• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2024

10:59

Skandal na komemoraciji u Jasenovcu! Mesić sočno opsovao Plenkovića (VIDEO)

pritnskrin/youtube/al jazeera balkans

Balkan

Skandal na komemoraciji u Jasenovcu! Mesić sočno opsovao Plenkovića (VIDEO)

Podeli vest

Zanimljiva situacija zbila se u Jasenovcu na obeležavanju 79. godišnjice proboja zatočenika logora.

Obeležavanju je prisustvovao i bivši predsednik, Stjepan Mesić.

Mesić je išao u koloni kada mu je neko spomenuo da je iza njega premijer, Andrej Plenković, a Mesić je odgovorio "je*e mi se" i nastavio dalje, prenosi Dnevnik.hr.

 

 

Podsetimo, kolonom sećanja u Jasenovcu je u prisustvu predstavnika hrvatskog državnog vrha, udruženja antifašista i preživelih logoraša, odata počast žrtvama ustaškog logora iz Drugog svetskog rata.

Predstavnici Srba i Roma, najviše stradalih naroda u tom logoru, učestvovali su u zvaničnoj komemoraciji, dok su je pripadnici jevrejske zajednice i hrvatske levice bojkotovali i organizovali odvojeno polaganje venaca.

U koloni su bili i premijer Hrvatske, Andrej Plenković, predsednik Sabora, Gordan Jandroković, i izlaslanik predsednika Hrvatske, Orsat Miljenić.

U komemoraciji su učestvovali predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, i predstavnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi.

U zvaničinom programu, nije, međutim, bilo predstavnika jevrejske zajednice, koji su i dalje nezadovljni odnosom vlasti prema kažnjavanju ustaških simbola.

Oni su vence položili uoči zvaničnog programa, kao i i predstavnici stranaka levog centra, Socijaldemokratske partije i Možemo, prenela je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Na pitanje hoće li ikad doći do zabrane ustaškog pozdrava, što je njihov ključni zahtev, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, Ognjen Kraus, rekao je novinarima u Jasenovcu da to nije samo pitanje jevrejske zajednice, već svih naroda žrtava koje su stradale po rasnim zakonima ili zbog nacionalnosti.

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je proboju 600 preostalih logoraša Jasenovca 22. aprila 1945. od kojih je preživelo njih oko 100. Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija