• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.11.2023

07:24

"Sve je teže, jurišaju sa svih strana"! Ruski stampedo od ranog jutra: Žestoke bitke za važan grad kod Donjecka

telegram printscreen

Vesti

"Sve je teže, jurišaju sa svih strana"! Ruski stampedo od ranog jutra: Žestoke bitke za važan grad kod Donjecka

Podeli vest

Ruske snage intenziviraju kopnene i vazdušne udare kako bi zauzele grad Avdijevku na istoku Ukrajine, rekao je visoki zvaničnik grada. „Stvari u sektoru Avdijevke su postale još teže.

Intenzitet sukoba se već neko vreme povećava“, rekao je načelnik vojne uprave Avdijevke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

- Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su krenuli u napade – u pravcu Donjecka... i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava da napadne grad iz svih pravaca - dodao je on. Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon višemesečnih borbi u gradu poznatom po svojoj ogromnoj koks peći. Ostalo je manje od 1.500 stanovnika od 32.000 pre rata.

Ukrajinci su ranije tvrdili da su Ruse saterali u ćošak na pruzi
Veliki deo borbi je usredsređen na industrijsku zonu i koksarnicu. Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage potisnule ruske snage poslednjih dana u blizini Stepova, sela severozapadno od Avdijevke, prikovavši ih blizu železničke pruge.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpela velike gubitke, iako se bitka za grad retko pominje u zvaničnim ruskim vojnim depešama. Ruski vojni blogeri su takođe izvestili o ukrajinskim uspesima kod Avdijevke prošle nedelje. Juče su ruski izveštaji govorili da su moskovske trupe obezbedile kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju da upadnu u koksarnicu.

Simbol ukrajinskog otpora

Grad, koji je nakratko bio u rukama proruskih separatista koje je Rusija naoružala 2014, predstavlja liniju fronta u toj oblasti i simbol ukrajinskog otpora.

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je u nedelju da je rusko napredovanje "potvrđeno" severozapadno i jugoistočno od Avdijevke. Ukrajinci su „nastavili sa kontranapadima“ u toj oblasti, ali su bili neuspešni, navodi ISV.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Kovaljov rekao je da se na južnom frontu ukrajinske snage dobro drže kod Robotina, sela čije je oslobođenje krajem avgusta produbilo nadu u prodor. Rusi su pokušali da povrate svoje pozicije, ali nisu uspeli, rekao je on.

U Hersonu su ruske snage fokusirane na odbranu i pokušavaju da oteraju Ukrajince sa okupiranih obala Dnjepra gde je Kijev zauzeo položaje, rekao je on. Ukrajinci su ojačali pozicije na toj obali Dnjepra, potvrđuju ruski blogeri i vojni stručnjaci, a to bi mogao da bude najveći napredak ukrajinske vojske poslednjih meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

Hladan tuš za Prištinu, Kurti na aparatima! Francuska, Nemačka i Italija uputile pismo: Niste ispunili uslove za članstvo u Savet Evrope, nema napretka ka ZSO!
Politika

Hladan tuš za Prištinu, Kurti na aparatima! Francuska, Nemačka i Italija uputile pismo: Niste ispunili uslove za članstvo u Savet Evrope, nema napretka ka ZSO!

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

17.05.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija