• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.03.2024

18:24

Orka ubila veliku belu ajkulu i pojela joj jetru: Kamera sve zabeležila (VIDEO)

Printscreen BBC

Vesti

Orka ubila veliku belu ajkulu i pojela joj jetru: Kamera sve zabeležila (VIDEO)

Podeli vest

Usamljeni kit ubica, poznat kao orka, snimljen je kako lovi i ubija velikog belog psa. Naučnici kažu da je to bio napad "bez presedana" i pokazuje izvanredne veštine kitova ubica.

Dve orke su ranije primećene kako zajedno love i ubijaju ajkule, uključujući velike bele, na obali Južne Afrike.

- Ali ovo nas je zateklo nespremne - rekla je biolog za ajkule dr Alison Tauner sa Univerziteta Rhodes u Grahamstaunu u Južnoj Africi. Nakon godina proučavanja, ona i njene kolege objavile su detaljan i zastrašujući prikaz svojih novih zapažanja u časopisu African Journal of Marine Science.

Napad, koji je snimljen prošle godine, izveden je "solo" i bio je "brz". Mužjak kita ubice ubio je ajkulu i pojeo joj jetru, sve za manje od dva minuta. 2022. godine naučnici su prvi put snimili dva mužjaka kitova ubica koji zajedno sa dronom love velike bele kitove.

"Ajkule su očajnički pokušavale da izbegnu predatore"

Naučnici su zatim izvestili da su životinje, koje su dobile nadimak Port i Desni, jer su im leđna peraja savijena u suprotnim smerovima, „pokazale tendenciju da izvlače i konzumiraju jetru ajkule“.

- Tokom napada, ajkule bi kružile oko kitova ubica u očajničkom pokušaju da izbegnu predatore - priseća se dr Tauner. U ovom novoprijavljenom napadu, Starboard je lovio sam. Naučnici su opisali kako je kit ubica zgrabio levu prsnu peraju mlade ajkule duge 2,5 metara i gurnuo je nekoliko puta napred pre nego što joj je na kraju izvadio utrobu.

Naučnik o morskim sisarima dr Luk Rendel sa Univerziteta St. Endruz smatra da je to "dobro posmatranje" ponašanja životinje. „Interesantno je da je to bila samo jedna životinja i koliko veštine pokazuje u borbi protiv ajkule – ubode je u stranu i hvata grudnu peraju da bi se držala dalje od tih velikih, gadnih čeljusti“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

„Velika bela ajkula je dobra, velika koncentracija hrane, pa možda nije iznenađujuće što su neke populacije, gde se ove ajkule javljaju u dovoljnom broju, naučile da to iskoriste“, dodao je on. To postavlja pitanja o tome kako bi ponašanje kitova ubica moglo uticati na populaciju ajkula u tim oblastima.

Kitovi su mogli da unose toksine i metale iz mesa ajkula

Naučnici ne znaju šta pokreće ovo ponašanje, ali dr Tauner je rekao da postaje jasno da „ljudske aktivnosti, poput klimatskih promena i industrijskog ribolova, vrše značajan pritisak na naše okeane“. Takođe bi moglo biti zdravstvenih posledica za kitove ubice koji love ajkule, uključujući gutanje toksina i metala iz mesa ajkula.

- Poremećaji u ravnoteži vrhunskih predatora mogu uticati i na druge vrste. Ugroženi afrički pingvini mogli bi da se suoče sa povećanim grabežljivcem od strane krznenih foka ako ih ne pojedu bele ajkule - najavio je dr Tauner.

dr. Rendel tvrdi da nije postojao način da se zna da li je ponašanje novo ili jednostavno primećeno po prvi put. „Ali ono što se zaista ističe jeste koliko su ove životinje vešti lovci“, primetio je on. On je zaključio da je svako otkriće u interakciji između orki i ajkula bilo „fascinantno”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija