• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.02.2024

20:25

Došao đavo po svoje! Rusija krenula u lov na glave: Na spisku čak 160 evropskih političara

Shutterstock

Vesti

Došao đavo po svoje! Rusija krenula u lov na glave: Na spisku čak 160 evropskih političara

Podeli vest

Estonska premijerka Kaja Kalas poslednje je ime na spisku onih za kojima je Rusija raspisala poternice.

Na toj listi nalazi se 160 visokorangiranih političkih predstavnika iz istočne Evrope. Pitanje je šta Kremlj želi time da postigne, piše DV u analizi.

Kakva je ovo poternica?

Ovo je zvanična baza podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. Može se naći na sajtu ministarstva. Ako postoji sumnja da je optuženi pobegao od ruske pravde, biće stavljen na ovu listu. Ministarstvo ne saopštava po kojim kriterijumima je spisak napravljen. Međutim, trenutno se traže 96.752 osobe zbog krivičnih dela.

Za kojim neruskim državljanima je raspisana poternica?

Na ovoj ruskoj listi nalaze se stotine stranaca, pre svega ukrajinski vojnici i vojnici Međunarodne legije oružanih snaga Ukrajine. Ali uključuje i 160 istočnoevropskih političara, parlamentaraca i državnih službenika. Oni su iz Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske i Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Nije joj svejedno - Kaja Kalas

Među najpoznatijim imenima su premijerka Estonije Kaja Kalas, državni sekretar Estonije Tajmar Peterkop i ministar kulture Litvanije Simonas Kajris.

"Neprijateljske akcije protiv ruskog istorijskog nasleđa" - zvanični je razlog za izdavanje poternice. Na primer, posle ruske invazije na Ukrajinu, letonski parlament je izglasao rušenje svih preostalih spomenika iz sovjetske ere u zemlji. Ovi spomenici su posvećeni Veliki otadžbinski rat, kako se u Rusiji naziva Drugi svetski rat.

Za rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova ovo je dovoljan razlog da raspiše poternicu za svim poslanicima koji su glasali za rušenje spomenika u maju 2022. godine. Radi se o 83 osobe. Bivša ministarka unutrašnjih poslova Marija Golubeva je takođe jedna od njih.

Za šta su optuženi?

Litvanija je počela rušiti sovjetske spomenike 1990-ih. 2022. godine uklonjeni su poslednji. Estonija je srušila i sovjetski spomenik. Treba napomenuti da su protiv toga postojali izolovani protesti među samim baltičkim stanovništvom.

Rusija je oštro kritikovala takve odluke: „Rat protiv zajedničke istorije i uklanjanje spomenika onima koji su spasili Evropu od fašizma je, naravno, nečuveno“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Dmitrij Peskov

Ali spor oko spomenika nije jedini razlog zašto je neko na ruskoj listi. Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta kritikovao Letoniju i Estoniju zbog njihovog tretmana prema manjinama koje govore ruski.

Naime, dve baltičke države potiskuju upotrebu ruskog jezika. Obrazovanje i dalje treba da bude organizovano samo na nacionalnim jezicima. A oni koji imaju ruski pasoš i žele da nastave da žive u Letoniji moraće da dokažu svoje znanje letonskog jezika najkasnije sledeće godine. U suprotnom, preti mu deportacija, čak i ako je ceo život proveo u Letoniji.

Koje su posledice raspisivanja poternica?

Sve dok ne kroče na rusku teritoriju, poternica raspisana za pogođenim licima nema posledice. Ali u Ruskoj Federaciji treba da očekuju hapšenje i krivični postupak pod optužbom za „zločinačke aktivnosti“.

Predsedničkim izborima u martu Putin želi da pokaže da se zalaže za odbranu svih Rusa – ne samo kod kuće, već i van granica Rusije. Šef Kremlja želi da se pozicionira kao snažan, odlučan predsednik. Zbog toga dovodi u opasnost ionako zategnute bilateralne odnose sa baltičkim zemljama.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ova lista takođe dopunjuje sliku neprijateljske Evrope koja snažno podržava ratnog protivnika Ukrajinu. Estonski premijer Kalas se posebno zalaže za dalje isporuke oružja i veću podršku Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija