• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.04.2024

08:15

Objavljeni rezultati izbora u Hrvatskoj! Pobedio HDZ, oglasio se Plenković!

Reuters

Vesti

Objavljeni rezultati izbora u Hrvatskoj! Pobedio HDZ, oglasio se Plenković!

Podeli vest

Na osnovu 99,3 odsto obrađenih biračkih glasova, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ je osvojio 61 mandat, a koalicija oko SDP-a Reke pravde, ostala na 42 mandata, prenosi Index.hr.

Domovinski pokret je osvojio 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2 i Fokus jedan mandat.

Andrej Plenković, predsednik HDZ i dosadašnji premijer, poručio je sinoć posle objavljivanja prvih rezultata da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uverljivo pobedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u "bizarnom danu".

Plenković je u sedištu stranke najavio da HDZ već danas kreće u formiranje treće vlade.
Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je "zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu".

Lider SDP-a Peđa Grbin poručio je u sredu veče da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dve trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može i da će biti bolja. 

- Pred nama su dani, nedelje i meseci razgovora ali će oni završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude - naveo je Grbin.

On je rekao da danas počinju razgovore sa onima koji su "do juče govorili da sa HDZ-om neće, da korumpiranu Hrvatsku neće". "A na nama je da proverimo da su te reči bile istina", rekao je Grbin.

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, HDZ-u je pripalo 60 mandata. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata. Izvesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija. Srbima su u Saboru namenjena tri poslanička mesta, koja odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

Na izborima za članove 11. saziva Sabora, pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Oni su birali između 2.302 kandidata na 165 lista, koji su se nadmetali za 151 mandat u skupštini.

Sva tri saborska mandata namenjena Srbima osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15