• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

12.03.2024

23:00

Ameri gledaju i pitaju se šta to Kina radi?! Peking postavio novu brigadu lovaca J-16, da li su tu zbog nuklearnih podmornica?!

Printskrin video

Vesti

Ameri gledaju i pitaju se šta to Kina radi?! Peking postavio novu brigadu lovaca J-16, da li su tu zbog nuklearnih podmornica?!

Podeli vest

Kinesko ratno vazduhoplovstvo aktiviraće 15. borbenu brigadu J-16, napomenuli su novinari američkog vojnog časopisa Militari Vač Magazina (MVM). Mogući razlog može biti da se obeybedi sigurnost ključnog postrojenja za proizvodnju nuklearnih podmornica.

Potvrđeno je da je 125. vazduhoplovna brigada Narodnooslobodilačke armije Kine počela da postavlja teške lovce J-16 generacije 4+, zamenivši lake lovce treće generacije J-7E kojima je ranije upravljala jedinica. To je petnaesta jedinica koja koristi lovac J-16, koji se, sa izuzetkom lovca pete generacije J-20, proizvodi u mnogo većem obimu od bilo kog drugog lovaca teške kategorije na svetu, sa procenjenih 300 proizvedenih jedinica u protekloj deceniji.

J-16 je visoko poboljšana verzija sovjetskog lovca četvrte generacije Su-27 koji je prvi put isporučen Kini 1991. godine, a koji se smatrao najsposobnijim lovcem ere hladnog rata u pogledu sposobnosti. Iako novi kineski lovac ima isti raspored kao Su-27, on se smatra daleko najnaprednijim derivatom izvornog dizajna. Narodnooslobodilačka armija Kine, kao svoj avion, u velikoj meri koristi napredne kompozitne materijale i stelt premaze, kao i najsavremeniju elektroniku i oružje.

Razvoju aviona je u velikoj meri pomoglo istraživanje i razvoj J-20, koji je prvi put ušao u upotrebu 2017. godine i koji se smatra jednim od dva najnaprednija borbena aviona na svetu, zajedno sa američkim F-35.

J-16 je kandidat da bude najsposobniji lovac pete generacije u službi bilo gde u svetu, zahvaljujući svom veoma velikom dometu i velikom, veoma sofisticiranom radaru, dopunjenom vaydušnim projektilima najdužeg dometa na svetu. Poznat kao PL-KSKS (stvarna oznaka projektila je nepoznata), prvi put je viđen sa operativnom jedinicom J-16 početkom decembra 2023. i procenjuje se da ima domet od 500 do 600 kilometara.

Stacioniranje dve najbolje klase lovaca Ratnog vazduhoplovstva u nekoliko jedinica u blizini ukazuje da je jačanje protivvazdušne odbrane u regionu glavni prioritet.

Izveštava se da J-16 učestvuje u vežbama zajedno sa J-20 više nego bilo koja druga klasa lovaca, pri čemu ova dva aviona imaju sličan domet i veoma su komplementarna. Značajne prednosti J-16 su niži zahtevi za održavanjem i mogućnost postavljanja PL-KSKS, dok je konfiguracija sa dva sedišta optimalna i za korišćenje kao komandno mesto u vazduhu ili za upravljanje vođenim oružjem vazduh-zemlja.

Konverzija obe jedinice deo je šireg trenda da vazduhoplovstvo favorizuje teže lovce većeg dometa, koji su činili sve veći udeo u floti od 1990-ih. Potvrđeni potez 125. takođe je usledio nakon što je Ministarstvo odbrane u novembru objavilo video snimak na kojem se vidi J-16 iz nepoznate druge jedinice u Južnom teatru kako pokušava da presretne strane vojne letelice koje deluju u Južnom kineskom moru, sa borbenim avionima koji lansiraju infracrvene rakete unutar vizuelnog domet kao direktno upozorenje na svoje mete, ignorisala radio upozorenja i nastavila da se približava kineskoj teritoriji.

Raspoređivanje J-16 omogućilo je kineskim vazdušnim snagama da mnogo snažnije afirmišu teritorijalne interese zemlje u vreme visokih tenzija sa Sjedinjenim Državama i nizom država koje su u savezu sa SAD, kao što je Japan.

Bonus video!!!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15