• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.03.2024

10:41

U Berlinu sklopljen đavolji pakt! Rusija neće odneti pobedu, idemo do kraja: Nemačka i Poljska se pridružile Francuskoj

Reuters/shutterstock

Vesti

U Berlinu sklopljen đavolji pakt! Rusija neće odneti pobedu, idemo do kraja: Nemačka i Poljska se pridružile Francuskoj

Podeli vest

Olaf Šolc i Emanuel Makron izrazili su danas jedinstvo po pitanju pomoći Ukrajini na samitu u Berlinu sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, posle višenedeljnih tenzija oko strategije koju treba usvojiti prema Moskvi.

- Danas, više nego ikada, naše jedinstvo je naša snaga, a pre svega naše tri države, Nemačka, Poljska i Francuska, snose posebnu odgovornost - rekao je nemački kancelar.

- Konkretno, kupićemo više naoružanja za Ukrajinu, na celom svetskom tržištu - rekao je on posle sastanka.

Tri zemlje su „ujedinjene“ i „odlučne da nikada ne dozvole Rusiji pobedu i da podrže ukrajinski narod do kraja“, istakao je francuski predsednik. „Nastavićemo kao što smo radili od prvog dana, nikada nećemo preuzimati inicijativu za bilo kakvu eskalaciju“, dodao je on, kao da je želeo da razuveri svoje saveznike posle izjava iz februara o mogućem slanju trupa u Ukrajinu u budućnost.

Nesuglasice među državama

Ovaj sastanak je trebalo da zatvori fazu nesuglasica koja je usledila nakon konferencije o podršci Ukrajini u Parizu 26. februara, što je oslabilo poruku zapadnog jedinstva prema Moskvi. Olaf Šolc je kategorički odbacio mogućnost slanja vojnika na ukrajinsko tlo.

Nesuglasice su dodatno porasle prošle nedelje kada je Emanuel Makron rekao u Pragu da je Evropa u trenutku „u kome ne bi bilo prikladno biti kukavica“. Posredovanje Donalda Tuska je možda pomoglo u ublažavanju tenzija, ocenjuje Frans pres. Poljski premijer, bivši predsednik Evropskog saveta, odbacio je „zlonamerne glasine” o nesuglasicama.

Trojica lidera, koji se sastaju u formatu poznatom kao "vajmarski trougao", sastaće se na samitu EU u Briselu 21. i 22. marta, a zatim u Poljskoj početkom leta, najavio je Donald Tusk.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija