• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Daily mail

22.02.2022

19:41

AMERI GLEDAJU I PLAČU! RQ-4 Global Hawk 22 vredan 222 miliona dolara posmatrao ruske trupe kako ulaze u Ukrajinu! AL SU IH ODBRANILI SVAKA IM ČAST!

Printscreen You Tube/AiirSource Military

Vesti

AMERI GLEDAJU I PLAČU! RQ-4 Global Hawk 22 vredan 222 miliona dolara posmatrao ruske trupe kako ulaze u Ukrajinu! AL SU IH ODBRANILI SVAKA IM ČAST!

Podeli vest

Dok je ukrajinski vazdušni prostor u velikoj meri prazan usred krize sa Rusijom, američko vojno vozilo na daljinu pod nazivom RK-4 Global Havk leti u krugovima iznad zemlje satima

Tokom prošlog meseca, dva špijunska aviona su putovala u redovne misije od Sredozemnog mora do Ukrajine. RK-4 Global Havk je špijunski dron od 222 miliona dolara koji vredi 14.950 funti, ima raspon krila od 130,9 stopa i može da istraži područje veličine Južne Koreje ili Islanda u jednom danu.

Letovi dronova na velikim visinama i udaljenostima postali su učestali nakon jačanja vojnih snaga Rusije duž ukrajinske granice. Ponekad su ova dva aviona - pod pozivnim znakovima Forte10, Forte11 i Forte12 - bili jedini aktivni avioni javno vidljivi iznad istočne Ukrajine. Posmatrači avijacije su to primetili, spekulišući da Sjedinjene Države pokazuju svoje prisustvo i demonstriraju silu.

„Kod ovih tipova letova, ostavljanje transpondera uključenog je svesna odluka“, rekao je Ian Petčenik, direktor komunikacija u Flightradaru24. Američko vazduhoplovstvo je odbilo da komentariše detalje letova, ali je izjavilo da Sjedinjene Države rutinski upravljaju avionima u cilju podrške obaveštajnim ciljevima.

„Ove misije pokazuju našu stalnu posvećenost bezbednosti i bezbednosti u regionu“, rekao je portparol.

U ponedeljak uveče, Forte11 se vratio na Mediteran nakon skoro 24-časovnog putovanja preko Ukrajine. Njegov transponder se aktivirao na maloj visini u blizini mornaričke vazdušne stanice Sigonela na Siciliji. To je bila 13. slična misija. Prema veb stranici Vazduhoplovstva, misija takvih aviona je prikupljanje obaveštajnih podataka, nadzora i izviđanja „kako bi se podržale zajedničke borbene snage u mirovnim, vanrednim i ratnim operacijama širom sveta“.

Njihov proizvođač, Northrop Grumman, kaže da avioni vide „potencijalne pretnje“ i „prikupljaju slike visoke rezolucije velikih površina zemlje u skoro realnom vremenu u svim vremenskim uslovima – danju ili noću“.

Putanja leta se izdvojila jer je međunarodna komercijalna avijacija, iz obilja opreza, u velikoj meri izbegavala vazdušni prostor Ukrajine, posebno na istoku duž ruske granice. Avion, sa rasponom krila od skoro 40 metara i dužinom od 15 metara, obično može da leti više od 30 sati. U 2014. letelica je putovala 34,3 sata bez dopunjavanja goriva da bi postavila rekord za američko vazduhoplovstvo. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12