• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jelena Janjić

25.03.2022

16:11

CRNA GORA PRETI PUTINU, ALI... "ANTIRUSKO" LUDILO U PODGORICI NIJE SLUČAJNO! Dajković jasan, "nož u leđa Rusima" ima dublju pozadinu!

Fotoilustracija/Reuters

Balkan

CRNA GORA PRETI PUTINU, ALI... "ANTIRUSKO" LUDILO U PODGORICI NIJE SLUČAJNO! Dajković jasan, "nož u leđa Rusima" ima dublju pozadinu!

Podeli vest

Crna Gora je najavila novi paket sankcija Rusiji, ali Podgorca za sada ćuti. Zašto ćuti? Predsednik "Slobodne Crne Gore" Vladislav Dajković objašnjava za "Informer" da je sve to taktika Krivokapića pred izbore, koji ne želi da ugrozi sebe i svoju politiku u zemlji koja gaji tradicionalnu i emotivnu bliskost sa bratskom Rusijom još od vremena Petrovića. Analitičar Nikola Jović dodaje da će "antirusko" ludilo proći

Većinu naroda u Crnoj Gori duboko je potresla vest o "nožu u leđa" braći Rusima, ali sadašnja vlast ne želi da se odrekne svog evropskog puta. Predsednik "Slobodne Crne Gore" Vladislav Dajković poručuje da je narod duboko pogođen ovakvom odlukom.

Većinska Crna Gora je rusofilski nastrojena!

- Sankcije Rusiji Crna Gora je već uvela i to jedno tridesetak puta do sada, ali ono što posebno boli, iritira i smeta jeste da je uvođenje sankcija podržao i premijer Krivokapić koji je na premijersku poziciju došao na talasu srpskih glasova, talasu litija i SPC - objašnjava lider Slobodne Crne Gore i bivši generalni sekretar Prave Crne Gore.

Crna Gora, navodi on, vekovima gaji bratske odnose sa Rusijom, a osim "nečovečnosti" pokrenute odlukom o sankcijama, sve što se dešava imaće duboke posledice i po ekonomiju zemlje.

- Moj stav o tome je izričito negativan zato što smatram da će se to itekako odraziti na našu turističku sezonu, imajući u vidu da je veliki broj turista koji dolaze u našu zemlju upravo iz Rusije. Tu je i deo iz Ukrajine. Sa ekonomskog aspekta ta odluka nije dobra, a da ne govorim koliko nije dobra sa istorijskog, emotivnog, bratskog aspekta, imajući u vidu da je CG vekovima unazad gajila bratske odnose sa Rusijom, što su često ispoljavali naši vladari Petrovići. Oni su u više navrata zapisali da Crna Gora ne bi opstala bez majke Rusije - objašnjava Dajković.

Krivokapić kalkuliše!

Naš sagovornik nema dilemu da su sve odluke koje se donose protiv Rusije u smislu sankcija i drugih, otrovnih strelica, u direktnoj koliziji i nesaglasju sa većinskim narodom Crne Gore, koji je rusofilski nastrojen i gaji posebnu emociju prema Rusiji i ruskom narodu.

- Ako mislite na poslednji paket sankcija​ konkretno, to se već nekoliko dana provlači na sednici parlamenta Crne Gore, i to nije usvojeno zbog haosa koji vlada u Vladi Crne Gore zbog odlazećeg premijera Krivokapića i potpredsenika Abazovića. Nove sankcije Krivokapić nije doneo isključivo zbog izbora u Beranama koji su za par dana, imajući u vidu da su u Beranama dominantno nastanjeni Srbi, on ne želi ni na koji način da uvredi njihova osećanja pred izborni dan. To je kalkulacija i kukavički potez imajući u vidu da on nekoliko puta poslednjih meseci uvodi sankcije Rusiji - iskren je Dajković.

 

 

Analitičar i politikolog Nikola Jović ističe za Informer da Crna Gora i pod novom vlašću nastavlja kretanje po starom antiruskom i antisrpskom spoljnopolitičkom kursu.

