• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

17.03.2024

12:41

Gori nebo iznad Rusije! Rusi oborili još 7 dronova iznad... U Berdjansku sprečen atentat na Putinovog čoveka, Zaharova Makronu: Prekinite!

Reuters/shutterstock

Vesti

Gori nebo iznad Rusije! Rusi oborili još 7 dronova iznad... U Berdjansku sprečen atentat na Putinovog čoveka, Zaharova Makronu: Prekinite!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 753. dan.

Do 14:30 rusi oborili 7 dronova iznad Belgoroda


PVO sistemi uništili su oko 14,30 po moskovskom vremenu iznad Belgorodske oblasti sedam ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Ekplozije širom Nikolajeva

U Nikolajevu na jugu Ukrajine odjeknula je serija eksplozija, javljaju lokalni mediji.
 

 

Gotovo! Rusi oslobodili još jedan deo Zaporožja! Sprečeni i svi pokušaji Kijeva da prodre u Belgorodsku oblast

 

Najnovije informacije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:


- Oružane snage Rusije su za 24 sata uništile punktove ukrajinskih brodova bez posade, bateriju „iris t“ u oblasti Odese, kao i skladište dronova u Černigovskoj oblasti;

-  Ruski PVO sistemi su za 24 oborili ukrajinsku raketu S-200, 23 višecevnih bacača raketa „vampir“ i 168 dronova;

- Na južnodonjeckom pravcu su jedinice vojske „Istok“ oslobodile naselje Mirno u Zaporoškoj oblasti i odbile napad jurišnih jedinica ukrajinske vojske u Donjeckoj Narodno Republici;
Ukrajinska vojska je izgubila 120 vojnika i tri automobila;

- Na avdejevskom pravcu ruska vojska je odbila devet napada ukrajinske vojske, koja je izgubila oko 380 vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

- Na hersonskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila više od 40 vojnika;

- Na belgorodskom pravcu poginulo je i ranjeno oko 65 ukrajinskih vojnika, sprečen je upad ukrajinskih diverzanata, a uništen je višecevni bacač raketa „vampir“ češke proizvodnje i artiljerijsko oruđe D-20;

- Na kupjanskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila oko 90 vojnika, uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i haubica FH70 koja je proizvedena u Velikoj Britaniji;

- Ruska vojska je na donjeckom pravcu zauzela bolje položaje, a ukrajinska vojska je izgubila 200 oko vojnika.


Uništeno još 14 ukrajinski dronova iznad Belgoroda

Sistemi PVO su oko 14 časova uništili četiri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Ovo je direktan udar na Putina! U Berdjansku sprečen atentat, Rogov otkrio - predsednikov čovek je u pitanju

 

Protest zbog podrške Putinu!

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije izrazilo je protest zbog glasanja na izborima za predsednika Rusije na teritoriji Pridnjestrovlja, Ministarstvo traži od međunarodne zajednice da osudi postupke Moskve.

- Ministarstvo spoljnih poslova izražava kategoričan protest u vezi sa održavanjem nedozvoljenih izbora od strane Ruske Federacije na suverenoj teritoriji Republike Moldavije u administrativnim jedinicama na levoj obali Dnjestra. Ovi koraci predstavljaju još jedno grubo narušavanje međunarodnog prava - navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu Ministarstva.

Ministarstvo je apelovalo na međunarodnu zajednicu da „podrži poredak zasnovan na pravilima i osudi postupke Ruske Federacije“.

Ranije je Rusija uputila Moldaviji zahtev za otvaranje biračkih mesta za glasanje na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji. Međutim, moldavske vlasti su dozvolile otvaranje samo jednog biračkog mesta na teritoriji ruske ambasade u Kišinjevu.
 

 

Incident u Kišinjevu! "Palikuća" krenuo molotovljevim koktelima na biračko mesto, zabeleženo 29 pokušaja ometanja izbora

 

Ugašen požar u rafineriji Slavjanski izazvan padom ukrajinskog drona

Požar koji je izbio tokom napada ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Slavjanski na Krasnodarskoj teritoriji potpuno je ugašen, saopštio je danas operativni štab u Kubanu.

- Požar u krugu Rafinerije nafte Slavjanski je sada potpuno ugašen - navodi se u saopštenju koje prenosi Interfaks. Napominje se da je u trenutku napada dronom jedna osoba preminula, a preliminarni uzrok smrti je srčani udar.

- U samom požaru nije bilo žrtava, a nema pretnje ni po naseljeno mesto - saopšteno je iz operativnog štaba u Kubanu.

Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski saopštio je da su radnici fabrike evakuisani.

Ranije je Kubanski operativni štab izvestio da je "17. marta oko 3 sata ujutru nekoliko bespilotnih letelica pokušalo da napadne Rafineriju nafte Slavjansk". U saopštenju se navodi da su svi dronovi neutralisani, ali jedan oboreni dron je izazvao požar.

 

Zaharova Makronu: Prekinite isporuke oružja Kijevu


Pratite nasPredsednik Francuske Emanuel Makron bi trebalo da prekine isporuke oružja Kijevu i iznese predlog za primirje stranama u bliskoistočnom sukobu, izjavila je ruskim medijima portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući inicijativu francuskog predsednika o prekidu vatre u Ukrajini za vreme Olimpijade.

- Predlažem Makronu da prestane sa isporukom oružja kojim se ubijaju civili, kao i da prestane da sponzoriše terorizam. Drugi predlog Makronu je da sličan predlog iznese stranama bliskoistočnog sukoba. Tamo, sigurno, mnogo toga zavisi od reči Francuske - rekla je ona.

Makron je 16. marta predložio Rusiji da uspostavi prekid vatre tokom Olimpijskih igara u Parizu. Odgovarajući na pitanje o učešću sportista iz Rusije u neutralnom statusu, on je izjavio da Francuska kao organizator Olimpijskih igara prati mirovne signale i sledi odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Foto: profimedia

Predsednik Francuske Makron

Dodao je da Rusija kao zemlja ne može da učestvuje u Olimpijskim igrama jer je tako doneta odluka, ali da sportisti mogu da učestvuju pod belom zastavom.

Ranije je ministar sporta Rusije Oleg Maticin rekao da će Ministarstvo sporta RF zajedno sa federacijama i sportistima odlučiti o učešći na Olimpijadi 2024. godine nakon što MOK iznese svoj stav o uredbi.
Olimpijske igre će se održati u Parizu 26. jula-11. avgusta 2024. godine.

 

Šta se zapravo dešava na granici Rusije!? Hiljade ljudi na frontu - otkriven plan operacije Glavne obaveštajne službe Ukrajine

 

Uništena uporišta i ljudstvo Prve ukrajinske brigade


Ruski bombarderi, artiljerija i teški raketni sistemi uništili su uporišta i mesta koncentrisanja ljudstva Prve ukrajinske brigade i 127. brigade teritorijalne odbrane kod mesta Urožajno i Ravnopolje, saopštio je načelnik pres centra grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

U protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika, a uništena je stanica za radioelektronsko ratovanje, dva punkta za upravljanje dronovima i haubica D-20.

 

Uzbuna na tri važne lokacije u Moskvi! Na glavni dan predsedničkih izbora Rusi kod prestonice obaraju dronove, uvedena hitna restrikcija letova

 

 

Pomoć Ukrajini ne može da spreči napredak ruske vojske

Vojna i finansijska pomoć zapadnih zemalja Ukrajini nije u stanju da spreči napredovanje ruske vojske, smatra američki potpukovnik u penziji Danijel Dejvis.

- Za osamnaest meseci sukoba, mi smo zajedno sa Evropskom unijom predali Kijevu ukupno 200 milijardi dolara, hiljade oklopnih vozila i druge vojne tehnike. To apsolutno nije pomoglo... Sada Rusija potiskuje Ukrajinu na Zapad. Svakim danom oslobađaju sve više teritorija - objasnio je on u intervjuu za „Hil TV“.

Dejvis je naglasio da novi američki paket pomoći Kijevu od 300 miliona dolara neće promeniti situaciju na frontu u korist Oružanih snaga Ukrajine. On je dodao da Rusija ima kolosalnu prednost na frontu: njena vojska ima napredne bespilotne letelice i sredstva za radioelektronsko ratovanje, kao i značajnu količinu artiljerijskih granata.

- Prema tome, šaka granata, raketa ili nečeg drugog neće imati nikakvog efekta čak ni sa taktičkog stanovišta - zaključio je ekspert.

 

Ovo nije dobro! Francuska počinje kopnenu operaciju protiv Rusa u Ukrajini!? Makron za "Parizijen": Ja ne bih, ali...

 

Još jedan napad kod Domodedova odbijen

Snage PVO u gradskom okrugu Domodedovo odbile su napad još jednog drona koji je leteo ka Moskvi, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
 

(MAPA) Raste Rusija! Putin pripaja još jednu teritoriju! Zelenski traži da ovde otvore drugi front i udare Moskvu, rekli mu da je lud

 

Nove žrtve u Belgorodu! Devojčica (16) poginula u stravičnom napadu

 

Šojgu izdao hitno naređenje da se ugrade dodatna sredstva za uništavanje dronova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je trupe Južnog vojnog okruga i komandno mesto Crnomorske flote, gde su ga komanda i štabovi flote izveštavali o trenutnoj situaciji, dejstvima neprijatelja i sprovođenju borbenih dejstava, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane RF.

- Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u trupe Južnog vojnog okruga na komandnom mestu Crnomorske flote, saslušao je izveštaje komande flote i štabnih oficira o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka jedinica flote u zoni njihove odgovornosti - navodi se u poruci i dodaje:

- General armije Sergej Šojgu je tokom sastanka postavio zadatak da se tokom dana i noću sprovodi stalna obuka sa ljudstvom za odbijanje terorističkih napada neprijatelja, kao i za povećanje preživljavanja brodova i plovila i bezbednost infrastrukture u zoni odgovornosti flote!

- Svakodnevno je potrebno izvoditi obuku sa ljudstvom. Obuku za odbijanje vazdušnih napada i napada bespilotnih čamaca. Sprovoditi danonoćno kako bi sve naše posade bile spremne - rekao je Šojgu.

- Šef ruskog vojnog resora naredio je postavljanje dodatnog vatrenog oružja, mitraljeskih sistema velikog kalibra za uništavanje neprijateljskih dronova - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Pokušaj napada sa S-200

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu napad balističkom raketom S-200, ali je PVO uništila vazdušni cilj iznad Brjanske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

 

Članicama EU potrebno dodatnih 56 milijardi evra godišnje za potrebe NATO

Evropskim državama članicama NATO-a potrebno je dodatnih 56 milijardi evra godišnje da bi postigle ciljni nivo potrošnje za potrebe NATO sistema odbrane, pokazuje istraživanje.

Lajbnicovog instituta za ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Minhenu. Prema istraživanju ovog Instituta, zemlje EU sa najvećim manjkom novca, medju kojima su Belgija, Španija i Italija, takođe imaju najviši nivo javnog duga i budžetskog deficita u Evropi, objavio je Fajnenšel tajms, a preneo TASS. Ipak, najveći manjak ima Nemačka jer je zvanični Berlin 2023. godine potrošio 14 milijardi evra manje za potrebe sistema odbrane NATO-a nego što je bilo potrebno.

- Zemlje sa visokim nivoom javnog duga nemaju mnogo prostora da povećavaju svoja zaduženja tako da je jedini pravi način za njih da smanje troškove u drugim oblastima - ukazao je ekonomista Marsel Šleper.

 

Makron: Spreman sam da s Putinom razgovaram o deeskalaciji krize

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovara kako doći do deeskalacije ukrajinske krize. 

- Ja ću se javiti ako Putin pozove. Jer osećam da je to moja dužnost. I slušaću šta on predlaže. S jedne strane, Ukrajini moramo dati sve, treba da unapredi svoje odbrambene kapacitete, ali sa druge strane, moramo da radimo na deeskalaciji. Moramo da postignemo trajni, pošten mir. Ako Putin slučajno nešto ponudi, ja ću saslušati njegove predloge - rekao je Makron, prenosi TASS.

Putin je ranije izjavio da je Moskva spremna da sarađuje sa Parizom ako Francuska pokaže interesovanje. Makron je rekao da će Pariz i saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

 

Ruska PVO srušila 35 ukrajinskih dronova iznad osam oblasti oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) presreli su i uništili 35 ukrajinskih dronova tokom protekle noći u Moskovskoj, Belgorodskoj, Kaluškoj, Orilskoj, Rostovskoj, Jaroslavskoj, Kurskoj oblasti i Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane.

- Tokom protekle noći i jutra 17. marta zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u saopštenju prenosi RIA Novosti.

Sve detalje napada čitajte OVDE!

 

Dejsvovala PVO i u Domededovu

Ruska PVO u Domodedovu odbila je napad dva drona koji su leteli ka Moskvi. Na mestu pada dronova nema materijalne štete i žrtava, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
 

Borbe na granici: VSU napada uz podršku tenkova i artiljerije

VSU nastavlja sa napadima na granicu tokom ruskih predsedničkih izbora. Vrši artiljerijsku pripremu, a zatim napada rusku odbranu, kako u manjim grupama, tako i u jedinicama sa oklopnim vozilima. FPV bespilotne letelice se aktivno koriste, teroristi pokušavaju da njima udare ruska vozila i nadzorne kamere.

VSU i dalje koncentriše svoje glavne napore u Belgorodskoj oblasti. Postoje direktni napadi na Spodarjušino i Korzinku, kao i pokušaji u manjim grupama da prođu kroz šumske pojaseve u okrugu Gravoronski.

Ruski tenkovi su raspoređeni na granicu i aktivno se susreću sa VSU zajedno sa haubicama i MLRS.

Graničari, pešadija, vazdušno-desantne snage i specijalci vode borbene borbe sa VSU koji je napredovao.

Tokom dana veći broj napada je odbijen, VSU se povlačio sa gubicima.

 

Granatiranje tokom noći

Ukrajinska vojska granatirala je Grajvoronski okrug, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Gladkov.

Kako je rekao, za sada nema ranjenih, ali ima oštećenih zgrada - vatra gori u dva stambena objekta, a zapalila su se i tri automobila.

Pored toga, oko deset okolnih sela ostalo je bez struje.

 

U toku je treži dan predsedničkih izbora u Rusiji, sve o izborima iz minuta u minut možete pratiti na Informerovom blogu - ovde!
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija