• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.06.2022

19:52

NOVI UDAR NA DODIKA I ČOVIĆA! Nemačka ih optužuje za UNIŠTAVANJE BiH!

Balkan

NOVI UDAR NA DODIKA I ČOVIĆA! Nemačka ih optužuje za UNIŠTAVANJE BiH!

Podeli vest

Sarajevski mediji objavili su danas integralni tekst rezolucije koju su predložile vladajuće stranke Nemačke, koju je Bundestag uputio na dodatnu raspravu, a reč je o zahtevu da vlada pruži jaču podršku BiH s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionisticke politike u zemlji

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele koje su se produbile kao rezultat rata umesto da budu prevaziđene. Rezultat je, kažu, ustav koji je delimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.

Navode da BiH stoga ostaje zemlja sa ogromnim izazovima te da nacionalističke političke elite zemlje “u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci”, pojačavaju i iskorišćavaju etničke razlike namerno za samobogaćenje i održavanje vlasti.

Dok su reforme bile blokirane decenijama kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, pojedini politički lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su te političke snage same odgovorne – navode nemačke vladajuće stranke.

Posebno su istakli političke aktivnosti “etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH“, navodeći da one “imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”.

Ova politika je pretnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu predloga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Solo

pre 1 godinu

Najvece iznanadjenje u Bosni za Srbe bice kad fasisti-nemci posalju kontigent vojnika dole jer englezi ce to tako da nameste jer su majstori u mesetarenju i izazivanje krvoprolica a onda se samo povuku i gledaju kako se situacija odvija kao i u Ukrajini...To znaj da pocinje rat posle toga i nema sile koja to moze da spreci a onda ce sve to da se prelije prema Srbiji,crnoj gori i nasem Kosovu gde jedva cekamo da se stustimo i vratimo ga u nase granice...Posle toga crna gora nece vise postojati a za makedonce morace sami da se odluce ili sa bugarima ili sa nama..

Djurdja

pre 1 godinu

Politika Nemacke prema srpskom narodu u BiH je nepromenjena od Berlinskog kongresa 1878. godine. Neprijateljska u svakoj prilici.

OZBILJAN ENERGETSKI POTENCIJAL! Ministar Košarac najavio izgradnju čak šest hidrocentrala u opštini Foča!
Balkan

OZBILJAN ENERGETSKI POTENCIJAL! Ministar Košarac najavio izgradnju čak šest hidrocentrala u opštini Foča!

Na području opštine Foča planirana je izgradnja šest hidrocentrala koje su ozbiljan energetski potencijal, a koje će imati pozitivnu refleksiju na ekonomske prilike stanovništva ove opštine, Republike Srpske i BiH - istaknuto je u razgovoru načelnika Foče Milana Vukadinovića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Stašom Košarcem

02.06.2022

19:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12