- Kada je krenula ova nova tura rusofobije po Evropi i svetu, prvi su počeli da proteruju rusko diplomatsko osoblje, kad se to ni na Zapadu nije radilo. Odmah su se svrstali sa svojim zapadnim partnerima i uveli sankcije Rusiji. Iako ako nema ruskih i beloruskih turista, pored srpskih naravno, gotovo da ne postoji prihod od turizma, koji čini najmanje trećinu budžeta - nadovezao se Jović i dodao:

- Zato, čim  im je zafalilo hrane okrenuli su se Srbiji igrajući na patetiku i znajući da srpsko  rukovodstvo neće dozvoliti da ljudi u Crnoj Gori gladuju, a da u Srbiji bude svega. Ne treba stanovništvo da ispašta zbog katastrofalne politike vlasti. Proći će i ovo antirusko (i antisrpsko) ludilo i onda ćemo se, kada dođe bolje vreme, setiti ko se kako poneo u kriznim vremenima i ko je bio na čijoj strani i na "pravoj strani istorije"!

ZAKASNELE SANKCIJE NEĆE UGROZITI EVROPSKI PUT CRNE GORE!

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić, ocenila je da neznatna kašnjenja u samom izricanju sankcija Rusiji ne mogu ugroziti proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

”Ovo iz razloga što je za samo sprovođenje restriktivnih mjera, potrebno vreme da se zadovolje svi proceduralni koraci koji – u skladu s članom osam Zakona o međunarodnim restriktivnim merama, započinju od priprema odgovarajućih odluka od strane Ministarstva spoljnih poslova, koje je u prethodnim sedmicama imalo kompleksan zadatak da u skladu s čestim izmenama i dopunama Odluka na nivou EU, obuhvati značajan broj izmena, odnosno, da analizira i obuhvati sva fizička i pravna lica prema kojima se uvode restriktivne mere”, navela je Kordić za medije.

Ona je istakla da će Vlada narednih dana sigurno donieti planirane i pripremljene odluke kojima se uvode restriktivne mere prema određenim fizičkim i pravnim licima sa teritorije Ruske Federacije. Reči su razjarile dobar deo Crne Gore!

Podsetimo, na poslednjoj sednici parlamenta CG predložene su tri tačke dnevnog reda, ali među kojima nije bilo restriktikvnih mera prema Rusiji. 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 2 godine

Колико могу да видим, ови козо*ебачи ће на крају сисати бубуље и јести коријење... а смејаће се ко луди на брашно... којег нијемају.... опрем добро!

Rade R

pre 2 godine

Vas samo turizam zanima! Da dođemo mi Srbi, Rusi i to je to! Dotle seže vaša briga za međudržavne odnose! Moj deda je poreklom iz okoline Nikšića, rođen tamo kao Srbin, u srpskoj državi, ranjen u prvom ratu, borio se kao dobrovoljac, prešao Albaniju i da sad ne širim priču, ispada da on nije znao ni ko je on, ni gde je rođen, ni zašta se borio! Nego će Milo da nam objasni da je to neki skroz drugi narod, svi su glupi samo je on pametan i on zna istoriju, niko drugi! Dokle god su kod vas na vlasti ustaše i šiptari ja neću doći na to vaše more, a nadam se i da neće niko više, i ako mi je poreklo odatle! Neću da dozvolim da mi se preci u grobu prevrću zbog sramote vaše! Živeo srpski narod! Ali onaj narod koji se ne stidi svog porekla i svoje istorije nego je ponosan na to! A ovi poustašeni milogorci neka se sami brčkaju!

Marcco

pre 2 godine

Pa šta ima veze, doćiće im turisti iz eapadne Evrope... i tako su im bliski i dobrotojeći. A i ne smeta im stomačni virus i trovanja...

Crna Gora bez odluke o usvajanju sankcija Rusiji!
Balkan

Crna Gora bez odluke o usvajanju sankcija Rusiji!

Sednica Vlade Crne Gore, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je, a kako je saopšteno iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, razlog za to je bilo neslaganje "u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija"

17.03.2022

22:18

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!
ZLOUPOTREBILA DECU DA NAPUNI SVOJ DŽEP

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!

Marina Stanković, majka Đorđa Stankovića - kandidata za gradonačelnika Niša "Narodnog pokreta" Mikija Aleksića - iz budžeta grada Niša na kvarno je uspela da privredi nešto više od milion i po evra za "usluge privatnog vrtića, ličnog pratioca i personalnog asistenta" u svojim Predškolskim ustanovama "Meda".

22.05.2024

15:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija