje informacija o premeštanju, kretanju ili lokaciji Oružanih snaga Ukrajine", te da mu preti zatvorska kazna do osam godina.

- Ruska pravoslavna crkva (RPC) apelovala je na međunarodne organizacije za ljudska prava da evidentiraju hapšenje igumana Svjatogorske lavre kao još jedno kršenje prava ukrajinskih vernika - saopštilo je crkveno sinodalno odeljenje za veze sa javnošću i medijima Moskovske patrijaršije.

Rusija: Preduzeti mere i osloboditi mitropolita

S tim u vezi, reagovala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, apelujući na međunarodne organizacije da preduzmu sve mere kako bi mitropolit bio oslobođen.

- Ovo što se dogodilo je još jedan nedopustiv primer nasilnog napada kijevskog režima na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u cilju da uništi pravoslavni identitet višemilionske pastve. U vezi sa najnovijim zločinima režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog protiv sveštenstva UPC, pozivamo organizacije za ljudska prava da preduzmu sve mere za brzo oslobađanje mitropolita Arsenija - rekla je ona tokom brifinga.

Savez pravoslavnih novinara saopštio je prethodno da je Služba bezbednosti Ukrajine uhapsila mitropolita Arsenija.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobaveštajne mere", pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija