• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.03.2022

09:01 >> 09:52

PEKING TRAŽI HITNO OBJAŠNJENJE OD VAŠINGTONA: Šta ste radili u Ukrajini?

Vesti

PEKING TRAŽI HITNO OBJAŠNJENJE OD VAŠINGTONA: Šta ste radili u Ukrajini?

Podeli vest

Kineska vlada poziva SAD da odmah obelodane informacije o vojnim biološkim laboratorijama koje se nalaze u Ukrajini i virusima koji se tamo istražuju. Ovo je u utorak na redovnom brifingu saopštio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan

Kako je napomenuo, na teritoriji Ukrajine radilo je 26 američkih laboratorija i drugih takvih objekata. - SAD, kao strana koja ima najviše informacija o laboratorijama, treba da obelodane relevantne podatke što je pre moguće, uključujući i viruse koji su tamo bili i prirodu istraživanja o njima - rekao je on.

Zbog zdravlja naroda Ukrajine, susednih regiona i šire, pozivamo relevantne strane da obezbede bezbednost ovih laboratorija - naglasio je Džao Liđijan. - SAD, kao strana koja ima najviše informacija o laboratorijama, treba da obelodane relevantne podatke što je pre moguće, uključujući i viruse koji su tamo bili i prirodu istraživanja o njima - rekao je on.

Podsetimo, Rusija je objavila da poseduje neoborive dokaze o američkim biološkim laboratorijama raspoređenim u celoj Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija tvrdi da Ukrajina razvija nuklearno ili biološko oružje kao bi imala „retrospektivno opravdanje“ za svoju invaziju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je juče navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini dezinformacijom i provokacijom. Kijev navodi da Rusija nastavlja da širi dezinformacije o oružju za masovno uništenje u Ukrajini, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

 

Foto: Tanjug/AP

"Posle serije apsurdnih izjava ruskih zvaničnika o navodnom stvaranju ''prljave'' nuklearne bombe u našoj zemlji, ruska mašina za dezinformisanje prešla je na biološko oružje", navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je, kako dodaje Unian, citiralo ministarstvo zdravlja, koje je demantovalo informacije ruskih medija o "hitnom čišćenju tragova vojno-biološkog programa koji finansira Ministarstvo odbrane SAD" i "uništavanju ekstremno opasnih patogena".

Ministarstvo zdravlja Ukrajine ističe da u toj zemlji nema američkih laboratorija.

"Svi laboratorijski objekti u Ukrajini obavljaju jednu zajedničku funkciju: indikaciju i identifikaciju infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja i podležu regulaciji u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima", dodaje se u saopštenju.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 2 godine

Maske su pale, sad 100% znamo ko je izmislio i pustio u promet i KORONU.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Donika Gervala masno slagala! Žestoki šamar Prištini iz EU: Predlog o ZSO nam je nepoznat!
Politika

Donika Gervala masno slagala! Žestoki šamar Prištini iz EU: Predlog o ZSO nam je nepoznat!

Evropska unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano. On je za Radio Slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

17.05.2024

10:39

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija