• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.12.2023

10:20

Digli su vojsku! Rat jezivih razmera samo što nije počeo! Svet će eksplodirati kada ovo krene!

Shutterstock/Reuters/wikipedia

Vesti

Digli su vojsku! Rat jezivih razmera samo što nije počeo! Svet će eksplodirati kada ovo krene!

Podeli vest

Građani Venecuele su velikom većinom glasali za polaganje prava na spornu teritoriju Eskibo bogatu naftom koju dugo kontroliše susedna Gvajana.

Više od 95 odsto građana koji su izašli na referendum je potvrdilo suverenitet Venecuele nad spornom teritorijom Esekibo, saopštili su venecuelanski zvaničnici, prenosi BBC.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozdravio je rezultate referenduma kao "ubedljivu pobedu pristalica pripajanja Esekiboa Venecueli".

Zvanični Karakas tvrdi da je sporni region deo Venecuele od sticanja nezavisnosti od Španije pre 200 godina, ali Gvajana uzvraća da je ta teritorija, krajem 19. veka dodeljena tadašnjoj Britanskoj Gvajani.

Volstrit džurnal je objavio da su se prošle nedelje pojavile glasine o tome da je značajan broj venecuelanskih vojnika prebačen bliže granici sa Gvajanom.

Trinidad ekspres piše da se baza venecuelanskih trupa nalazi na reci Barima u blizini granice i u njoj se tokom vikenda nalazilo 35 vojnika, a mali vojni gliser je ukotvljen u blizini.

Navodi se da se nad bazom vijori ogromna zastava Venecuele.

Foto: By Aquintero82 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42191809

 

Spor oko teritorije Esekibo se ponovo razbuktao 2015. godine nakon velikog otkrića nafte u moru nadomak obala ove teritorije.

Ova oblast površine 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine teritorije koju kontroliše Gvajana i u njoj živi oko šestina stanovništva Gvajane.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto.

Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant Ekson Mobil 2015. godiner otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija